Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Το Ταμείο Παρακαταθηκών, η ιδιωτικοποίηση και τα χρέη των δημοσίων υπαλλήλων

Έχει περάσει μια εβδομάδα από την εξαγγελία Βενιζέλου ότι θα μειωθεί η δόση στα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν δανειοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και ακόμη οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν από τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψει τη σχετική απόφαση. Ποιος είναι ο λόγος της καθυστέρησης;

Το ότι ο υπουργός έκανε την εξαγγελία αλλά οι υπηρεσίες δεν βρίσκουν τρόπο να την υλοποιήσουν. Διότι για να συμβεί αυτό, δηλαδή...
για να μειωθεί το ποσό που θα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 60% του μισθού τους στο 30%, θα πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να αποπληρώνουν τα στεγαστικά μέχρι τα…90 καταβάλλοντας μάλιστα 10άδες χιλιάδες ευρώ επιπλέον σε τόκους.

Ήδη στο Ταμείο Παρακαταθηκών έχουν δημιουργηθεί τεράστιες λίστες αναμονής από δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι υπό την πίεση των αλλεπάλληλων μειώσεων στους μισθούς τους, έσπευσαν να ζητήσουν ρύθμιση των στεγαστικών τους δανείων.

Περίπου 5.600 άτομα περιμένουν να εξασφαλίσουν επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου τους. Ήδη, την αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου έχουν εξασφαλίσει περίπου 8900 δημόσιοι υπάλληλοι. Περίπου 1.300 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ζητήσει να ανασταλεί η εξυπηρέτηση του δανείου τους και από αυτούς, τουλάχιστον οι 1000 περιμένουν ακόμη απάντηση. Διακοπή καταβολής της δόσης λόγω συνταξιοδότησης έχουν αιτηθεί 1.200 άτομα και από αυτά τα αιτήματα, τα 1.000 έχουν ικανοποιηθεί ενώ περίοδο χάριτος (με πληρωμή ενός μέρους της δόσης έχουν ζητήσει 1.700 άτομα και τουλάχιστον 1000 υπάλληλοι περιμένουν απάντηση.

Κι ενώ ήδη τουλάχιστον 8.000 δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται στο…ακουστικό τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών καταφτάνουν συνεχώς και νέοι δημόσιοι υπάλληλοι. Βέβαια, μετά τις δηλώσεις Βενιζέλου όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι τα νέα δεδομένα.

Τι είπε ο υπουργός επί της ουσίας;
Ότι αν κάποιος έχει μισθό 1000 ευρώ, η δόση που πληρώνει στο ταμείο Παρακαταθηκών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 300 ευρώ τη στιγμή που σήμερα μπορεί να φτάνει και στα 600 ευρώ.
Πως μπορεί να συμβεί αυτό σε μόνιμη βάση;
Δύο τρόποι υπάρχουν:  
  • Να αυξηθεί η διάρκεια του δανείου ακόμη και κατά…20 χρόνια. Ένα δάνειο 100.000 ευρώ το οποίο σήμερα βγάζει δόση 700 ευρώ, για να εξακολουθήσει να εξυπηρετείται με τα μισά χρήματα, θα πρέπει η διάρκειά του να αυξηθεί κατά 25 χρόνια. Είναι πολύ πιθανό, μέχρι τότε ο δημόσιος υπάλληλος να έχει πεθάνει και τα χρέη να τα αναλάβει ο κληρονόμος. Παράταση της διάρκειας αποπληρωμής ενός δανείου κατά 25 χρόνια, τετραπλασιάζει του τόκους. Δάνειο 100.000 ευρώ στα 40 χρόνια, αποπληρώνεται τελικώς με 200.000 ευρώ καθώς τα 100.000 ευρώ είναι τόκοι.
  • Να «κουρευτεί» το ποσό του δανείου. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση το τελευταίο διάστημα ζητώντας να διαγραφεί ένα μέρος από το χρέος των περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει χορηγήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών. Θα υπάρξει τέτοια απόφαση; Τη στιγμή που το Ταμείο Παρακαταθηκών περιλαμβάνεται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων; Και αν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα δημιουργηθεί…δεδικασμένο και για τους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που έχουν πάρει δάνειο από άλλη τράπεζα;
  Η συνέχεια επί της αποφάσεως Βενιζέλου…

Αρίστος Οικονομίδης από newpost