Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία

ΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ Ο ΤΟΜΣΕΝ
Μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά των μισθών, των συντάξεων, του Δημοσίου και των εργασιακών δικαιωμάτων επιφυλάσσει ο Πολ Τόμσεν και η Τρόικα για τα επόμενα έτη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, στη χτεσινή πολύωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, και αντίθετα με τις κορώνες Σαμαρά-Καρατζαφέρη, τα τρία κόμματα είπαν ομόφωνα «Ναι» στις επιτακτικές απαιτήσεις των Τροϊκανών υπό τον κράτος του εκβιασμού για άμεση χρεοκοπία της χώρας. Τον ωμό αυτό εκβιασμό επαναλαμβάνει και ο πρόεδρος του Eurogroup σε σημερινή του συνέντευξη στο Spiegel. ´Ετσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και θα ανακοινωθούν σήμερα ή τις αμέσως  επόμενες ημέρες είναι:...
  • Μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20%. Αυτό ήταν εξ αρχής το ζητούμενο για τον Πολ Τόμσεν και τους υπόλοιπους τεχνοκράτες των δανειστών μας, που διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν γίνεται η Ελλάδα να έχει μεγαλύτερο κατώτατο μισθό από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να πέσει τελικά στα 600 ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η μείωση στον κατώτατο μισθό θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια, καθώς όλοι οι μισθοί προκύπτουν με βάση τον κατώτατο μισθό...
  • Μείωση κατά 20% στις επικουρικές συντάξεις. Οι συνταξιούχοι θα δουν τις επικουρικές τους συντάξεις να εξανεμίζονται ουσιαστικά, προκειμένου να σωθούν τα επικουρικά ταμεία που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Το μόνο καλό είναι ότι θα μπει πλαφόν στα 300 ευρώ.
  • Αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων από το δημόσιο. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό θα γίνει σε βάθος μιας 3ετίας με κανονικές συνταξιοδοτήσεις ή αν θα επιχειρηθούν απολύσεις μέσω άμεσης κατάργησης οργανισμών. Η Τρόικα ως γνωστόν προτιμά το δεύτερο, ενώ χτεσινές πληροφορίες μιλούσαν για «απαίτηση» 15.000 άμεσων απολύσεων έως το Πάσχα!
  • Περικοπές 1,5% μέσα στο 2012. Αυτό σημαίνει πρόσθετα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Το ψαλίδι θα ξεκινήσει από την Υγεία (φάρμακα, κλπ) κατά 1,1 δισ. ευρώ, την Άμυνα με 400 εκ. ευρώ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με 440 εκ. ευρώ.  Αυτό είναι άλλωστε το πρώτο μέτρο το οποίο συμφωνήθηκε ήδη από το Σάββατο και περιλαμβάνεται πρώτο-πρώτο στην χτεσινή ανακοίνωση Παπαδήμου η οποία δόθηκε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης των αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος θα επιτευχθεί και με περικοπές στους μισθούς των ΔΕΚΟ και των ειδικών μισθολογίων...

 Όσον αφορά το κρίσιμο θέμα του 13ου και 14ου μισθού, έχει υπάρξει συμφωνία όπως φαίνεται για τη διατήρησή τους. Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας διέρρεαν χτες ότι αυτό το ζήτησε και το «πήρε» ο Αντώνης Σαμαράς αλλά η πραγματικότητα είναι ότι υπήρξε συμφωνία επ' αυτού και από τους τρεις αρχηγούς, όπως άλλωστε ξεκαθάρισε χτες και στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, δεν θα υπάρξει τελικά αύξηση -τους επόμενους μήνες τουλάχιστον- στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, κατά 25% όπως ζητούσαν οι Τροϊκανοί, μια και οι αρχηγοί αναγνωρίζουν ότι αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη παραπαίουσα οικοδομική δραστηριότητα.

Κλείδωσε και το κούρεμα - Παραμένουν στους ιδιώτες οι τράπεζες
Όσον αφορά το κούρεμα του χρέους και εδώ η συμφωνία με το IIF έχει κλείσει, μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις Παπαδήμου με τον Νταλάρα αλλά και με τον Άκερμαν, και πλέον μένουν λεπτομέρεις και οι ανακοινώσεις. Το κούρεμα θα φτάσει στο 70% της τρέχουσας αξίας των ομολόγων και το επιτόκιο θα κινείται στο 3,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε φόρμουλα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να κρατικοποιηθούν. Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες θα πάρουν χρήματα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καλύψουν τα ανοίγματά που θα δημιουργηθούν από το κούρεμα, με αντάλλαγμα μετοχές ως εξής:
  • Το 70% αυτών των μετοχών θα είναι κοινές με δικαίωμα ψήφου.
  • Το 10% θα είναι προνομιούχες (χωρίς ψήφο)
  • Το 10% θα είναι κοινές χωρίς ψήφο
  • Και το 10% θα είναι ομολογιούχες.
Σκοπός είναι η διοίκηση των τραπεζικών ιδρυμάτων να παραμείνει σε ιδιώτες, αλλά να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου από το κράτος. Επ' αυτού εξέφρασε επιφυλάξεις ο Γιώργος Παπανδρέου, που ως γνωστόν θα ήθελε μεγαλύτερα ανταλλάγματα από τις τράπεζες στη λογική ότι δεν μπορεί να φανεί ότι «οι τράπεζες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημιές τους» όπως έγραψε και στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά ουσιαστικά την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου ως το τέλος της τετραετίας. Κι αυτό γιατί, κατά τον Γιώργο Παπανδρέου, «αυτό εξασφαλίζει πολιτική ηρεμία και σταθερότητα και εγγυάται ότι τα όσα αποφασίσουμε και ψηφίσουμε θα γίνουν και πράξη». Με άλλα λόγια ο ΓΑΠ παραδέχεται ότι ο μόνος τρόπος για να υλοποιηθούν οι όποιες αποφάσεις είναι με συμμαχική κυβέρνηση, χωρίς εκλογές. Στην επιστολή του ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει λόγο για εμμονές της Τρόικα σε μισθολογικές μειώσεις. 


Τέλος, φαίνεται πως έχει οριστικοποιηθεί και το κούρεμα των ομολόγων της ΕΚΤ, αν και δεν είναι ακόμα γνωστό σε ποιο ύψος ή με ποιον ακριβώς τρόπο θα γίνει αυτό...

Από iefimerida