Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ερχονται νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2012

ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΕ ΥΓΕΙΑ-ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ
Πολύ βαρύτερο είναι τελικά το πακέτο των πρόσθετων μέτρων που απαιτεί η Τρόικα για το 2012, καθώς πέρα από τις αποκλίσεις του 2011 εκτιμά ότι πρέπει να καλυφθούν εκ των προτέρων και οι ενδεχόμενες αποκλίσεις του 2012 λόγω βαθύτερης ύφεσης. 
Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τη 1 ή 1,5 μονάδα του ΑΕΠ που φαίνεται ότι θα είναι η υπέρβαση του περσινού Ελλείμματος, πρέπει να καλυφθεί και ένα "κενό" 0,5- 1% του ΑΕΠ, ανεβάζοντας το πήχη στα περίπου 4,5 δισ ευρώ!

Έχοντας επισήμως το "βάρος" του πακέτου, η προσοχή...
στρέφεται πλέον στο... πόθεν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά από τη συνάντηση του με τον Ανδρέα Λοβέρδο έδωσε το στίγμα, δηλώνοντας ότι η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, των δαπανών Υγείας, των αμυντικών δαπανών και των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, θα είναι οι βασικές πηγές εξοικονόμησης των κονδυλίων που απαιτούνται.

Ωστόσο, αυτό το "βασικές" σημαίνει ότι ο κατάλογος των πρόσθετων μέτρων δεν εξαντλείται εκεί, καθώς από τις διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν κι άλλα... ωραία. Υπενθυμίζεται ότι είναι ακόμα σε εκκρεμότητα οι ρυθμίσεις στα ειδικά μισθολόγια, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα προβλέπουν "ψαλίδι" στις αποδοχές των ένστολων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών του ΕΣΥ, των δικαστικών, των διπλωματών.

Σε εκκρεμότητα είναι επίσης η αναθεώρηση των κοινωνικών επιδομάτων, ενώ διόλου ανώδυνο θα είναι και το νέο Φορολογικό που μόλις άρχισε να συζητείται αφού η απαίτηση της Τρόικας είναι να καταργηθούν φοροαπαλλαγές στο εισόδημα και στους έμμεσους φόρους.
Από iefimerida