Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

12 ημέρες σκεπασμένοι από το χιόνι

ΜΟΝΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Για τον πιο βαρύ χειμώνα που έχουν ζήσει ποτέ κάνουν λόγο οι κάτοικοι. Τα δύο μέτρα έχει φτάσει το ύψος του χιονιού, σκεπάζοντας σπίτια και δρόμους. Αδύνατη η προσέγγιση του χωριού από τα αυτοκίνητα, ακόμα και με αλυσίδες

Μόνο ένα δυνατό τζιπ 4Χ4 φτάνει στη Νεράιδα Καρδίτσας, στα σύνορα με την Ευρυτανία και μόνο με τη... λαμπάδα παίζουν οι λιγοστοί κάτοικοι «δηλωτή» στο καφενείο. Ηλεκτρικό δεν υπάρχει από τις 6 Φεβρουαρίου και τα αρνιά βγήκαν από τα ψυγεία και συντηρούνται στο χιόνι, το οποίο ξεπερνά πλέον τα δύο μέτρα. Σαν...
μάννα εξ ουρανού εμφανίστηκαν πριν από δύο μέρες στη Νεράιδα ένας ντόπιος που διαμένει στην Καρδίτσα, ένας δημοσιογράφος και ένας φωτογράφος. Ο πρώτος πήγε στους κατοίκους ένα πορτμπαγκάζ γεμάτο ψωμιά, λαχανικά, φρούτα και τρόφιμα, ο δεύτερος τους μοίρασε εφημερίδες και ο τρίτος απαθανάτισε τη διαδρομή, μέσα στα Αγραφα σε χωριά που πνίγηκαν στο χιόνι. Το θηριώδες τζιπ κινούνταν με πολύ χαμηλή ταχύτητα μέσα σε ένα τούνελ από χιόνι. Τα κοινά ΙΧ είναι αδύνατον να κάνουν αυτή τη διαδρομή, ακόμη και με αλυσίδες.

Στο παραλίμνιο τμήμα της Καρδίτσας, στον δρόμο που οδηγεί μέσω Αγράφων στην Ευρυτανία, χιονίζει ασταμάτητα από τα μέσα Ιανουαρίου. Για περισσότερο από έναν μήνα οι κάτοικοι βλέπουν μόνο χιόνι, «άσπρισαν τα μάτια μας», λένε χαρακτηριστικά. Τις τελευταίες μέρες αρκετά χωριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αφού κολόνες και καλώδια δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού. Η Ραχούλα είναι το τελευταίο χωριό, όπου η κατάσταση είναι σχετικά υποφερτή, από κει και μετά δεν κινείται τίποτε.

Μέχρι τον Αμάραντο καθημερινά υπάρχουν μόνο συνεργεία της ΔΕΗ, με υπαλλήλους σχεδόν κοκαλωμένους. Δεν μπορούν να κάνουν και πολλά, παρότι θέλουν να ηλεκτροδοτήσουν τα χωριά. Για το Σαραντάπορο τα κατάφεραν, χθες αναμενόταν το ρεύμα και στη Νεράιδα, όπου 12 μέρες αποκλεισμένοι οι κάτοικοι τα είδαν και τα άκουσαν όλα. Από τον δρόμο που εξαφανίστηκε κάτω από το χιόνι, μέχρι τους λύκους και τα τσακάλια που δεν έβρισκαν τίποτε να φάνε και έφτασαν στα πρώτα σπίτια του χωριού.
«Μένω όλα τα χρόνια στη Νεράιδα, τόσο χιόνι δεν είδα ποτέ. Ούτε ποτέ μείναμε τόσες μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Αλήθεια, ο Παπαδήμος είναι ακόμη πρωθυπουργός; Μήπως έγιναν εκλογές;». Ο Σπύρος Μπαλτής είναι 77 χρόνων και δεν πιστεύει στα μάτια του από το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας. Μετά ήρθε και η διακοπή της ηλεκτροδότησης και έχασε την ενημέρωση - πάντα τον ενδιέφεραν οι πολιτικές εξελίξεις.

Στη Νεράιδα ζουν 45 ψυχές όλες κι όλες. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι - ευτυχώς ήταν αυτές τις μέρες όλοι καλά στην υγεία τους και δεν χρειάστηκε κανείς ιατρική βοήθεια.

ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ... ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
Πρέφα υπό το φως των κεριών

Στο καφενείο της Νεράιδας ο ιδιοκτήτης του, Γιάννης Καραμέτος, γεμίζει τη σόμπα με ξύλα. Η σύζυγός του Μερόπη φτιάχνει μερακλίδικο ελληνικό καφέ στη χόβολη. Στα καφενεία των χωριών της ορεινής Καρδίτσας τα τσίπουρα δίνουν και παίρνουν και πάντα συνοδεύονται από εκλεκτό μεζέ.
«Πολύ βαρύς ο φετινός χειμώνας, αλλά πού θα πάει. Θα περάσει κι αυτός και θα τον θυμόμαστε το καλοκαίρι, λέγοντας πόσο δύσκολα ήταν», λέει ο Γ. Καραμέτος.

Ο κτηνοτρόφος Γ. Κόκκινος έμεινε πέντε μέρες αποκλεισμένος στο μαντρί του παρέα με τα πρόβατα. Για πέντε μέρες έτρωγε μόνο ψωμί και τυρί, τίποτε άλλο. Μακαρίζει την τύχη του που δεν του συνέβη κάτι σοβαρό, εκεί στην ερημιά. Μπήκε στο καφενείο μουσκεμένος έως το κόκαλο... κυριολεκτικά, αλλά δεν τον ένοιαζε. Φτάνει που έφτασε στο χωριό -ύστερα από περπάτημα μίας ώρας- και είδε κόσμο. Μόλις πέσει το σκοτάδι στο καφενείο της Νεράιδας ανάβουν τα... φώτα. Δηλαδή τα κεριά, για να παίξουν οι λιγοστοί θαμώνες πρέφα και δηλωτή, χωρίς χρήματα, με κέρασμα ένα τσίπουρο, έτσι για να περάσει η ώρα. Αργότερα θα βάλουν μπροστά τη γεννήτρια, όσο μπορούν κάνουν οικονομία στο πετρέλαιο.

«Μας έταξαν 82 γεννήτριες σε Νεράιδα και Σαραντάπορο. Ο πρόεδρος του χωριού έστειλε χαρτιά από δω και από εκεί, σε όλους. Το αποτέλεσμα; Ούτε μία γεννήτρια δεν ήρθε. Να πείτε στον δήμαρχο να ελέγχει τις υπηρεσίες του, να μην τάζουν πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν». Με οργή ξέσπασε ο Απόστολος Χαλάτσης -του Κλεομένη, επιμένει να γίνει διευκρίνιση- για την πολιτεία που τους ξέχασε και τον ταχυδρόμο που μέσα στον χιονιά έφερε το... χαράτσι.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ από το ΕΘΝΟΣ