Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Μετά το «ναυάγιο» του Επιτρόπου θέλουν τώρα... Eπόπτη

Μετά την γενικευμένη κατακραυγή εντός κι εκτός της Ελλάδας για τα γερμανικά σχέδια περί ορισμού επιτρόπου στην Ελλάδα η ιδέα ορισμού Επιτρόπου στη χώρα αποσύρθηκε, προς το παρόν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι Βρυξέλλες δρομολογούν την τοποθέτηση τουλάχιστον ενός επόπτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα με το επιτελείο του. Επί της ουσίας, όπως σημειώνουν «Τα Νέα» πρόκειται για μία ομάδα...
στα πρότυπα εκείνης του Μπομπ Τράα. 

Την πρόταση αυτή η Κομισιόν την βασίζει στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, όπου αποφασίστηκε η ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος, κατόπιν αιτήματος της ίδιας της Ελλάδας.
Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως προγραμματίζεται η τοποθέτηση στελέχους μεσαίας κατηγορίας, καθώς και τεσσάρων υπαλλήλων στην Αθήνα. 

Ο στόχος της αποστολής είναι η εποπτεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων κι όχι η επιτροπεία, δηλώνει στα Νέα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, με μια μόνιμη ομάδα στην Ελλάδα θα αποφευχθούν οι εντάσεις που σημειώνονται στην ανά τρίμηνο επίσκεψη της τρόικας και οι διαβουλεύσεις θα προχωρούν σε πιο παραγωγικό κλίμα.

«Δημοφιλέστερος» προορισμός των υπαλλήλων αυτών είναι φυσικά το υπουργείο Οικονομικών, όπου βρίσκονται δύο υπάλληλοι της Ομάδας Δράσης του κ. Ράιχενμπαχ και μία Γερμανίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ εκεί θα κατευθυνθεί και το νέο στέλεχος της Κομισιόν με την ομάδα του. Τη δεύτερη θέση κατέχει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συμμετέχουν ως παρατηρητές από ένας υπάλληλος του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ανάλογες θέσεις έχουν οι τροϊκανοί και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ακόμη στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) είναι εγκατεστημένος υπάλληλος της Eurostat.
Tο σκηνικό της ευρωεποπτείας συμπληρώνει ο Γερμανός Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα.

Πηγή: Τα Νέα 
Από Newpost