Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ο Γιώργος, ο Βενιζέλος, το χτύπημα του σκορπιού και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου όρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο αντιπρόεδρο και υπουργό οικονομικών, η αίσθηση που δημιουργήθηκε ήταν ότι του έδινε το δαχτυλίδι- παρά τις διαψεύσεις, πρέπει να έγιναν συζητήσεις και γι αυτό. Όταν ο Βενιζέλος άρχισε να παίρνει αντιλαϊκά μέτρα, επικράτησε η σκέψη ότι ο Γιώργος θα τον πάρει μαζί του.

Όταν ορκίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, επέστρεψαν οι σκέψεις για το δαχτυλίδι μέχρι που χθες, ήρθε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

«Έχω ακούσει ότι ο ΓΑΠ θα μου έδινε δαχτυλίδι που πήρε από Σημίτη. Έχω ακούσει ότι είχαμε συμφωνήσει σε μια θολή δυαρχία. Αλλά βλέπετε πως εξελίσσονται τα πράγματα», είπε...
ο Ευάγγελος Βενιζέλος.  «Εγώ εκ των πραγμάτων δεν μπορώ να παρακολουθήσω τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ. Δεν δικαιούμαι, δεν μπορώ. Είμαι εδώ παρών για τη χώρα, για την παράταξη», πρόσθεσε, ανακοινώνοντας ουσιαστικά ότι δεν θα συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής του Γ. Παπανδρέου τον Μάρτιο.

Το επιχείρημα συνεργατών του Βενιζέλου ότι «ο Βαγγέλης προτάσσει το εθνικό από το προσωπικό συμφέρον», φαίνεται πολύ αλτρουιστικό για να είναι και αληθινό. Ο Μπένι έχει φιλοδοξίες από την ημέρα που εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ- είναι λογικό και ανθρώπινο αυτό. Δεν τις έκρυψε εξάλλου- αν το έκανε, θα ήταν επικίνδυνος.

Η αλήθεια ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανωτέρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται κάπου κοντά.

Ο Βενιζέλος, όλα δείχνουν ότι παγιδεύτηκε στην καρέκλα του υπουργού οικονομικών και στην επιχειρηματολογία ότι το ΠΑΣΟΚ προτάσσει το εθνικό συμφέρον. Δήλωσε ουσιαστικά ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στην κούρσα για την αλλαγή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας «παρών» για την παράταξη, κάτι που κρατάει ένα παραθυράκι ανοικτό. Αν δηλαδή οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα δεν κρατήσουν ως τις 30 Μαρτίου, όπως ο ίδιος δηλώνει.

Αν έκανε κάτι άλλο, θα τον κατηγορούσαν ότι είναι ανακόλουθος, βουλιμικός με την εξουσία. Θα γινόταν… ρόμπα. Τώρα, μπορεί να ελπίζει- έστω και αμυδρά, ότι η συμφωνία των Λοβέρδου- Χρυσοχοΐδη- Διαμαντοπούλου με τον Γ. Παπανδρέου θα τους προκαλέσει φθορά και… βλέποντας και κάνοντας.

Αν δεν γίνει κάτι σημαντικό ως το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου, αν δεν έχουμε ανατροπή του σκηνικού με μια απρόβλεπτη κίνηση ή μια μεγάλη κωλοτούμπα, οι αντίπαλοι του Βενιζέλου θα νομιμοποιούνται να λένε ότι μπορεί να ευχαρίστησε τον Παπανδρέου που παραιτήθηκε, αλλά ο Γιώργος φεύγοντας τον… πήρε μαζί του. Έγινε κάτι σαν το χτύπημα του σκορπιού, που πεθαίνοντας σε τσιμπάει και σε δηλητηριάζει… Αμφότεροι- γιατί και ο Γιώργος δεν το είπε καθαρά αλλά δεν θα είναι υποψήφιος, θα παρακολουθήσουν την εκλογή νέου προέδρου σαν κυανόκρανοι του ΟΗΕ

Θέμης Δαγκλής από newpost