Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Τι λέει η οικογένεια για το μέλλον του Γιώργου

Η σύζυγός του, Αντα, ζητά να αποσυρθεί, ενώ τα αδέλφια του σταθμίζουν τα υπέρ και τα κατά σε αλλεπάλληλες συζητήσεις στο Καστρί και αλλού

Μπροστά σε σταυροδρόμι, κρίσιμο για το ταξίδι του στην Ιστορία, βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αυτός που κρατά το τιμόνι στα χέρια του, αν και οι διαγκωνισμοί για τη διαδοχή γίνονται όλο και περισσότερο αξιοπρόσεκτοι.

Πέρα από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Ιπποκράτους και στο γραφείο του στη Βουλή με τους στενούς του συνεργάτες και...
στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός οργανώνει συναντήσεις στο Καστρί ή σε φιλικά σπίτια με πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του.
Η Αντα Παπανδρέου έχει σχηματίσει την εντύπωση πως η εξέλιξη της κατάστασης καταπονεί και φθείρει τον σύζυγό της.
Συζητά, κυρίως, με τα μέλη της οικογένειάς του, καθώς πάντα υπολόγιζε τη γνώμη τους πριν πάρει σημαντικές αποφάσεις. Είναι κάτι που συνηθίζει από το ξεκίνημα της πολιτικής σταδιοδρομίας του, και αυτή την περίοδο δείχνει να το έχει περισσότερο ανάγκη. Σε αυτήν τη φάση, λένε πρόσωπα που γνωρίζουν καλά το έντονο παρασκήνιο των ημερών, αρκείται να ακούει, αποφεύγοντας να αποκαλύπτει ακόμη και στο οικογενειακό του περιβάλλον σκέψεις και μελλοντικά σχέδια.

Η σύζυγός του, Αντα, είναι της άποψης ότι πρέπει να σταματήσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Εχει σχηματίσει την εντύπωση πως η εξέλιξη της κατάστασης τον καταπονεί και τον φθείρει.
Στο Καστρί και σε σπίτια φίλων του, ο Γιώργος Παπανδρέου συζητά με τους οικείους του για τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει.
Τα αδέλφια του, Νίκος και Αντρίκος, δείχνουν να μην έχουν ακόμη κατασταλάξει. Σταθμίζουν τα υπέρ και τα κατά της παραμονής του στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ. Κοινό παρονομαστή έχουν το να προστατευτεί το όνομα Παπανδρέου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντρίκος Παπανδρέου είναι πιο κοντά στο σενάριο της αποχώρησης, ενώ ο Νίκος εισηγείται την παραμονή του στην αρχηγία του κόμματος και προτείνει στον αδελφό του να αντιμετωπίσει δυναμικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Επαφές
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει, χωρίς τυμπανοκρουσίες, να τηρεί την ατζέντα του. Συνεχίζει και διευρύνει τις επαφές του με διεθνείς παράγοντες και μετέχει σε συνεδριάσεις παγκόσμιας εμβέλειας. Δεν λείπουν και τα υπερατλαντικά τηλεφωνήματα με προσωπικότητες, κυρίως από τον κύκλο της Σύμης, όπως ο Ζόζεφ Στίγκλιτς, με τις οποίες ο Γιώργος Παπανδρέου πάντα μοιραζόταν τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις και υπολόγιζε τη γνώμη τους.

Οσοι τον ξέρουν καλά γνωρίζουν πως δεν είναι εύκολο για τον πρώην πρωθυπουργό να δραστηριοποιείται στη σκιά μιας άλλης κυβέρνησης, έστω και αν πρωταγωνίστησε στη συγκρότησή της. Ο ίδιος, βέβαια, δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του εντός και εκτός συνόρων ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πετύχει και πως ο ίδιος θα προσφέρει όλες του τις δυνάμεις για τον σκοπό αυτό.
Στα ιστορικά χαμηλά του βρίσκεται το Κίνημα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται ότι προτιμά να διεξαχθούν οι εκλογές μετά τον Μάιο του 2012.

Κλειδί θα αποτελέσει η προεδρική αναμέτρηση στη Γαλλία, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Απρίλιο. Οι σοσιαλιστές με επικεφαλής τον Φρανσουά Ολάντ αναμένεται, με τα σημερινά δεδομένα, να επικρατήσουν με άνεση έναντι της Δεξιάς και του Νικολά Σαρκοζί.

Παραδοσιακά οι πολιτικές μεταβολές στη Γαλλία επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ακόμη και σε επίπεδο κοινωνικού κινήματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι από τη Γαλλία θα ξεκινήσει η αντιστροφή μέτρηση για να αποδεσμευτεί η Ευρώπη από τις συντηρητικές λογικές που επικρατούν σήμερα.

Το πρόγραμμά του για το επόμενο διάστημα είναι φορτωμένο:

Ταξίδεψε μέχρι το Ντεμπάν της Νότιας Αφρικής για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του ΟΗΕ με θέμα την κλιματική αλλαγή. Με το νέο έτος θα βρεθεί στην Κόστα Ρίκα, όπου θα συνεδριάσει η Σοσιαλιστική Διεθνής.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ντεμπάν βρίσκονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κλιματική αλλαγή. Η σύγχρονη αντίληψη θέλει τα θέματα του περιβάλλοντος να συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται καινοτόμα εργαλεία, όπως ο φόρος άνθρακα και τα πράσινα ομόλογα.

Τα μηνύματα
Συναγερμός από τα ευρήματα των γκάλοπ

Οι δημοσκοπήσεις, που ακολούθησαν την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο, επιτείνουν τις ανησυχίες σε όλη την ιεραρχική κλίμακα του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα, που κέρδισε τις εκλογές πριν από δύο χρόνια με ποσοστό 43,9% και 160 βουλευτικές έδρες, βρίσκεται αντιμέτωπο με τα προβλήματα που συνεπάγεται η οικονομική κρίση. Οι δημοσκοπικές έρευνες περιορίζουν τα ποσοστά του σε επίπεδα κάτω από το 20%. Πρόκειται για μια πορεία που προβληματίζει.

Ξεκίνησε το 1974 με ποσοστό 13%. Στις αμέσως επόμενες εκλογές, το 1977, αναδείχτηκε αξιωματική αντιπολίτευση με 25%, αφού με τις ριζοσπαστικές θέσεις του εκτόπισε τα κεντρώα πολιτικά σχήματα και καθήλωσε την Αριστερά στα παραδοσιακά ποσοστά της. Το 1981 κατέκτησε την εξουσία με το εντυπωσιακό 48% και τους 172 σοσιαλιστές, που αποτέλεσαν μια ισχυρή κοινοβουλευτική βάση. Από τότε μέχρι σήμερα το μικρότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί για το ΠΑΣΟΚ σε εκλογές είναι εκείνο του 2007. Συγκέντρωσε το 38,10% των ψήφων, στην πρώτη αναμέτρηση με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου.

Θοδωρής Ρουμπάνης από το ΕΘΝΟΣ