Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ερχονται νέα φορολογικά μέτρα και ελαστικότερες εργασιακές σχέσεις

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΟΥ 13ου ΚΑΙ 14ου ΜΙΣΘΟΥ
Με τη 5η επικαιροποίηση του Μνημονίου υπό μάλης πιάνουν δουλειά τη Δευτέρα οι επικεφαλής της Τρόικας, προκειμένου αφενός να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για το νέο Μνημόνιο αλλά και να ελέγξουν εάν έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις και οι στόχοι για το 2011. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν δραματική υστέρηση στα έσοδα αλλά και καθυστερήσεις σε μέτρα- κλειδιά για το συμμάζεμα του Δημοσίου, όπως η εφεδρεία, έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για το 2012, όπου και η ύφεση δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη από 2,8% λόγω...
της επιδείνωσης των διεθνών συνθηκών.

Με βάση το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες πριν την άφιξη του κ. Τόμσεν και θα αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης με τις ελληνικές Αρχές, θα πρέπει να αναμένονται ούτως ή άλλως νέες παρεμβάσεις στους πλέον «ευαίσθητους» τομείς ήτοι στο Δημόσιο, στις εργασιακές σχέσεις και στη φορολογία. Ειδικά όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις, μετά τις σχετικές συστάσεις της Κομισιόν, η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση για τριμερή συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για τις εργασιακές σχέσεις και τους κατώτερους μισθούς, επαναφέροντας έτσι στο τραπέζι ακόμα και το θέμα του 13- 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα!

Όσον αφορά στο πεδίο της φορολογίας, πέρα από τα σενάρια που ήδη διακινούνται σχετικά με τη κάλυψη της διαφαινόμενης «τρύπας» του φετινού Προϋπολογισμού, η κυβέρνηση έχει αναλάβει ήδη συγκεκριμένες δεσμεύσεις εν όψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη αίσθηση είναι η δέσμευση που αναλήφθηκε για την εκταμίευση της 6ης δόσης και αφορά στη πρόβλεψη μόνιμου Τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με έσοδα που θα αυξάνονται στη πορεία των επόμενων ετών! Κατά τα άλλα, αναλήφθηκε δέσμευση για:
  • την πρόβλεψη καθολικού πόθεν έσχες
  • εξάλειψη των φορολογικών εξαιρέσεων και των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης επιχειρήσεων και ΦΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει η συζήτηση και για το ειδικό καθεστώς φορολογίας στα νησιά
  • ενοποίηση των φόρων στη περιουσία
  • αναθεώρηση του καθεστώτος ΦΠΑ στους αγρότες
  • κλείσιμο 200 εφοριών εντός του 2012
Όσον αφορά, πάντως, στο σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για το 2012, ως ενδεχόμενα μέτρα άμεσης απόδοσης, θα πρέπει να θεωρούνται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών με αποτέλεσμα και το Νέο Τέλος Ακινήτων του 2012 να υπολογιστεί με υψηλότερες αξίες, η φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή με συντελεστή 20% χωρίς αφορολόγητο, μια νέα αύξηση φόρων στα τσιγάρα, μια νέα αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης πριν γίνει η εξίσωση τον Οκτώβριο του 2012, καθώς και μια νέα αύξηση των τελών κυκλοφορίας.

Λόγω της φοροδοτικής εξάντλησης μισθωτών και συνταξιούχων, το βάρος αναμένεται να πέσει, πάντως, στο πεδίο των δημόσιων δαπανών με άσκηση πίεσης είτε για ευρύτερη εφεδρεία είτε ακόμα και για απολύσεις με δεδομένο ότι η πρώτη φάση της εφεδρείας στέφθηκε από απόλυτη... αποτυχία, ενώ μεγάλες θα είναι και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια δηλαδή σε δικαστικούς, ένστολους, διπλωμάτες, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ. Συν τοις άλλοις, δρομολογούνται νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, περιορισμός κοινωνικών και προνοιακών προγραμμάτων με βάση την αναμενόμενη έκθεση του ΟΟΣΑ αλλά και περιορισμός των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Από iefimerida