Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Παπανδρέου: Εσωκομματικές εκλογές σε τέσσερις μήνες… και βλέπουμε!

Στις 4 Ιανουαρίου νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου
Ως «μη ρεαλιστικό» σενάριο χαρακτήρισε την πρόταση Βενιζέλου για άμεση εκλογή νέου προέδρου τον μήνα Ιανουάριο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνος Μπεγλίτης, μετά την ενδεκάωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προτείνει στην εισήγησή του οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα, ώστε να μην συμπέσει με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης που αφορούν την ελληνική οικονομία. 
Ο εκπρόσωπος Τύπου όμως επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί, ενώ...
δεν ξεκαθάρισε για το ποια είναι η θέση του κ. Παπανδρέου επί των τοποθετήσεων των υπουργών και των βουλευτών, οι οποίοι ζήτησαν να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας.

Ο κ. Μπεγλίτης ανακοίνωσε νέα σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου στις 4 Ιανουαρίου για να ανακοινώσει τότε τις προθέσεις του ο κ. Παπανδρέου. Στελέχη που συμμετείχαν στο διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο εξέλαβαν την νέα παράταση ως μια ακόμη προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού να κερδίσει χρόνο. «Είμαστε σε ένα δίλημμα για το άνοιγμα των διαδικασιών», είπε ο κ. Μπεγλίτης. Το δίλημμα της ηγεσίας το περιέγραψε ως εξής:

-ή προχωράμε τις διαδικασίες μέχρι τις 15 Ιανουαρίου

-ή δίνουμε παράταση τεσσάρων μηνών μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την δανειακή σύμβαση και το PSI.

O κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στο προσεχές Πολιτικό Συμβούλιο, όμως συμπλήρωσε πως «ο ρεαλισμός επιβάλλει το δεύτερο σκέλος του διλήμματος».

Επιπλέον χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την παρέμβαση Βενιζέλου ο οποίος είχε αναφερθεί, στην παρέμβασή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, σ τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, οι οποίες απορρέουν από την συμφωνία της 26ης – 27ης Οκτωβρίου και σε αυτές συμπεριέλαβε την εφαρμογή του PSI. Σύμφωνα με τον κ. Μπεγλίτη ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ιδιαίτερα ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ακολουθούν γραμμικό δρόμο και είναι εξαιρετικά δύσκολες και χρειάζονται προσοχή λαμβάνοντας υπ’ όψιν της εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Η συζήτηση που θα ανοίξει από την νέα χρονιά στο ΠΑΣΟΚ θα έχει ως αντικείμενο τόσο την διαδικασία, όσο και αν οι εσωκομματικές εκλογές θα γίνουν πριν ή μετά τις εθνικές, γεγονός που και αυτό έμεινε ανοιχτό.

«Είναι θέμα εισήγησης του προέδρου αν πάμε σε εκλογή νέου προέδρου», υπογράμμισε επίσης ο κ. Μπεγλίτης. Περιγράφοντας, δε, σε γενικές γραμμές το χρονοδιάγραμμα, μίλησε για «ένα τετράμηνο και πέρα»…

Μέσα σε αυτό το τετράμηνο θα συγκληθούν: το Πολιτικό Συμβούλιο, η κοινοβουλευτική ομάδα, το Εθνικό Συμβούλιο. Τέλος θα διεξαχθεί το τακτικό συνέδριο του κόμματος. Η εκλογή του νέου προέδρου, αν αυτή αποφασιστεί, θα γίνει από την βάση του κόμματος.

Ανδρέας Μπελεγρής από το Πρώτο Θέμα