Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ποδαρικό με ακριβότερο ρεύμα 12%-15%

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ, ΕΝΩ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΜΙΑ 20ΕΤΙΑ ΣΥΝΕΧΩΝ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ
Κάθε χρόνο κι από ένα ηλεκτροσόκ θα δέχονται οι Ευρωπαίοι καταναλωτές στα τιμολόγια ρεύματος, σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία προβλέπει σε έκθεσή της («Ενεργειακός χάρτης πορείας ώς το 2050») ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξάνονται σταθερά τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια και μόνο μετά το 2030 θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται ή να υποχωρούν.
Ενα χριστουγεννιάτικο δέντρο με λογαριασμούς της ΔΕΗ, στολίστηκε χθες στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από πρωτοβουλία κατοίκων της Τούμπας
Για τα ελληνικά νοικοκυριά, που από την πρωτοχρονιά του 2012 θα κληθούν να πληρώσουν τουλάχιστον κατά 12%-15% ακριβότερα τη ΔΕΗ λόγω της νέας «παρτίδας» αυξήσεων που θα εγκριθούν αυτή την εβδομάδα, τα ηλεκτροσόκ θα είναι ακόμη πιο τακτικά και ισχυρά, τουλάχιστον μέχρι οι τιμές -που είναι οι φτηνότερες πανευρωπαϊκά λόγω των σταυροειδών επιδοτήσεων- να «πιάσουν» αυτές της...
υπόλοιπης Ευρώπης.

Πρακτικά, ο ρυθμός των αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα θα είναι ταχύτερος και τα ποσοστά μεγαλύτερα, καθώς συν τοις άλλοις θα απαιτηθούν δαπανηρές επενδύσεις για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δικτύων, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα χρηματοδοτηθούν από τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το κόστος της ενέργειας στο μέλλον θα επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 θα φτάσει να απορροφά το 15% του συνολικού εισοδήματος των νοικοκυριών. Σε σημερινές τιμές, κάποιος που κερδίζει 30.000 ευρώ το χρόνο θα δαπανά περίπου 4.800 ευρώ για να κινήσει το αυτοκίνητό του, να θερμάνει το σπίτι του ή να λειτουργεί ηλεκτρικές συσκευές.

Σε κάθε σενάριο που έχει εξεταστεί -ανάλογα με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας- τα έξοδα για ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, θα καταστούν πολύ πιο σημαντικό στοιχείο στο συνολικό κόστος των νοικοκυριών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από ό,τι είναι σήμερα, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Οι αυξήσεις χαρακτηρίζονται αναπόφευκτες από την Κομισιόν, είτε επειδή θα απαιτηθούν τεράστιες επενδύσεις για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας και την κατασκευή δικτύων μεταφοράς, είτε -αν δεν υιοθετηθούν πολιτικές μείωσης των εκπομπών άνθρακα- γιατί το κόστος των παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων θα εκτιναχθεί.

Ειδικότερα για την ηλεκτρική ενέργεια, που αναμένεται ότι θα διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι «οι τιμές θα αυξάνονται μέχρι το 2030 ή για ακόμη περισσότερο, αν υιοθετηθεί το σενάριο κάλυψης του 97% της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αυξήσεων συνδέεται με το κόστος αντικατάστασης των παλαιών και ήδη αποσβεσμένων μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσα στην επόμενη 20ετία».

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ από enet