Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Εισβολή του ΣΔΟΕ στο Λίχτενσταϊν της Ελλάδας

Mε περισσότερες από 200 υπεράκτιες εταιρείες η τουριστική περιοχή με επίκεντρο το Πόρτο Χέλι θυμίζει φορολογικό παράδεισο. Οι έρευνες των ελεγκτικών Αρχών που ξεκίνησαν πρόσφατα αποκαλύπτουν "όργιο" φοροδιαφυγής με πρωταγωνιστές επιφανή μέλη της τοπικής κοινωνίας, κατοίκους άλλων περιοχών, ξένους, ακόμα και ανειδίκευτους εργάτες
Εκτιμάται ότι μπορεί να είναι πάνω από 1.000 οι offshore που έχουν στην Ελλάδα ακίνητα, τα οποία δεν δηλώνουν

Μεταξύ των λίγων... μυημένων αποκαλείται "ελληνικό Λίχτενσταϊν", ένας δήμος της Αργολίδας με τόσες πολλές offshore εταιρείες ώστε να αντιστοιχεί μία σε κάθε 25 κατοίκους! Πρόκειται για το Κρανίδι, κοντά στο κοσμικό Πόρτο Χέλι και απέναντι από τις Σπέτσες, που μαζί με τους γύρω...
οικισμούς έχει 5.000 κατοίκους και είναι έδρα περισσότερων από... 200 offshore.

Αιτία, η δυνατότητα που μέχρι πρόσφατα υπήρχε για "κρυφές" αγοραπωλησίες γης μεγάλης αξίας και μισθώσεις ακινήτων, μέσω αυτών των εταιρειών, χωρίς να καταβάλλονται πάντα οι αναλογούντες φόροι.

Κυρίως όμως, το φαινόμενο φαίνεται να γιγαντώθηκε από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι στην τοπική ΔΟΥ υπηρετούν δύο μόνο εφοριακοί, που έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας, αφού ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τη διεκπεραίωση υποθέσεων για το κοινό που προσέρχεται και δεν προλαβαίνουν να κάνουν παράλληλα και ελέγχους σε εταιρείες!

Τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια είναι απίστευτα, καθώς ομάδες ειδικών ελεγκτών με εντολή του Γιάννη Διώτη, ειδικού Γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, άρχισαν να κάνουν "φύλλο και φτερό" καθεμία ξεχωριστά τις 200 και πλέον off shore του Κρανιδίου, με προτεραιότητα τις 104 ενεργές σήμερα εταιρείες, αφού πολλές απ' αυτές, ως ιδιοκτήτριες "φιλέτων" γης και πανάκριβων ακινήτων, θεωρούνται ύποπτες για σωρεία φορολογικών παραβάσεων.

Οι offshore του Κρανιδίου αυξήθηκαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η παρουσία τους έγινε αισθητή την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ μεγάλη "κινητικότητα" καταγράφηκε τη διετία 2007- 2008.

Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, συνέβη το... παράδοξο: ενώ από το 2003 μέχρι σήμερα, ορισμένες μόνο από τις 200 εταιρείες πλήρωναν φόρους, με τα ποσά που καταβλήθηκαν να μην ξεπερνούν ετησίως τις 36.000 έως 50.000 ευρώ, μόλις άρχισαν οι έλεγχοι στις πρώτες offshore και σε διάστημα μόνο 25 ημερών καταβλήθηκαν φόροι 280.000 ευρώ!

Η ανυπαρξία φορολογικών ελέγχων εξέθρεψε το φαινόμενο των εκατοντάδων offshore εταιρειών για να φτάσουμε σήμερα με τους φορολογικούς ελέγχους, από τα μηδενικά έσοδα για το Δημόσιο να έχουμε πλέον για πρώτη φορά δηλώσεις και πληρωμές", λέει στο "Εθνος της Κυριακής" ο διευθυντής Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων του ΣΔΟΕ, Νίκος Λέκκας.

Υπερσυγκέντρωση
Τα ποσά αυτά θεωρούνται ωστόσο πολύ μικρά μπροστά σ' εκείνα που προσδοκά να βεβαιώσει προς είσπραξη το ΣΔΟΕ από τη φοροδιαφυγή μαζί με τα πρόστιμα, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να φτάσουν σε πολλά εκατομμύρια.

Σημειώνεται, βέβαια, ότι η υπερσυγκέντρωση offshore στο Κρανίδι δεν σημαίνει απαραίτητα την εμπλοκή του συνόλου των εταιρειών σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή του "φαινομένου" είναι ότι δεν ανήκουν όλες οι εταιρείες σε κατοίκους του Κρανιδίου. Ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων, εμφανίζονται Ελληνες και ξένοι, μεταξύ των οποίων και πολύ γνωστά ονόματα επιχειρηματιών από την Αθήνα, δικαιούχοι μεγάλων -παραλιακών κυρίως- εκτάσεων, 50 έως και 400 στρεμμάτων, γύρω από το Κρανίδι και απέναντι από τις Σπέτσες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, πολυτελών εξοχικών κατοικιών κ.ά.
Πρόκειται για ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη τουριστική ζώνη, κοντά στην Πετροθάλασσα, στο Θυνί, στην Κορακιά και στο Κουνούπι, ενώ οι περισσότεροι δεν κατέβαλλαν έως τώρα φόρους!

Οι εταιρείες εκπροσωπούνται φορολογικά κυρίως από ντόπιους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, μικρομαγαζάτορες, αλλά και αγρότες, εργάτες, ακόμα και από... ανεπάγγελτους(!), πίσω από τους οποίους κρύβονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες. Μάλιστα ένας από αυτούς βρέθηκε να εκπροσωπεί συνολικά 6 εταιρείες!

Πάντως, το... ρεκόρ κατοχής offshore ανήκει σε έναν εργάτη, που άλλοτε κάνει μεροκάματα σε οικοδομές και άλλοτε σε γεωργικές καλλιέργειες, ο οποίος εκπροσωπεί συνολικά 14 εταιρείες!
Ο ίδιος δεν κάνει φορολογική δήλωση στη ΔΟΥ Κρανιδίου, την έδρα των επίμαχων offshore, αλλά στη ΔΟΥ Φαλήρου.

Που ψάχνουν
Στα υποθηκοφυλακεία και στις πολεοδομίες
Πολυτελείς βίλες και άλλα μισθωμένα ακίνητα, που ανήκουν σε offshore εταιρείες και για τα οποία δεν καταβάλλονται οι αναλογούντες φόροι, αναζητεί το ΣΔΟΕ, εκτός από το Κρανίδι και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως στη Μύκονο, την Πάρο, τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, μέσω των πολεοδομικών γραφείων αλλά και των υποθηκοφυλακείων όλης της χώρας.

Η προσπάθεια αυτή που υποστηρίζεται ακόμα και με χαρτογραφήσεις μέσω της τεχνολογίας, αεροφωτογραφίες, αναζήτηση ενοικιαστών - μισθωτών, για το κάθε ακίνητο χωριστά, εντάθηκε τον τελευταίο καιρό και αρχίζει να αποδίδει, καθώς εντοπίζονται όχι μόνο οι ενοικιαστές πολυτελών ακινήτων, που κατά τεκμήριο φέρονται να πληρώνουν συμβολικό και... εικονικό μίσθωμα, αλλά και μέσω των φορολογικών διαχειριστών και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, Ελληνες ή αλλοδαποί, που κρύβονται πίσω από τις offshore εταιρείες.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.400 εταιρείες, σε όλη τη χώρα, από τις οποίες είναι εκατοντάδες αυτές που δεν έχουν υποβάλει τη δήλωση του ειδικού φόρου ακινήτων, ενώ αναζητούνται στοιχεία για τις υπόλοιπες, που εκτιμάται ότι είναι άλλες τόσες και έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα ή περισσότερα αδήλωτα ακίνητα, για τα οποία δεν καταβάλλουν φόρους.

Στη Θήβα
Και... αγροτικές σοδειές με πλαστά τιμολόγια!
Στα χέρια 179 αγροτών από τη Θήβα βρέθηκαν μετά από ελέγχους συνολικά 4.779 τιμολόγια αγοραπωλησίας αγροτικών προϊόντων τους, από τα οποία ελάχιστα... δεν ήταν πλαστά! Πρόκειται για μια υπόθεση που εμπλέκονται τόσο οι ίδιοι οι αγρότες που πωλούσαν τα προϊόντα τους με εικονικές τιμές, χωρίς να καταβάλλονται οι αναλογούντες φόροι, όσο και απροσδιόριστος μέχρι στιγμής αριθμός εμπόρων, στους οποίους επίσης γίνεται έλεγχος. Το φαινόμενο μάλιστα εκτιμάται ότι δεν περιορίζεται στη Θήβα, αλλά είναι, σύμφωνα με ενδείξεις, ευρέως διαδεδομένο σ' ολόκληρη σχεδόν την Επικράτεια... Βρέθηκαν μάλιστα και τιμολόγια που αποδίδονται σε συγκεκριμένους εμπόρους αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι όμως δηλώνουν άγνοια για το γεγονός κι έχουν μάλιστα προχωρήσει σε μηνύσεις, καθώς δεν αποδέχονται ότι εκδόθηκαν από τους ίδιους.

Στο πλαίσιο των ελέγχων, η αρμόδια ΔΟΥ Θηβών έχει κατασχέσει 732 δηλώσεις αγροτών, από τα αρχεία της ΕΓΣ Θηβών και από αγροτικούς συνεταιρισμούς, που ζητούν επιστροφή ΦΠΑ για τα έτη 2005 έως 2008. Η υπόθεση ξεκίνησε ύστερα από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θήβας, που δέχθηκε σχετικές καταγγελίες, προς το ΣΔΟΕ και μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 7 από τις 179 υποθέσεις, για τις οποίες το ΣΔΟΕ βεβαίωσε φορολογικές παραβάσεις και επέβαλε πρόστιμα περίπου 30 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι μετά τον έλεγχο και των υπολοίπων θα προκύψουν πρόστιμα 80 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η περιφερειακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ ζητά πρόσθετους ελεγκτές από την κεντρική υπηρεσία για να γίνουν έγκαιρα οι έλεγχοι, αφού για μερίδα αυτών των υποθέσεων υπάρχει και ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι
Εκτεταμένη φοροδιαφυγή
"Είναι τεράστιο και με πολλές δυσκολίες το έργο ελέγχων που έχουμε αρχίσει", εξηγεί στο "Εθνος της Κυριακής" ο Νίκος Κολετζάκης, περιφερειακός διευθυντής του ΣΔΟΕ Πελοποννήσου.

"Κατ' αρχάς στις 104 ενεργοποιημένες, από τις 200 συνολικά offshore εταιρείες του Κρανιδίου, καλούμε έναν έναν τους εκπροσώπους των εταιρειών και ελέγχονται τα πάντα. Ανάλογα με τα πρώτα ευρήματα, η έρευνα, εκτός από το καταστατικό της εταιρείας, ποιοι είναι από πίσω, τις αγοραπωλησίες, φτάνει στα περιουσιακά στοιχεία, στα εισοδήματα, στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για να προσδιορισθεί η όποια έκταση της φοροδιαφυγής και να βεβαιωθεί η υποχρέωση καταβολής μαζί με τα πρόστιμα.
  • Για τον φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων από το 2003 μέχρι το 2009.
  • Για τον φόρο 15% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων για το 2010 και το 2011.
  • Αν έχει καταβληθεί ο οφειλόμενος ΦΠΑ.
  • Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας μέχρι το 2006
  • ΤΑΚ (τέλος ακινήτων) για τα έτη 2007 έως 2009.
  • Φόρος ακίνητης περιουσίας για το 2010.
"Φυσικά, όταν μιλάμε για εταιρείες που δεν κατέβαλλαν φόρους, ενώ υπάρχουν τα πρώτα στοιχεία, που μαρτυρούν πιθανή εκτεταμένη φοροδιαφυγή, προσδοκούμε να έχουμε σημαντικά έσοδα για το κράτος", συμπληρώνει ο κ. Κολετζάκης.

Πως γίνεται το "παιχνίδι"
Τριγωνικές διαδρομές από εταιρείες - φάντασμα
Το 2010 ορίστηκε ότι από τον Σεπτέμβρη μέχρι το τέλος του χρόνου οι offshore έπρεπε να μεταβιβάσουν σε φυσικά πρόσωπα τα ακίνητα που κατέχουν, αλλιώς οι εταιρείες θα φορολογούνταν με 15% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου για 6 χρόνια. Περίπου 1.400 έκαναν δηλώσεις και πλήρωσαν. Υπάρχει όμως άγνωστος αριθμός από offshore, που δεν έχουν καν αριθμό φορολογικού μητρώου! Εκτιμάται ότι μπορεί να είναι πάνω από 1.000 οι εταιρείες του είδους που έχουν στην Ελλάδα ακίνητα, τα οποία δεν δηλώνουν. Είναι οι εταιρείες-φάντασμα, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς μέσα από "τριγωνικές διαδρομές", με διαφορετικά κάθε φορά τιμολόγια και στόχο να φουσκώνουν τις τιμές πώλησης και το κυριότερο να μην πληρώνουν φόρους!

Για παράδειγμα, μέσω τέτοιων διαδρομών, ορισμένοι επιτήδειοι βούλιαξαν οικονομικά το ΕΣΥ, πουλώντας φάρμακα και αναλώσιμα μέχρι και σε... 20πλάσιες τιμές! Ο ιδιοκτήτης μιας offshore ή συνεργάζεται με άλλες σε διαφορετικές χώρες και από κοινού παίζουν το παιχνίδι των τριγωνικών διαδρομών ή ο ίδιος έχει και άλλες offshore σε διαφορετικές χώρες - φορολογικούς παραδείσους, οπότε κάνει μόνος του "παχνίδι" εικονικών αγοραπωλησιών με τα τιμολόγια και τις διαφοροποιήσεις των τιμών στις δικές του εταιρείες! Γι' αυτό, παράλληλα με τις δηλώσεις που άρχισαν να γίνονται, ξεκίνησε μια έρευνα από τα πολεοδομικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία με διασταυρώσεις στοιχείων. Ετσι εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες και καλούνται στις εφορίες για... υπόθεσή τους!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ από το ΕΘΝΟΣ