Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Βενιζέλος: «Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα για την 6η δόση, έχουμε λεφτά μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης, χαρακτήρισε ανακριβή τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τα μέτρα που ελήφθησαν δεν κρίνονται επαρκή από τους δανειστές μας, χαρακτηρίζοντας τα συγκεκριμένα κείμενα «εκφοβιστικά».

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ταμειακό πρόβλημα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου προσθέτοντας ότι το ζήτημα δεν είναι η έκτη δόση αλλά να πεισθούν...
οι αγορές ότι έχουμε βιώσιμη λύση.

Χαρακτήρισε τους μήνες ως και τον Δεκέμβρη κρίσιμους λέγοντας πως αν δεν λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός και δεν συνεργαστούν οι πολίτες, προφανώς και μπορεί να έχουμε πρόβλημα.

Υπογραμμίζοντας ότι «σε εμάς εναπόκειται» η πορεία της οικονομίας, και πρόσθεσε ότι ακόμη και αν κάτι δεν πάει καλά το κενό θα καλυφθεί το 2012.

Κάλεσε επίσης όλους να κάνουν το καλύτερο, να διαψεύσουν τις κακές προφητείες γιατί οι αριθμοί που έχουμε να πετύχουμε είναι εφικτοί.

«Οφείλουμε να θυσιάσουμε το πολιτικό μας κεφάλαιο σε μια προσπάθεια να σωθεί ο τόπος, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

«Πολλοί γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, όμως δημαγωγικά παίζουν με άλλες λύσεις. Κανείς άλλος καταθέτης δεν είναι τόσο διασφαλισμένος, όσο ο ευρωπαίος καταθέτης και ειδικά ο Έλληνας καταθέτης, είναι ένα από τα βασικά μηνύματα του χθεσινού Eurogroup», πρόσθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Είπε επίσης ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σχετικά με ενδεχόμενη χρεοκοπία. Κανένα ενδεχόμενο default», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ακόμη ότι όλα είναι σχεδόν έτοιμα για να προχωρήσουν έτσι τα πράγματα, μετά τη συμφωνία της Σλοβακίας πως θα μετάσχει στο σχέδιο, αλλά και την επικύρωση από το Eurogroup της «φόρμουλας» για παροχή εγγυήσεων στη Φινλανδία (ομόλογα 800 εκατ. που θα εκδώσει η χώρα μας).

Με τα δεδομένα αυτά, ανέφερε, «το ζήτημα δεν είναι η 6η δόση, είναι να πεισθούν οι αγορές ότι έχουμε μια συνολικά βιώσιμη λύση» στην κρίση χρέους, προσθέτοντας πως  «τα κρατικά αποθέματα επαρκούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου». 

Τόνισε πάντως πως οι υπολογισμοί γίνονται με βάση «τις ταμειακές ροές» (όχι με τα ταμειακά διαθέσιμα), μεταθέτοντας τα όποια τυχόν προβλήματα ανακύψουν σε όσους δεν πληρώσουν άμεσα τώρα τα νέα μέτρα και φόρους.

«Όχι, δεν θα μείνει ακάλυπτος κανένας τίτλος του ελληνικού δημοσίου, αλλά και κανένας πολίτης στο εσωτερικό της χώρας που εξαρτάται από μισθούς και επιδόματα. Για να υπάρχει όμως προϋπολογισμός που θα τα πληρώνει αυτά, πρέπει και όλοι πολίτες να τηρούν τις υποχρεώσεις τους και να πληρώνουν φόρους. Πώς θα πληρώσουμε τις εσωτερικές υποχρεώσεις, αν δεν συμβεί αυτό» υπογράμμισε με έμφαση…

Ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε των μέτρων αυστηρής λιτότητας, έκανε λόγο για «υπερπροσπάθεια» που απαιτείται στο προσεχές τρίμηνο τονίζοντας πως η λήψη τους ήταν μονόδρομος για να εγκριθούν τα σχέδια βοήθειας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Κατέληξε όμως και στο ότι υπήρχε στη χώρα μας «μια ψευδαίσθηση ενός επιπέδου ζωής και οι ευθύνες κατανέμονται κυρίως στις κυβερνήσεις».

Επεισόδια πριν την συνέντευξη Τύπου

Η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών άργησε να ξεκινήσει λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων στο υπουργείο. Οι εργαζόμενοι που εισέβαλλαν νωρίτερα στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών ήθελαν να εμποδίσουν τη συνέντευξη Τύπου που πρόκειται να δώσει στις 13:00 ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Για αυτό και ο τόπος διεξαγωγής της συνέντευξης άλλαξε τελευταία στιγμή μετά από απόφαση του υπουργού και της αστυνομίας.

Η συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης επρόκειτο να δοθεί στο κτίριο επί της οδού Νίκης. Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε επισήμως το πρωί. Ακολούθησε η κατάληψη, γι' αυτό και το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να δοθεί στο κτίριο της Καραγιώργη Σερβίας 8, στο ισόγειο.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στη συμβολή της Καραγιώργη Σερβίας με την οδό Νίκης. Φόβους για προπηλακισμό του υπουργού Οικονομικών από τους «αγανακτισμένους» εργαζομένους του υπουργείου  εκφράζει η ΕΛ.ΑΣ.
Από newpost