Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Φέρχοφσταντ: Προειλημμένη η απόφαση για το 60%

Την προειλημμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να ανακοινώσει σήμερα το βαθύ κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 60%, αποκάλυψε, χθες, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ.

Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής, μάλιστα, επέδειξε στην Ολομέλεια αντίγραφο του σχετικού εγγράφου, που έχει έκταση δυόμισι σελίδων και, όπως κατήγγειλε, αντί να κοινοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, κυκλοφορεί...
στους διαδρόμους της γερμανικής Βουλής.

Υποστήριξε δε ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν πρόκειται να ξεπεραστεί αν δεν παρθεί απόφαση για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ομολόγων. Στη συζήτηση που επέλεξαν οι ευρωβουλευτές να γίνει στην Ολομέλεια, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., και αφορούσε την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, κυριάρχησε, όπως ήταν αναμενόμενο, το πρόβλημα του ελληνικού χρέους και η σωτηρία της Ελλάδας.

* Ο επικεφαλής της ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Λόθαρ Μπίνσκι, έδειξε να γνωρίζει κι αυτός για τις σημερινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι ήδη προαποφασισμένο, αλλά αναρωτήθηκε για το αν μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στους Ελληνες καταθέτες και στους ασφαλισμένους των Ταμείων στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια ενιαία, δημόσια Τράπεζα στην Ευρώπη, είπε ο κ. Μπίνσκι.

Κάναμε ό,τι χειρότερο

* Η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς, εξέφρασε την ελπίδα το κούρεμα του ελληνικού χρέους να ξεπεράσει το 50%, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν σε κοινοτικό επίπεδο. Κάναμε ό,τι χειρότερο μπορούσαμε να κάνουμε για την Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσουν το συντομότερο ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

* Υπέρ της εξεύρεσης μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της Ελλάδας τάχθηκε και η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής Κόριεν Γούρντμαν, που μίλησε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού-Λαϊκού Κόμματος και υπογράμμισε ότι στο ενδεχόμενο ενός πιστωτικού επεισοδίου στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης σ' όλη την ευρωζώνη.

Σε πρώτη προτεραιότητα για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ανήγαγε το θέμα της σωτηρίας της Ελλάδας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γερζί Μπούζεκ, κατά την εισαγωγική ομιλία του, πριν από την έναρξη της σχετικής συζήτησης.

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ από enet