Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Κούρεμα 50% δείχνει η Μέρκελ, παραδέχεται προβλήματα στις διαπραγματεύσεις

Σε μόνιμη επιτήρηση θέλει την Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος, θέλει και αλλαγές στις Συνθήκες της Ε.Ε.
Τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 υπέδειξε ως στόχο της σημερινής Συνόδου Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κάτι που συνεπάγεται «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%. Ωστόσο, από τις Βρυξέλλες υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμη «πολλά προβλήματα» που πρέπει να ρυθμιστούν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

"Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν και πολλές διαπραγματεύσεις για να γίνουν. Επομένως η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμη", δήλωσε σε δημοσιογράφους...
κατά την προσέλευσή της στη σύνοδο κορυφής.

Λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, η καγκελάριος επισήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να αποδεχτεί μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η επιθυμεί να είναι μόνιμη η επιτήρηση της Ελλάδας και προετοίμασε τους Έλληνες για σκληρότερα μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι "Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά να κάνει ακόμα" και ότι η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να προχωρήσει με οδυνηρές μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής η καγκελάριος επισήμανε πως στόχος είναι μια συμφωνία που θα μειώσει το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ, ενώ άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τους τρόπους ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης (του EFSF).

Οπως προκύπτει από τα λεγόμενα της καγκελαρίου ακόμα και αν η σημερινή Σύνοδος καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν θα λυθούν αυτομάτως. Τα προβλήματα της κρίσης "θα μας απασχολούν για πολλά χρόνια ακόμα", είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο ρόλο του ΔΝΤ είπε πως συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ρόλο που αυτό θα παίξει, ενώ έκανε παράλληλα λόγο για την ανάγκη ρύθμισης των χρηματοοικονομικών αγορών "όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά διεθνώς", προαναγγέλλοντας ουσιαστικά σχετική πρωτοβουλία κατά την επικείμενη συνεδρίαση του G20 στις Κάννες.

Απευθυνόμενη στους συμπατριώτες της η Ανγκελα Μέρκελ σύνδεσε την ανάπτυξη της Γερμανίας με τη σταθερότητα στην Ευρώπη, λέγοντας πως η Γερμανία "δεν θα ευημερίσει εάν η Ευρώπη υποφέρει".

Επισήμανε δε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι πρόθυμα για αλλαγές στα κείμενα των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Εντολή διαπραγμάτευσης στη Μέρκελ από τη Μπούντεσταγκ

Με την επίσημη εντολή της γερμανικής Βουλής να διαπραγματευθεί επί των σχεδίων για την ενίσχυση του EFSF έφτασε στις Βρυξέλλες η Άνγκελα Μέρκελ. Υπέρ της εντολής ψήφισαν οι 503 από τους συνολικά 620 βουλευτές. Ανάμεσά τους και οι βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Καταψήφισαν τη σχετική πρόταση μέλη του κεντροδεξιού συνασπισμού της καγκελαρίου και τα στελέχη της Αριστεράς. Η Βουλή εξουσιοδότησε την καγκελάριο να διαπραγματευθεί επί των δύο σχεδίων για τη μόχλευση του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, τα οποία η καγκελάριος είχε παρουσιάσει χθες.

Αν και υπερψήφισε την εντολή, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επέκρινε έντονα την Μέρκελ για την "καθυστερημένη" της αντίδραση στην κρίση χρέους. "Θα ήθελα να είχα ακούσει φράσεις σαν κι αυτές πριν από ένα χρόνο", είπε και σημείωσε ότι η γερμναική αντιπολίτευση είχε ήδη από πέρυσι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την απομείωση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει ό,τι είναι αναγκαίο.

Στη γερμανική Βουλη σχηματίστηκε εννεαμελής υποεπιτροπή της επιτροπής Προϋπολογισμού, η οποία θα θα μπορεί να λαμβάνει γρήγορα -και "μυστικά", αν χρειαστεί- αποφάσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε κράτη της ευρωζώνης.
Από enet