Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Αλλαγές - σοκ σε 54 φορείς

Δραστικές τομές προωθεί η κυβέρνηση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με διαδικασίες - εξπρές. Επιβάλλεται ανώτερο πλαφόν στις αμοιβές. Ενσωματώνονται στις βασικές αποδοχές τα επιδόματα.
Τα αλλάζει όλα στις ΔΕΚΟ η κυβέρνηση. Απ΄άκρη σε άκρη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πλην των εισηγμένων στο χρηματιστήριο, αλλάζουν αμοιβές, εργασιακές σχέσεις και μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης.

Στις αμοιβές μπαίνει ανώτατο πλαφόν, οι όροι εργασίας αυστηροποιούνται και οι διοικήσεις θα πρέπει πλέον να λογοδοτούν. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, ώστε να ακολουθηθεί τις...
ερχόμενες ημέρες από το νόμο- «σκούπα» για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγαλμάτων.

Με τις δύο συγκεκριμένες παρεμβάσεις τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών θέλουν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό των ελλειμμάτων και της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα και με τις επιταγές του μνημονίου.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον Γ. Παπανδρέου για τον φάκελο με τον εύγλωττο τίτλο: «οριζόντια αντιμετώπιση των προβλημάτων». Πρόκειται για την παρέμβαση της κυβέρνησης στις ΔΕΚΟ με μεγάλα ελλείμματα, αλλά και για το νέο μοντέλο λειτουργίας όλων των ανώνυμων επιχειρήσεων του δημοσίου. Με το νόμο που προωθείται άμεσα στη Βουλή:

-Επιβάλλεται ανώτερο πλαφόν στις αμοιβές.
-Ενσωματώνονται στις βασικές αποδοχές τα επιδόματα.
-Καταργούνται «παράθυρα» τύπου μπόνους, υπερωρίες εκτός έδρας κτλ.
- Περιορίζονται στο όριο των εσόδων τα έξοδα λειτουργίας.
- Καθίστανται υποχρεωτικές οι μετατάξεις, αλλά και οι μετακινήσεις στο εσωτερικό των οργανισμών.
- Προστατεύονται οι κατώτατοι μισθοί.
- Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα περνούν περίοδο μαθητείας και δοκιμής.
- Μειώνονται οι αμοιβές των μελών των διοικητικών συμβουλίων.
- Μειώνονται τα κονδύλια διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων.
- Θεσπίζονται αυστηροί όροι για τις προμήθειες και τα έργα που υλοποιούν.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη περιορίσει τη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2011, και έχει κλείσει την «κάνουλα» των δανείων με την εγγύηση του δημοσίου. «Για πρώτη φορά οι ανώνυμες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν ως πραγματικές επιχειρήσεις και όχι ως πεδία άσκησης πελατειακής πολιτικής και πηγές παραγωγής πολιτικούς χρήματος» δηλώνουν οι επιτελείς του Μαξίμου.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ριζικές αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων

Το νομοσχέδιο αλλάζει δραστικά το μοντέλο λειτουργίας των δημόσιων επιχειρήσεων. Προβλέπει:

- «Την εισαγωγή τυποποιημένων διαδικασιών ελέγχου μέσω της δημιουργίας ενός τακτικού και έγκαιρου μηχανισμού αναφοράς με σκοπό τη δημοσίευση έγκαιρων πληροφοριών σχετικά με τη χρηματοοικονομική κατάσταση των δημόσιων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών καταστάσεων αποτελεσμάτων χρήσεως, ισολογισμών και στοιχείων για την απασχόληση και τις μισθολογικές δαπάνες».
- «Την καθιέρωση του στρατηγικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει τον καθορισμό μακροπρόθεσμων στόχων, την κατάστρωση των επιχειρησιακών σχεδίων υλοποίησης των στόχων αυτών, την παρακολούθηση, ανασκόπηση και συνεχή αναπροσαρμογή τους».
- «Την αλλαγή του τρόπου κατάρτισης των προϋπολογισμών των δημόσιων επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη την προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή πρόβλεψη ανώτατων ορίων δαπανών, επαρκές αποθεματικό κινδύνου και μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δαπανών, καθώς και στην υποχρέωση σύνταξης συμπληρωματικών προϋπολογισμών για κάθε ενδεχόμενη υπέρβαση πέραν των προβλεπόμενων, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητάς τους».
- «Την ορθολογικότερη αξιοποίηση, όπου απαιτείται, της ακίνητης περιουσίας των δημόσιων επιχειρήσεων».
- «Την ενίσχυση του θεσμού της εταιρικής διακυβέρνησης, που αφορά το σύνολο των κανόνων που διέπει τις σχέσεις μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου ως μετόχου, της διοίκησης και όσων επηρεάζονται από τη λειτουργία των επιχειρήσεων (εργαζόμενοι, προμηθευτές, πελάτες, κοινωνικό σύνολο)».
- «Την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού του εσωτερικού ελέγχου, για την αποτίμηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης κινδύνων, των εσωτερικών ελέγχων και των διαδικασιών διοίκησης».
Γιάννης Αντύπας

ΔΕΗ: Εξαίρεση λόγω ΧΑ και επαφές με συνδικαλιστές

Η εξαίρεση της ΔΕΗ από τη νομοθετική πρωτοβουλία για τις ΔΕΚΟ φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση, καθώς η εν λόγω επιχείρηση είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, που προωθείται από το αρμόδιο υπουργείο εντός του διμήνου, μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις και «μπλακ άουτ» στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες, η Ιπποκράτους πρωτοστατεί στις επαφές και στις συναντήσεις με «πράσινους» συνδικαλιστές του χώρου, προκειμένου να αποτελέσει τη γέφυρα για τη μεταφορά των αιτημάτων τους προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Λέγεται μάλιστα ότι την περασμένη Παρασκευή επρόκειτο να περάσουν την πόρτα του Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στη ΔΕΗ (Ν. Φωτόπουλος κ.ά.), προκειμένου να συζητήσουν για την «κόκκινη γραμμή» που θέτουν. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο Μ. Καρχιμάκης έχει αρχίσει κύκλο επαφών με συνδικαλιστές όλων των χώρων (π.χ. του ΟΤΕ, της Αγροτικής Τράπεζας κ.ά.) για έγκαιρη ενημέρωση επί των καυτών θεμάτων.

Από το ΕΘΝΟΣ