ΕΝΑ φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: το φάντασμα της ελληνικής χρεοκοπίας!
Επιλεκτική, συντεταγμένη, άτακτη, ή όπως αλλιώς λέγεται, φαίνεται ότι εσχάτως δεν περιορίζεται μόνο στις αναλύσεις που κάνουν οι οικονομολόγοι ούτε στα «δεύτερα πλάνα» που έχουν στα συρτάρια τους οι υπουργοί Οικονομικών των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, από τις οποίες, άλλωστε, θα εξαρτηθεί αυτό που θα γίνει, αν γίνει.
ΟΜΩΣ, παρά τα σενάρια και τα εκπονούμενα σχέδια, η χρεοκοπία μιας χώρας της ευρωζώνης, έστω και με πολύ μικρό μέγεθος, όπως η Ελλάδα, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Διότι οι επιπτώσεις που θα έχει δεν μπορούν εκ των προτέρων να υπολογιστούν. Δεν είναι σε θέση να τις υπολογίσουν ούτε...
οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών ούτε οι διεθνείς ειδήμονες. Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή (με χρέος 82 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν χρεοκόπησε) ούτε Ρωσία (79 δισ. δολάρια). Το χρέος της είναι 350 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΓΙ' ΑΥΤΟ και μια χρεοκοπία της μπορεί να εξελιχθεί σε «συστημικό» κίνδυνο, όπως προειδοποιούν και οι πέραν του Ατλαντικού εταίροι, οι οποίοι πιέζουν τους Ευρωπαίους να επιλύσουν το ελληνικό πρόβλημα. Ο επίτροπος Ολι Ρεν το είπε χθες όσο πιο καθαρά μπορούσε: Μια ελληνική χρεοκοπία θα έχει βαριές συνέπειες στους Ελληνες πολίτες, αλλά θα προκαλέσει και μεγάλο πρόβλημα στην ευρωζώνη, ακόμη και στην παγκόσμια οικονομία.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ αυτό συγκεκριμένα; Περιγράφονται ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις (στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.), αλλά μπορεί και να είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Το σύνολο των συνεπειών είναι αδύνατο να προσδιοριστεί εκ των προτέρων. Γι' αυτό και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν ενιαία στάση. Δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ να καταλήξουν σε συμφωνία τον περασμένο Ιούλιο, όταν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε δεν έφτασε καν το 20% («επιλεκτική» χρεοκοπία). Τι θα συμβεί τώρα, αν χρειαστεί το «κούρεμα» να φτάσει το 50%;
ΜΠΟΡΕΙ το σενάριο αυτό να προωθείται από τη γερμανική πλευρά, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση της Γαλλίας, οι τράπεζες της οποίας θα κλυδωνιστούν, αν εφαρμοστεί. Οι τράπεζες αυτές, όπως και οι ελληνικές, πρέπει να προστατευθούν, για να μη μεταδοθούν οι κλυδωνισμοί σε όλη την οικονομία. Και όλα αυτά χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί αν οι συνέπειες θα μεταδοθούν σε μια μεγάλη οικονομική δύναμη, όπως η Ιταλία, η κυβέρνηση της οποίας πασχίζει να περάσει ένα πρόγραμμα λιτότητας, για να αποφύγει τις επόμενες κερδοσκοπικές επιθέσεις.
ΣΕΝΑΡΙΑ υπάρχουν, η απόφαση όμως για χρεοκοπία μέσω μιας τόσο μεγάλης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προϋποθέτει μια πολύπλοκη διαδικασία και μάλιστα μια ισχυρή ελληνική φωνή. Γι' αυτό όσοι κατέχουν υπεύθυνες θέσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σ' αυτά που λένε και στον τρόπο που τα λένε.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ υπουργοί και βουλευτές δεν πρέπει να γίνονται, εκουσίως ή ακουσίως, διακινητές σεναρίων. Πολύ περισσότερο, ουδείς δικαιούται να παίζει κρυφτούλι με τόσο σοβαρά θέματα. Είναι εν ου παικτοίς.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου