Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Παραιτείται όταν...

Τα λάθη είναι ανθρώπινα, το να ρίχνεις, όμως, το φταίξιμο στους άλλους, είναι πολιτική *** Για παιχνίδι παραπληροφόρησης με τους τραυματίες των σφοδρών συγκρούσεων στο κέντρο της Αθήνας, μίλησε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Από τη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Οι άγριοι ξυλοδαρμοί, η ασφυξία από τα δακρυγόνα και ο τρόμος της εξουσίας, όλα ήταν σενάρια επιστημονικής φαντασίας; 
****
Μονότονος και βαρετός χθες το πρωί στα ραδιόφωνα ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, για να αιτιολογήσει τις πρωτοφανείς βιαιότητες. Ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, με καθυστέρηση είκοσι τεσσάρων ωρών, στο μόνο που επιδόθηκε ήταν να...
μας «εξηγήσει» τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, με κουκουλοφόρους να κινούνται στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου, υπό την ανοχή της Αστυνομίας
****
Τίποτε δεν είναι τόσο θαυμαστό στην πολιτική, όσο η φτωχή -επιλεκτική- μνήμη 
****Σεπτέμβριος του 2000. Κύριο άρθρο της «Ε»: «Πότε παραιτείται ένας υπουργός;». «Στο ερώτημα αν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τη φοβερή ναυτική τραγωδία του "Εξπρές Σάμινα", ο -τότε- υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Χρήστος Παπουτσής, δήλωσε: "Η δική μου πολιτική ευαισθησία και η δική μου πολιτική ευθύνη μού υπαγορεύει να ταυτισθώ με την προσπάθεια για να χυθεί άπλετο φως". Ετσι, λοιπόν, εννοεί την πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση και έτσι την ερμηνεύει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας; Υπάρχει, σε κάθε περίπτωση, αντικειμενική πολιτική ευθύνη, χωρίς δόλο και αμέλεια, και μόνον επειδή η τραγωδία συνέβη επί πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη και υπουργίας του κ. Παπουτσή». 
****
Τον αιματηρό Δεκέμβρη του 2008, ο κ. Παπουτσής, τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ασμένως προέβαινε σε δηλώσεις περί κατάλυσης της έννομης τάξης, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση της Ν.Δ., ζητώντας μετ' επιτάσεως παραιτήσεις 
****
Τελικά, πότε παραιτείται ένα πολιτικό πρόσωπο; «Οταν η πολιτική που υπηρετεί συγκρούεται με το μακρινό βιογραφικό του». Είναι μια πρώτη απάντηση από το ζωγράφο Δημήτρη Σεβαστάκη. Και πότε άλλοτε; «Οταν έχει υπάρξει διαπρεπές στέλεχος της προοδευτικής νεολαίας ΠΑΣΟΚ, σε περίοδο σκληρών πολιτικών και εσωπανεπιστημιακών συγκρούσεων». Η τρίτη, κατά τον Σεβαστάκη, εκδοχή, «όταν, παρ' όλα αυτά, βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μια τιμωρητική και ανέντιμη προβοκάτσια ολκής, που στοχεύει, όχι στην καταστολή, αλλά στην ταπείνωση, όχι στο σβήσιμο της κοινωνικής διαμαρτυρίας, αλλά στην εκθεμελίωσή της». Και μια τέταρτη: «Παραιτείται, όταν η πραγματικότητα που φέρει, αντιμάχεται την ιστορία, που φέρεται ότι φέρει».

Εκ των έσω

**ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ κυβέρνηση, σε διατεταγμένη υπηρεσία. Ντελίριο.
Ο Ν. Μπογιόπουλος από τον «Ριζοσπάστη»
- «Μέσα με τους 155 "νεκροθάφτες" του λαού. Εξω με τους επίσημους και παρακρατικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους. Τις συμμορίες των κουκουλοφόρων και τα ΜΑΤ. Πρωτοφανής αγριότητα. Μαζική τρομοκρατία. Ανελέητη βαρβαρότητα. Απερίγραπτη καταστολή. Εξωφρενικό ψεύδος. Οργιο δημαγωγίας. Αισχροί εκβιασμοί. Απόλυτη αναξιοπρέπεια. Στάλα τσίπα. Ούτε δείγμα φιλότιμο. Θηριώδης αυταρχισμός. Ασφαλίτικη προβοκάτσια. Μέσα-έξω. Οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. "Αυτή είναι η Ελλάδα" που θέλουν ο Παπανδρέου κι ο Βενιζέλος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών. Ο Καρατζαφέρης του μνημονίου και η Ν.Δ. του "άλλου μείγματος". Ο Ολι Ρεν της Ε.Ε. και ο Τόμσεν του ΔΝΤ. Αυτή δεν είναι η Ελλάδα του ελληνικού λαού. Δε θα γίνει ποτέ. Θα φύγουν νύχτα. Αυτοί, οι όμοιοί τους και τα αφεντικά τους».

* ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν την κατασταλτική πολιτική της ΕΛ.ΑΣ.
Από τη «Δημοκρατία»

- «Επιστολή με την οποία καταγγέλλουν την επιλογή της καταστολής στα επεισόδια απέστειλαν στον Μ. Καρχιμάκη τρία μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, οι Δ. Σακελλάρης (μέλος και του Πολιτικού Συμβουλίου), Θ. Τζήμας και Αν. Ελευθεριάδης. Οι υπογράφοντες δηλώνουν "εξοργισμένοι" από "την άγρια και βάρβαρη κατασταλτική πολιτική που η ΕΛ.ΑΣ. υλοποιεί εις βάρος ειρηνικών στη συντριπτική τους πλειοψηφία διαδηλωτών, με αφορμή έναν ελάχιστο αριθμό κουκουλοφόρων". Σημειώνοντας ότι η "σκληρή καταστολή" έχει επιλεγεί και έχει καταγγελθεί και στο παρελθόν, τονίζουν ότι "σήμερα ξεπερνά κάθε όριο και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημοκρατική ομαλότητα", παραβιάζοντας στοιχειώδη δικαιώματα. "Η άγρια καταστολή πρέπει να πάψει άμεσα και η νεοφιλελεύθερη πολιτική να ανατραπεί" γράφουν μιλώντας για "ιστορική ευθύνη" που βαραίνει την κυβέρνηση».

* ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ των κορόιδων. Τι κάνουμε από εδώ και μπρος;
Ο Γ. Πολίτης από τα «Νέα»

- «Τώρα που ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο φοβάμαι περισσότερο. Δεν με τρομάζουν ούτε οι ανελέητοι δανειστές μας ούτε οι αλαζόνες Γερμανοί, αλλά το πολιτικό μας σύστημα. Ο κίνδυνος θα παραμείνει εδώ, με ευθύνη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που αρνούνται να πουν μαζί στους πολίτες την αλήθεια για αυτά τα οποία έτσι κι αλλιώς θα συμβούν και όλοι τα γνωρίζουν καλά. Αυτό που κάνουν δηλαδή οι ταγοί στις σοβαρές χώρες, ακόμα μάλιστα κι αν βρίσκονται αντιμέτωπες με προβλήματα λιγότερο οδυνηρά από μια επικείμενη καταστροφή. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τώρα που πέρασε ο σκόπελος της ψηφοφορίας, θα συνεχίσουν να παίζουν κρυφτούλι με την τρόικα, ενώ η Ν.Δ. θα μιλάει για το "άλλο μείγμα πολιτικής" μοιράζοντας ελπίδες. Και οι φοροφυγάδες κερδισμένοι σε ακόμα μια παρτίδα, θα τσακίζουν τις αστακομακαρονάδες στα κοσμικά στέκια στην υγεία των κορόιδων που θα πληρώσουν και τα νέα βάρβαρα χαράτσια».

Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ από enet