Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Θα ελέγχουν και τον αέρα που αναπνέουμε

Δραστικές είναι πλέον οι αλλαγές στις οποίες θα υποβληθεί η χώρα μας τόσο κοινωνικό-οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Από μέρα σε μέρα καταφτάνουν τα πρώτα κλιμάκια ξένων απεσταλμένων των Βρυξελών, οι οποίοι θα αναλάβουν να «διοικήσουν» τον κρατικό μηχανισμό και τις μεταρρυθμίσεις.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι κ. Μπαρόζο, Γιούνκερ και Ρομπάι επιμένουν πως η ΕΕ θέλει να βοηθήσει και πως «η Ελλάδα διατηρεί τα προνόμιά της», παρότι «περιορίζεται» η εθνική της κυριαρχίας.

Οι μάνατζερ που θα εγκατασταθούν στη χώρα μας θα πρέπει να διεκπεραιώσουν:....
- Την κατάργηση των εφοριών και δημιουργία νέου φορολογικού μηχανισμού,

- Τις «πλήρεις» και όχι «μερικές» αποκρατικοποιήσεις

- Τα συνεχή stress tests για τις ελληνικές τράπεζες

- Τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μετά από 12 μήνες «μισθωτής εφεδρείας»

- Και του «νέου τύπου» κοινοτικά προγράμματα, αναπτυξιακή βοήθεια και μεγάλα έργα.

Οι μάνατζερ


Με την άφιξη τους θα εξετάσουν τα έργα αλλά και τις δράσεις που επέλεξαν οι περιφερειάρχες, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα. Παρά το γεγονός του ότι οι αποφάσεις έχουν παρθεί, δεν είναι δεσμευμένοι να τις υιοθετήσουν, αφού οι ίδιοι θα προτείνουν ποια έργα και πώς θα εκτελεστούν, καθώς η ΕΕ θα αναλάβει να τα χρηματοδοτήσει έως και 100% του κόστους τους, χωρίς την οικονομική συμμετοχή της Ελλάδας –τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Οι ανατρεπτικές αλλαγές προκύπτουν και από την έκθεση της Κομισιόν, μετά την τέταρτη αξιολόγηση της πορείας εκτέλεσης του μνημονίου.

Αυτή η συμφωνία μεταξύ Αθηνών - Βρυξελλών και όλων των ισχυρών κρατών-μελών της ΕΕ ήταν η βάση για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων και κυρίως, για τον ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος για την Ελλάδα.

Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ξανά πως τάσσεται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας όμως πως μια παρόμοια εξέλιξη θα προκαλούσε σοβαρές επιπτώσεις διάδοσης σε άλλες οικονομίες της ΕΕ και ένα έλλειμμα ρευστότητας που θα έφτανε τα 16,5 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες

Η έκθεση επισημαίνει τις καθυστερήσεις στην μείωση του μισθολογικού κόστους αλλά και του προσωπικού στο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ .

Μάλιστα σε ότι αφορά τη μισθωτή εφεδρεία κατά την οποία οι υπάλληλοι θα πληρώνονται με το 60% του αρχικού μισθού, αναφέρεται το ενδεχόμενο απολύσεων αν μετά από 12 μήνες μισθωτής εφεδρείας ο δημόσιος οργανισμός όπου υπηρετούσαν οι υπάλληλοι ή κάποιος άλλος δημόσιος φορέας δεν θα μπορέσει να τους απορροφήσει .

Η μείωση του μισθολογικού κόστους θα γίνει μέσα από το νέο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου το οποίο αναμένεται να αρχίζει να εφαρμόζεται από τα μέσα Αυγούστου και το οποίο σταδιακά σε ορίζοντα τριετίας θα φέρει τα επίπεδα μισθών του δημοσίου σε αυτά του ιδιωτικού τομέα .

Για την μείωση του δημόσιου τομέα, η έκθεση αναφέρει:

- Πλήρης και όχι μερική ιδιωτικοποίηση κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων

- ανά τρίμηνο έλεγχος των αποκρατικοποιήσεων

- ταχύτερες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων.

- επαναξιολόγηση και κατάργηση των συνολικά 1500 δημόσιων φορέων.

Επιτηρητές

Η έκθεση δεν παραλείπει να αναφέρει πως κατά τις διαβουλεύσεις με την ελληνική Κυβέρνηση, υπήρξε ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά για ευρείας έκτασης τεχνική βοήθεια σε συγκεκριμένους τομείς όπως της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, των αποκρατικοποιήσεων, της μεταρρύθμισης των κρατικών επιχειρήσεων, την οργάνωση και διοίκηση του συστήματος υγείας, του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος, της σύνταξης του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και των αλλαγών στην αγορά εργασίας .

Τράπεζες

Μέσα από την έκθεση της, η Κομισιόν προαναγγέλλει την επιλογή ενός αξιόπιστου φορέα αξιολόγησης ο οποίος, με τη συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος, θα διενεργεί διαρκή και σε βάθος έλεγχο του χαρτοφυλακίου των δανείων των ελληνικών εμπορικών τραπεζών, μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Ανάλογα με τις διαπιστώσεις του ελέγχου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα μπορεί να απαιτήσει μέτρα από τις τράπεζες ώστε όλες να μπορούν να εκπληρώνουν τα νέα περιθώρια κεφαλαιακής επάρκειας, με μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2012 .

όσον αφορά την ρευστότητα και την εξασφάλιση της η ΕΕ προτείνει στις εμπορικές τράπεζες ακόμη και την διάθεση πακέτου μετοχών τους σε τιμές κάτω από αυτές της αγοράς ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους . Αν δεν το επιτύχουν όμως τότε θα πρέπει να προσφύγουν άμεσα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η έκθεση συστήνει και την άμεση κινητοποίηση του τραπεζικού συστήματος για την διενέργεια συγχωνεύσεων και στρατηγικών συμμαχιών, εντός ή εκτός Ελλάδας.
Από newstoday