Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ATE και Eurobank «κόπηκαν» στα τεστ αντοχής

Οχτώ από τις συνολικά 90 ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) η οποία διενεργήθηκε υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Μεταξύ αυτών είναι και δύο ελληνικές τράπεζες, η Eurobank και η Αγροτική.

Συγκεκριμένα, η «βαθμολογία» της Eurobank διαμορφώθηκε στο 4,9%, οριακά κάτω από το όριο αναφοράς, το οποίο για τους σκοπούς της...
φετινής άσκησης διαμορφώθηκε στο 5% από το 6% που ήταν πέρυσι. Το «σκορ» της Αγροτικής ήταν σημαντικά κάτω του ορίου (-0,8%).

Για τα stress test των τραπεζών σημείο εκκίνησης αποτέλεσαν τα στοιχεία ισολογισμού της 31 Δεκεμβρίου 2010, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυτός των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων και τα σενάρια που διαμορφώθηκαν από την ΕΚΤ καλύπτουν χρονικό ορίζοντα δύο ετών. Βασική διαφορά με την προηγούμενη χρονιά ήταν ότι οι απαιτήσεις έναντι κεντρικών κυβερνήσεων που περιέχονται στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών αντιμετωπίστηκαν με μεθοδολογία αντίστοιχη με εκείνη λοιπών χαρτοφυλακίων που ενέχουν πιστωτικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η «βαθμολογία» των υπολοίπων τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψιν τα μέτρα που είχαν ληφθεί ως και το τέλος του Απριλίου, διαμορφώθηκε ως εξής:

Εθνική Τράπεζα: 7,7%
Alpha Bank: 7.4%
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: 5,5%
Τράπεζα Πειραιώς: 5,3%

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας, αν ληφθούν υπόψιν τα πρόσθετα μέτρα στα οποία έχουν ληφθεί ή υλοποιούνται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (όπως π.χ. αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου) από την 1η Μαΐου και μετά τότε όλες οι τράπεζες «περνάνε» τα στρες τεστ. Με βάση αυτό τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:

Εθνική: 9,7%
Alpha Bank: 8,2%
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: 7,1%
Τράπεζα Πειραιώς: 6,3%
Eurobank: 7,6%
Αγροτική Τράπεζα: 6%.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή, τα απαιτούμενα κεφάλαια υπολοίπονται κατά 2,5 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο οι οχτώ τράπεζες που "κόπηκαν" θα πρέπει να καλύψουν ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα ισχυροποίησης της κεφαλαιακής τους θέσης.

Η ίδια σύσταση γίνεται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και σε ακόμη δεκαέξι τράπεζες οι οποίες«βαθμολογήθηκαν» μεταξύ του 5% και του 6%, με έμφαση σε αυτές που πλησιάζουν το κατώτατο όριο.

Ανέβηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τα αποτελέσματα

Αμέσως μετά την αναγγελία των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής στις τράπεζες της Ε.Ε. το ευρώ ενισχύθηκε ελαφρά έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Πιο συγκεκριμένα στις 19:05 ώρα Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη το ευρώ ανταλλασσόταν προς 1,4172 δολάριο, από 1,4141 δολάριο που ήταν χθες, Πέμπτη 14 Ιουλίου, στις 24:00 ώρα Ελλάδας.

Από enet