Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Σκηνικό χάους και βίας το κέντρο της Αθήνας

Σκηνές πολέμου εκτυλίχθηκαν χθες στο Σύνταγμα ανάμεσα σε κουκουλοφόρους, διαδηλωτές και αστυνομικούς. Οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας είναι καλυμμένοι από πέτρες, μάρμαρα, καρέκλες και δοκάρια. Εκτεταμένες ζημιές σε καταστήματα, τράπεζες και ξενοδοχεία επί της πλατείας Συντάγματος, κατεστραμμένες στάσεις λεωφορείων και καμένοι κάδοι απορριμμάτων συμπληρώνουν τη θλιβερή εικόνα.

Έχουν συλληφθεί 17 άτομα και έχουν προσαχθεί 43. Συνολικά 31 αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί, τραυματίες, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Από την άλλη πλευρά, 28 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», 57 στο «Γεώργιος Γεννηματάς», εκ των οποίων σε έναν 15χρονο έγινε προληπτικά εισαγωγή, έξι στην... Πολυκλινική Αθηνών, επτά στο νοσοκομείο «Ελπίς» και ένας στο «Σωτηρία».

Πρωτοφανής σε έκταση η χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Ελευθέριο Οικονόμου, την άμεση και εξονυχιστική έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση υπόθεσης σχετικά με βίντεο που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alter.

Στο βίντεο εμφανίζονται άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους -ένας από αυτούς κρατά σιδερένιο λοστό- και φέρονται ως παρακρατικοί να συνομιλούν με αστυνομικούς, ενώ στη συνέχεια εισέρχονται συνοδεία των αστυνομικών στον προαύλιο χώρο της Βουλής, πίσω από τις τάξεις των αστυνομικών δυνάμεων στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ παράλληλα διατάχθηκε και η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Συμπλοκές Δακρυγόνα Οδομαχίες

  • Επεισόδια τη νύχτα στο κάτω μέρος της πλατείας.
  • Ομάδα Αγανακτισμένων, στη διάρκεια πορείας λίγο μετά τα μεσάνυχτα από το Γκάζι προς το Σύνταγμα, προχώρησε σε εικονική κατάληψη του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού 9,84.
  • Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, επί της Πανεπιστημίου, καταστρέφοντας γραφεία και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματοκιβώτιο, το οποίο παραβίασαν, χωρίς ωστόσο, να βρουν χρήματα.
  • Διαδηλωτές προπηλάκισαν τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κοζάνης, Αλέξανδρο Αθανασιάδη, την ώρα που αποχωρούσε από τη Βουλή. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων ο βουλευτής απομακρύνθηκε από την περιοχή.
  • Οδοφράγματα είχαν στηθεί στη Φιλελλήνων κάτω από την πλατεία Συντάγματος.
  • Kαταγγελίες για ρίψη κροτίδων από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ και της ΔΕΛΤΑ που περνούσαν με τις μηχανές μέσα από το πλήθος στην πλατεία Κοραή και την Σταδίου.
  • Εκκενώθηκε το ξενοδοχείο «King George» εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας και των πρωτοφανών επεισοδίων. Εργαζόμενοι και τουρίστες, υπό την προστασία της Αστυνομίας, φυγαδεύθηκαν από την πίσω έξοδο του ξενοδοχείου, η οποία οδηγεί στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, μεταξύ Πανεπιστημίου και Σταδίου. Μάλιστα, σε μερική εκκένωση προχώρησε το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».
  • Στο τρίγωνο μεταξύ του Συντάγματος, της Ομόνοιας και του σταθμού της Ακρόπολης, στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου είχε επεκταθεί το βράδυ το κέντρο των συγκρούσεων.
  • 50 -100 πολίτες εγκλωβίστηκαν στο μετρό του Συντάγματος. Έκκληση απηύθυναν γιατροί στην αστυνομία ώστε οι δρόμοι να ξεμπλοκάρουν οι δρόμοι και να φτάνουν τα ασθενοφόρα στην πλατεία
  • Φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 19:00 σε κτίριο τράπεζας στην Πανεπιστημίου, απέναντι από τα Προπύλαια. Τρεις άνθρωποι που ήταν εγκλωβισμένοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια ενώ η ένταση στο σημείο συνεχίστηκε για ώρα.
  • Φωτιά είχε ξεσπάσει και στην είσοδο του υποκαταστήματος των Ελληνικών Ταχυδρομείων που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος στο ισόγειο του κτιρίου του υπουργείου Οικονομίας, έσβησε όμως λίγο αργότερα μετά από παρέμβαση δύο οχημάτων της Πυροσβεστικής.
  • Κουκουλοφόροι είχαν βάλει φωτιά σε ένα περίπτερο επί της πλατείας και μία διαφημιστική πινακίδα, ενώ η ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα από τα χημικά, γίνεται ακόμα πιο αποπνικτική εξαιτίας του καπνού.
Πηγή: ΑΠΕ, skai, tovima.gr
Από newpost