Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Τροχάδην, με απειλές τροϊκανών

ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ * ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΤΟΜΣΕΝ
Τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και, κυρίως, η αποσαφήνιση των 6 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθούν κατά το τρέχον έτος αποτέλεσαν αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Λουκά Παπαδήμο.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρωθυπουργό για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα, καθώς στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα  ...
έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα που κατά τους επιτελείς της οδού Νίκης κινούνται γύρω στα 26 δισ. ευρώ, καθώς και το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Η συμμετοχή του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νυν οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ο κ. Παπαδήμος μόλις επέστρεψε από τη Φρανκφούρτη, όπου φέρεται να είχε επαφές με ανώτερα στελέχη της ΕΚΤ. Κι αυτό σε μια φάση που η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι μπορεί να μην αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη διάθεση ρευστότητας, στην περίπτωση που θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του περί απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ως ένα από τα μέτρα (τα άλλα δύο είναι οι συνταξιοδοτήσεις και η εθελούσια έξοδος) αποχώρησης περίπου 150.000 εργαζομένων μέχρι το 2015. Το μέτρο αυτό, πάντως, αναμένεται να συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο καταρτίζεται πυρετωδώς αυτές τις ημέρες από στελέχη του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας.

Ο επικεφαλής της τρόικας, πάντως, Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αναχώρησε χθες από την Αθήνα προς την Πορτογαλία και αναμένεται να επιστρέψει τη Δευτέρα, οπότε και θα γίνει η τελική αξιολόγηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και του πακέτου πώλησης της δημόσιας περιουσίας. Την ερχόμενη εβδομάδα κλείνει και η τέταρτη επικαιροποίηση του Μνημονίου, που θα οδηγήσει στο Ε' Μνημόνιο, πριν από την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ -πιθανότατα με μηνιαία καθυστέρηση.

Στην εμμονή της τρόικας για λεπτομερές πλάνο αποκρατικοποιήσεων στέκεται με χθεσινό τηλεγράφημά του και το διεθνές πρακτορείο Reuters, το οποίο μεταφέρει και απειλές της τρόικας για μη ολοκλήρωση του ελέγχου προόδου της ελληνικής οικονομίας -στοιχείο το οποίο δεν επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ από enet