Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ο Μάνος, η Αλλατίνη και τα ακροβατικά

Έλληνας πολιτικός, 68 χρονών, 5 παιδιά, 9 εγγόνια, βουλευτής επί 30 χρόνια, τρεις φορές Υπουργός, τέσσερα κόμματα... Σήμερα εκτός Βουλής. Πέρασε «ως τυφώνας« από τον ΣΕΒ, αλλά και από την κάποτε ιδιόκτητη Αλλατίνη, την οποία και «σάρωσε».

Βρίσκεται στο πολιτικό προσκήνιο με απανταχού αμφιλεγόμενες δηλώσεις περί Μνημονίου και πολιτικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης και όχι μόνο, ενώ ακροβατεί  ιδεολογικά μονίμως μεταξύ φιλελευθερισμού, σοσιαλισμού και ακροδεξιάς;

Ο Στέφανος Μάνος θα μπορούσε- λένε οι κακόβουλοι- να συναγωνιστεί τον Θεόδωρο Πάγκαλο όχι τόσο ...
σε εκτόπισμα (πολιτικά μιλώντας πάντα) όσο σε δηλώσεις άνευ όρων που εγείρουν αντιδράσεις καθώς κάποιες φορές θεωρούνται ιδιαίτερα προκλητικές από την κοινή γνώμη.

Ωστόσο, ο κ. Μάνος προέρχεται από την ελίτ της κοινωνίας πολιτικών. Γόνος πολύ εύπορης οικογένειας κληρονόμησε την επιχείρηση «Αλλατίνη», μια ιδιόκτητη και ιδιαίτερα προσοδοφόρα επιχείρηση, και την παρέδωσε εν μια νυκτί σε άλλους ιδιότητες.

Παραδίδοντας μαθήματα οικονομίας στις περισσότερες συνεντεύξεις του και προτείνοντας ενδιαφέρουσες λύσεις (Μαθηματικά για προχωρημένους) για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει αποφύγει το Μνημόνιο και να βγει από την οικονομική  κρίση, είναι απορίας άξιο το πώς κατάφερε ο ίδιος  να καταστήσει τόσο ελλειμματική την οικογενειακή επιχείρηση Αλλατίνη, ώστε να αναγκαστεί να την πουλήσει.

Συνεχίζοντας τα Μαθηματικά για προχωρημένους, ο Στέφανος Μάνος κατηγορήθηκε από πολιτικούς  του αντιπάλους ότι ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας (την περίοδο 1990-1992) ρύθμισε τα χρέη της οικογενειακής του επιχείρησης προς το δημόσιο. Στις ίδιες κατηγορίες μάλιστα αναφερόταν ότι ο διάδοχός του Τίμος Χριστοδούλου παρέλαβε από τον κ. Μάνο την οικονομία σε κακή κατάσταση.

 Ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας ο κ. Μάνος διέκοψε τις επιχορηγήσεις στις βιομηχανίες της Θράκης, και στις αιτιάσεις ότι η περιοχή είναι εθνικά ευαίσθητη απάντησε ότι «δεν με ενδιαφέρει, να λειτουργήσει ο νόμος της αγοράς», ενώ  στα επεισόδια μετά το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου ζήτησε την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου.

Στην πολιτική επικαιρότητα τοποθετείται κατά παντός, αλλά και… υπέρ όλων. Σε πρόσφατες δηλώσεις του επεσήμανε ότι «Παπανδρέου και Σαμαράς οδηγούν την χώρα στην χρεοκοπία». Παρόλα αυτά έχει υπερασπιστεί και συμφωνήσει με  την άποψη ότι «πρέπει να φύγουν από το Δημόσιο όσοι περισσεύουν και οι ΔΕΚΟ να ιδιωτικοποιηθούν». Με το μότο «πουλήστε και απολύστε» κατηγόρησε την ίδια ώρα την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για κοινωνικά ανάλγητες  πολιτικές και για αποτυχημένο πρωθυπουργό.

Μάλιστα, αν ο υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της «Δράσης»  στο Δήμο της Αθήνας ήταν να εκλεγεί δεν θα έλεγε όχι σε μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Καμίνη, όπως ανέφερε πριν τις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Εντελώς συμπτωματικά, να υπενθυμίσουμε ότι πέρασε από τη Νέα Δημοκρατία, διαγράφτηκε από το πειθαρχικό, επέστρεψε, ξαναέφυγε, προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ,  έφυγε. Ίδρυσε δύο δικά του κόμματα, τους Φιλελευθέρους και τη Δράση, χωρίς να μπει στη Βουλή.
Από newpost