Κυριακή 29 Μαΐου 2011

«Ελεύθερο Ιντερνετ; Ας φάνε παντεσπάνι!»

ΣΥΝΟΔΟΣ e-G8 ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Εκπρόσωποι της Google, του Facebook, της Microsoft, του Ebay, της Wikipedia, μεγαλοεκδότες, καναλάρχες, διαχειριστές ψηφιακού και αναλογικού περιεχομένου, στελέχη τηλεπικοινωνιακών κολοσσών, ήταν όλοι στο κοινό του e-G8 (www.eg8foru m.com) όταν, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, ο οικοδεσπότης Νικολά Σαρκοζί περιέγραφε το όραμά του για το «πολιτισμένο» Ιντερνετ.

«Ορισμένα από τα πιο ισχυρά κράτη στον κόσμο οφείλουν να αναγνωρίσουν τον ρόλο σας στην Ιστορία», είπε απευθυνόμενος στις ηγετικές φιγούρες απέναντί του, καλώντας τους να συμβάλουν στη  διατύπωση των ρυθμίσεων που θα διέπουν τη ...
λειτουργία του μέσου.

Το όραμα του γάλλου προέδρου, πάντως, φάνηκε να βρίσκει τοίχο στα σχέδια των ίδιων των εταιρειών, που μοιράζονται σε διαφορετικά στρατόπεδα: είτε προτιμούν την αποφυγή οποιασδήποτε ρύθμισης όσο ελέγχουν την αγορά (π.χ. Google, Twitter), είτε εμμένουν στην ανάγκη ενός στραγγαλιστικού και ελάχιστα επιτυχούς πλαισίου για τον έλεγχο της πειρατείας.

Αν κρίνουμε, πάντως, από την κατάταξη των χωρών που πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη του Ιντερνετ (όπως αποτυπώνεται στη σχετική μελέτη που παρουσιάστηκε στο φόρουμ), η Γαλλία έχει τον όγδοο σημαντικότερο ρόλο, με τις ΗΠΑ στρογγυλοκαθισμένες στην κορυφή. Στο σχετικό πίνακα υπολογίζονται η σημασία (μερίδιο της χώρας στις 250 κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου στον κόσμο και σε εισόδημα από το Ιντερνετ), η επίδοση (τζίρος και κέρδη από τις σχετικές δραστηριότητες), η ανάπτυξη (των 20 μεγαλύτερων επιχειρήσεων κάθε χώρας το διάστημα 2000-2009) και η προετοιμασία που γίνεται για το μέλλον (επενδύσεις σε τεχνολογίες, έρευνα και ανάπτυξη).

Νέοι όροι

404 Not Found

Το είδαμε να γίνεται σύνθημα διαδηλωτών ως «ERROR 404 Democracy Not Found». Στο Ιντερνετ είναι συνήθης ένδειξη μιας σελίδας που δεν ανοίγει προσωρινά.

www.πολιτισμός

ten. wikipedia.org

Θα είχε θέση η Wikipedia στη λίστα με τα μεγαλύτερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του κόσμου; Κάμποσες εκατοντάδες χρήστες της το πιστεύουν και το υποστηρίζουν υπογράφοντας τη σχετική καμπάνια που τρέχει στη σελίδα για τον εορτασμό μιας δεκαετίας από την ίδρυσή της. Το αίτημα -που διατυπώθηκε από τη γερμανική οργάνωση Wikimedia- στηρίζεται στο επιχείρημα ότι η διάσημη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή γνώσης που υπήρξε ποτέ. Περιλαμβάνει κάπου 18 εκατομμύρια λήμματα σε πάνω από 200 γλώσσες και επί πολλών θεμάτων η εγκυρότητά της κρίνεται ισάξια των καταξιωμένων πηγών πληροφόρησης.

www.εφαρμογές www.stolencamerafinder.com

Η συγκεκριμένη εφαρμογή αξιοποιεί τα μεταδεδομένα που συνοδεύουν ψηφιακά αρχεία για να βοηθήσει θύματα κλοπής φωτογραφικών μηχανών να τις ξαναεντοπίσουν. Από μια παλαιότερη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί με τη συγκεκριμένη κάμερα μπορεί να γίνει αυτόματη αναζήτηση άλλων εικόνων που ο νέος κάτοχος έχει τραβήξει και ανεβάσει σε κοινωνικά δίκτυα.

www.επιρροές

Το Farmville τελικά άνοιξε δρόμους. Από τον υπολογιστή στο δωμάτιό τους, στο farmerama.com τα πιτσιρίκια καλλιεργούν περιβόλια, μαζεύουν φρούτα και λαχανικά, ποτίζουν τις κότες και αν περισσέψει χρόνος πετάγονται μέχρι τη φάρμα κανενός -πραγματικού- φίλου για να βοηθήσουν. Την ίδια ώρα, στη Βρετανία αναπτύσσεται το www.my-farm.org.uk, ένα διαδικτυακό εγχείρημα που καλεί τους χρήστες να εγγραφούν και να συνεισφέρουν στη διαχείριση μιας αληθινής φάρμας, συναποφασίζοντας με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας για τις επενδύσεις και τις δουλειές που πρέπει να γίνουν.