Κυριακή 8 Μαΐου 2011

«Θα προχωρήσω με όσους θέλουν»

Αλλαγές ετοιμάζει ο κ. Παπανδρέου, καθώς οι πιέσεις Βρυξελλών και δανειστών για λήψη σκληρότερων μέτρων γίνονται εντονότερες
Νέα δεδομένα για το πολιτικό σκηνικό, για τις αναμενόμενες αλλαγές στην κυβέρνηση και τις εξελίξεις του  προσεχούς διαστήματος διαμορφώνονται μετά τις συζητήσεις της προηγούμενης Παρασκευής στο Λουξεμβούργο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το οικονομικό  επιτελείο και κορυφαίοι υπουργοί, έχοντας επίγνωση   της κρισιμότητας της κατάστασης και της πίεσης που  ασκούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις-δανειστές, έχουν  περιγράψει στις συσκέψεις των προηγούμενων ημερών  ένα ιδιαίτερα σκληρό πακέτο μέτρων, το οποίο θα απαιτήσει δραστικές παρεμβάσεις για ...
την ενίσχυση της συνοχής και της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού  σχήματος. Οι συνθήκες αυτές θέτουν σε νέα βάση τις  συζητούμενες εδώ και καιρό αλλαγές στη λειτουργία ή  και στη σύνθεση της κυβέρνησης.

Με βάση αυτά, αναμένεται  ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου θα αποσαφηνίσει εντός  των προσεχών ημερών τι εννοούσε όταν έλεγε την προηγούμενη εβδομάδα ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει  «με όσους θέλουν». Εξάλλου, εν όψει και των  ανακοινώσεων για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και το  πακέτο μέτρων που θα τις συνοδεύσει, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται εντός των ημερών να προχωρήσει είτε σε  αλλαγές προσώπωνείτε σε «αναδιατάξεις» στην κατανομή αρμοδιοτήτων στην κυβέρνηση.

Μια στενή ομάδα παλαιών στελεχών επιμένει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ο Πρωθυπουργός «δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ υπουργών,αλλά πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις και να ζητεί την εκτέλεσή τους». 


Ενα από τα κεντρικά ζητήματα αυτής της περιόδου είναι πάντως η αποσυμφόρηση των κυβερνητικών οργάνων και η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων σε κρίσιμα πεδία. Οι όποιες κινήσεις αναμένεται να συνδυαστούν με τις ανακοινώσεις των μέτρων του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος εντός του προσεχούς δεκαημέρου. Ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει ακούσει τις τελευταίες εβδομάδες πολλούς συνεργάτες του να καταθέτουν απόψεις για το πώς μπορεί και πρέπει να βελτιωθούν η απόδοση και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, ενώ και από την πλευρά της τρόικας έχουν σταλεί σαφείς προειδοποιήσεις για τη δομή και τη λειτουργία της.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, στο διάστημα των προηγούμενων εβδομάδων η ελληνική κυβέρνηση έλαβε γνώση για τις έντονες επιφυλάξεις των δανειστών σε αυτή τη φάση: θεωρούν το κυβερνητικό σχήμα δαιδαλώδες, δεν αντιλαμβάνονται την πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων σε κρίσιμα πεδία και ζητούν πλέον παρουσίαση συγκεκριμένων μηχανισμών για την εκτέλεση του προγράμματος, όχι απλώς περιγραφές, στόχους και αόριστα χρονοδιαγράμματα. Εμπειρα κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά στελέχη εντοπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα σε κάποια από τα πεδία όπου η τρόικα θα ζητήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τρόπους επίτευξης των στόχων και μετρήσιμα αποτελέσματα εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Υπό την έννοια αυτή, καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να είναι και οι συναντήσεις του υψηλού κλιμακίου της τρόικας με την κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε μέλος του οικονομικού επιτελείου, «αυτή τη φορά κάθε πρόγραμμα εξοικονόμησης που θα παρουσιαστείθα το μελετήσουν,θα το αναλύσουν και θα το συγκρίνουν με ό,τι επικρατεί σε “όμορες” ευρωπαϊκές χώρες.Για παράδειγμα,στην Υγεία θα συγκριθούν οι δαπάνες με τις αντίστοιχες στην Αυστρία ή στην Τσεχία. Το θέμα θα τεθεί πιεστικά και θα ζητηθεί η παρουσίαση και του μηχανισμούμέσω του οποίου θα γίνουν οι εξοικονομήσεις».  
Από το ΒΗΜΑ