Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ναυάγιο

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κάρολου Παπούλια. Η μαραθώνια σύσκεψη διήρκησε περισσότερο από 3,5 ώρες, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα όσων αφορά την συναίνεση. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει δήλωση από το Μέγαρο Μαξίμου. Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας και η Αλέκα Παπαρήγα έκαναν δηλώσεις από τη Βουλή, ενώ ο Α. Σαμαράς θα μιλήσει από τα γραφεία του κόμματος στην Λ. Συγγρού. Ιδιαίτερη σημασία, πάντως φαίνεται πως είχε το, τετ α τετ, του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες ........
Την θέληση να συνεχίσει μόνος, χωρίς καν τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο πρωθυπουργός στο τέλος της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Γ. Παπανδρέου είχε διάθεση να δεχτεί προτάσεις για τους τρόπους διεξόδου από την κρίση, ενώ κύριο μέλημα του ήταν η εξασφάλιση της χώρας για την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Γεγονός είναι πως άκουσε τις προτάσεις του κ. Καρατζαφέρη για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, άποψη όμως που απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα.

Οι πληροφορίες λένε πως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στο ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης με την συμμετοχή προσωπικοτήτων, αλλά και εκεί συνάντησε την άρνηση του κ. Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στην πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και υιοθέτησης του «Ζάππειο» 2 , κάτι που δεν δέχθηκε όμως ο Πρωθυπουργός.

Σταθεροί στις απόψεις τους τόσο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κυρία Αλέκα Παπαρήγα, όσο και ο κ. Τσίπρας, εκδήλωσαν την άρνηση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στον Αντώνη Σαμαρά του είπε ««Αφού δεν συναινείς, θα προχωρήσω μόνος μου, εκλογές το 2013». Όπως προείπαμε φαίνεται πως στο έκτακτο συμβούλιο τίποτα δεν πήγε καλά. Η συναίνεση δεν είναι εφικτή.

Ο πρώτος διάλογων των πολιτικών αρχηγών

Οι πολιτικοί αρχηγοί αφού έκατσαν στο τραπέζι άκουσαν τον Γ. Παπανδρέου να τους λέει «Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις» για να πάρει την απάντηση από τον Α. Σαμαρά «Ότι είχα να πω το είπα στο Ζάππειο». Από την πλευρά του ο Γ. Καρατζαφέρης έκανε την πρόταση «Πάμε στη Μουρούζη το Σ/Κ να τα πούμε μακριά από τις κάμερες» και τότε ο Αντώνης Σαμαράς του είπε «Μη με πλέκεις με τέτοιες κουβέντες δεν πάω πουθενά». «Αν δεν πάρουμε τα λεφτά θα χρεοκοπήσουμε», ανέφερε αμέσως μετά ο Γ. Παπανδρέου.

Ο δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης

Ο Γιώργος Κρατζαφέρης κατά την έξοδό του έκανε δήλωση λέγοντας ότι "δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή το 480 π.Χ., ούτε αυτούς θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και πρόσθεσε : "Η καρέκλα δυστυχώς κάποιων πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα". Από τη δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη γίνεται κατανοητό ότι κάτι δεν πήγε καλά στην σημερινή συνάντηση.

"Διαφωνήσαμε εκατό τοις εκατό με τη συνευθύνη που θέλει ο πρωθυπουργός", δήλωσε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Η Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε χαρακτηριστικά «εμείς είμαστε εδώ και οι άλλοι απέναντι».

Σε συνέντευξη της, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Παπαρήγα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιδιώκει συνευθύνη στην διαπραγμάτευση του με την τρόικα, αναγνώρισε ότι ο δρόμος για τη χώρα είναι σύνθετος και δύσκολος, μίλησε για τρομοκρατική ιδεολογική βία, ενώ δεν απέκλεισε να γίνουν πρόωρες εκλογές ούτε και ένα «εκβιαστικό», όπως είπε, δημοψήφισμα.

Ακόμα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για υπαρκτή κρίση που δεν τη δημιούργησε το μνημόνιο αλλά πέτυχε να χαθούν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις και τόνισε ότι σήμερα επείγει η ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, καλώντας τον λαό να μην παγιδευτεί σε συμβιβασμούς με την απειλή της χρεοκοπίας.

Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για συνεργασίες και εφεδρείες που υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα, το οποίο, όμως, μπορεί να καρατομήσει και τα παιδιά του.

Δεν παρέλειψε να τονίσει πως «ο λαός πρέπει να κάνει πόλεμο εις βάρος της δικτατορίας των μονοπωλίων, εις βάρος της δικτατορίας των κεφαλαίων», και πως δεν πρέπει να πέσει θύμα στον «ωμό εκβιασμό» της κυβέρνησης.

«Λύση και διέξοδο υπάρχει όταν κάποιος στοχεύει στην ανατροπή της κυριαρχίας των μονοπωλίων», τόνισε

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως η δήλωση της κ. Παπαρήγα άφηνε ένα προεκλογικό "άρωμα", αφού έδινε την αίσθηση διαγγέλματος προεκλογικής περιόδου.


Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση ικανή να αξιοποιήσει την ομοψυχία του λαού, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους δανειστές μας. Να διαπραγματευτεί υπέρ των συμφερόντων της κοινωνίας. Μόνο έτσι ο λαός θα αποκτήσει και πάλι ελπίδα, περηφάνια και αξιοπρέπεια», δήλωσε από το γραφείο του στη Βουλή ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε πρωτοφανή κρίση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε συναίνεση στην πολιτική που ακολουθείται, καθώς και στο μνημόνιο.

Ανεβάζοντας τους τόνους επισήμανε: «Ας μας εξηγήσει ο πρωθυπουργός γιατί εκεί που απέτυχε χθες θα επιτύχει αύριο; Για πόσο ακόμα θα κυβερνά με σύμμαχο το φόβο και με εργαλείο τον εκβιασμό;».

«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».


Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε στο γραφείο του στη Συγγρού και άμεσα πραγματοποίησε σύσκεψη με τους Λαζαρίδη, Αρβανιτόπουλο και Μιχελάκη.

«Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπράγματευση των όρων του Μνημονίου, με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, σε συνδυασμό πάντα με τη μείωση της σπατάλης και τις αποκρατικοποιήσεις. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.
«Έχουμε προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο από την αποδεδειγμένα λανθασμένη κυβερνητική συνταγή. Το οποίο στηρίζεται, όχι σε περισσότερους φόρους, αλλά σε λιγότερους. Για να δουλέψει η οικονομία. Μόνο τότε θα αρχίσουν να παράγονται έσοδα για τους πολίτες, αλλά και για το κράτος. Μόνο τότε θα υπάρξει Ανάκαμψη και Ανάπτυξη. Πρόκειται για το Ζάππειο-ΙΙ, που το παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πριν τρεις εβδομάδες…

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει στο κυβερνητικό Σχέδιο μέρος από τις προτάσεις του Σχεδίου μας, χωρίς, όμως, το πιο σημαντικό, που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Επισημάναμε ότι, χωρίς μείωση των φόρων, όλο το υπόλοιπο χάνει σε αποτελεσματικότητα και δεν πετυχαίνει την Επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπράγματευση των όρων του Μνημονίου. Με έμφαση το ξαναλέω: στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σε συνδυασμό πάντα με τη μείωση της σπατάλης και τις αποκρατικοποιήσεις.


Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση. Άλλωστε, δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή.

Ο κ. Παπανδρέου, μας είπε ότι συζητάει το φορολογικό, μόνον… αν πειστεί η Τρόικα! Του απάντησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα. Κι ύστερα να πάμε να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα!

Δεν ήταν, λοιπόν, η δική μας διαφωνία ως τώρα που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο. Και, ασφαλώς, ακόμα κι αν εμείς συμφωνούσαμε από δω και στο εξής στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, δεν θα άλλαζε τίποτε.

Μετά από μια εβδομάδα καλλιεργούμενης στρατηγικής φόβου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε σύνοδο πολιτικών αρχηγών, χωρίς να υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο και ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο.

Γιατί το μόνο που αξίζει να συζητήσουμε πια είναι πως θα επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους του Μνημονίου. Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που ισοπεδώνει την οικονομία και διαλύει την κοινωνία.

Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που αποκλίνει όλο και περισσότερο από τους στόχους που θέτει. Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας μας.

Τι αξία θα είχε να συμφωνούσαμε εμείς με κάτι που διαλύει την Ελληνική Οικονομία;

Διέξοδος για την Ελλάδα υπάρχει: Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, για να αναπνεύσει η Ελληνική Οικονομία και να βγούμε από την κρίση».
Από newstoday