Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Δραματικοί διάλογοι στο Προεδρικό - ΓΑΠ: «Προχωράω μόνος»

Σε βαρύ κλίμα ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών μετά από συνεδρίαση που κράτησε περίπου τρεισήμισι ώρες. Ο πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούσε να αποσπάσει την συναίνεση των πολιτικών αρχηγών και ειδικότερα του κ. Σαμαρά, κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει μόνος του και δεν πρόκειται να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Ο κ.Παπανδρέου απευθυνόμενος ουσιαστικά προς τον κ.Σαμαρά δήλωσε πως είναι ανοιχτός σε οποιαδίποτε πρόταση που αφορά το κυβερνητικό σχήμα με συμμετοχή προσώπων κοινής αποδοχής.
Ουσιαστικά εμφανίστηκε ανοιχτός σε όλα, αλλά συνάντησε την κατηγορηματική άρνηση του κ. Σαμαρά, ο οποίος επανέλαβε ότι ...
η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει όλες τις προτάσεις της στο "Ζάππειο 2" και κατά συνέπεια η κυβέρνηση αν θέλει μπορέι να υοθετήσει όσες από αυτές θεωρεί χρήσιμες.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης με μία πολύ αιχμηρή δήλωση άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε κοινός τόπος συνεννόησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Κάποιοι έβαλαν την καρέκλα πάνω από το μέλλον του τόπου". Δήλωση που στρεφόταν σαφώς εναντίον του Αντώνη Σαμαρά και της στάσης που κράτησε στη συνεδρίαση. Σύμφωνα με πηγές του ΛΑΟΣ ο κ.Καρατζαφέρης πρότεινε τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας για να αντιμετωπίση την κρίση. Πρόταση στην οποία ο πρωθυπουργός φέρεται να απάντησε "να το δούμε", αλλά προκάλεσε την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά. Στο σημείο αυτό ο κ.Καρατζαφέρης φέρεται να είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι εθνικά επικίνδυνος.

Ένταση υπήρξε και μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αλέξη Τσίπρα όταν ο Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, του είπε χαρακτηριστικά "μην με αποκαλείς Πινοσέτ".

Ο πρωθυπουργός πάντως αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο περίπου μισή ώρα μετά τους πολιτικούς αρχηγούς προφανώς επειδή συζητούσε με τον Κάρολο Παπούλια. Ήδη αυτή την ώρα συζητά στο Μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες για το περιεχόμενο της δήλωσης που θα κάνει. στη σύσκεψη μετέχουν οι Γ.Πεταλωτής, Δ.Δρούτσας, Π.Γερουλάνος και Γ.Παπακωνσταντίνου.

Η Αλέκα Παπαρήγα στις δηλώσεις της τόνισε ότι ασκείται ωμός εκβιασμός και ιδεολογική τρομοκρατία στο λαό από την κυβέρνηση με διλλήματα που έχουν σκοπό να διευρυνθούν τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στις δηλώσεις του μετά το συμβούλιο των αρχηγών πως ο πρωθυπουργός ζητάει αντιλαϊκή συναίνεση από τα δεξιά.
Από iefimerida