Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Καταγγελίες διαφθοράς στη ΔΕΘ

Εστίες διαπλοκή, αδιαφάνειας και διαφθοράς κατήγγειλε ο απερχόμενος πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΘ Γιάννης Κωνσταντίνου. Για συκοφαντική επίθεση κάνει λόγο ο Κώστας Μαυράκης.

Μετά την απομάκρυνση του προέδρου του Δ.Σ της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Γιάννη Κωνσταντίνου, και του εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. Κώστα Μαυράκη, με εντολή του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Γιάννης Κωνσταντίνου προέβη σε καταγγελίες για δέκα υποθέσεις αδιαφάνειας και διαφθοράς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε ότι είχε είχε ενηµερώσει εγγράφως από ...
τα τέλη του περασµένου Φεβρουαρίου τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Ξυνίδη για τη λειτουργία της ΔΕΘ, την εµπλοκή του Κώστα Μαυράκη αλλά και άλλων µελών του Διοικητικού Συµβουλίου σε «εστίες διαπλοκής, αδιαφάνειας και διαφθοράς».

Σε ό,τι αφορά τη διαμάχη που ξέσπασε στους κόλπους της ΔΕΘ, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα στα "Νέα", άφησε να εννοηθεί ότι οφείλεται στα συµφέροντα που κρύβονται πίσω από την υπόθεση χωροθέτησης της οικοπεδικής έκτασης-φιλέτου για τη µετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου και στο ότι ο Κώστας Μαυράκης µαζί µε ορισµένα µέλη του Διοικητικού Συµβουλίου έχουν ταυτιστεί µε κακώς εννοούµενες διοικητικές πρακτικές και αντιλήψεις της δεκαετίας του ‘80 πουεκφράζουν το κοµµατικό κράτος.

Ανέφερε ότι λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσµίας υποβολής των φακέλων για το θέμα του έργου μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, προσελήφθη η κόρη του Κώστα Μαυράκη σε διαγωνιζόµενη εταιρεία µε σύµβαση εργασίας αορίστου χρόνου.

Με εµπιστευτική επιστολή, όπως αποκάλυψε ο απερχόμενος πρόεδρος, ενηµέρωσε την πολιτική ηγεσία «για συγκεκριµένες ενδείξεις µεροληψίας στο διαγωνισµό», µε αποτέλεσµα να αναβληθεί η διαδικασία και να συµπεριληφθούν στην επιτροπή αξιολόγησης των φακέλων δύο πανεπιστηµιακοί καθηγητές.

Κατηγόρησε επίσης τον Κώστα Μαυράκη πως ενσωµάτωσε παράνοµα στο µισθό του το ποσό των 1.700 ευρώ για τις υπερωρίες που έγραφε, κάνοντας βάρδιες στο πάρκινγκ αυτοκινήτων της ΔΕΘ, και ότι χρησιµοποιούσε την υπηρεσιακή Μερσεντές της ΔΕΘ για τις ιδιωτικές του µετακινήσεις.

Επίσης, τον καταγγέλλει ότι απαίτησε να ανατεθεί σε εταιρεία ιδιοκτησίας του δηµοσιογράφου και παλιού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Αλεξανδρίδη η παραγωγή του ενηµερωτικού προγράµµατος του ραδιοφωνικού σταθµού της ΔΕΘ, καθώς επίσης και ότι το Δ.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφία και επιχείρησε ανεπιτυχώς, χωρίς λόγο, να ασφαλίσει τα µέλη του για τυχόν ζηµιογόνες πράξεις τους.

Επίσης, το εννιαµελές Δ.Σ. της ΔΕΘ Α.Ε. φέρεται ότι προσπάθησε να προσλάβει νοµικό σύµβουλο χωρίς διαγωνισµό, ότι σπατάλησε άσκοπα χρήµατα για την εκτίµηση της µισθωτικής αξίας του εκθεσιακού κέντρου, ενώ ο Κώστας Μαυράκης κατηγορείται ότι δέσµευσε σε ειδικό λογαριασµό ποσό που υπερβαίνει τα 3 εκατοµµύρια ευρώ, µε το πρόσχηµα ότι θα εξασφάλιζε την αποζηµίωση των εργαζοµένων σε περίπτωση απόλυσης όλου του προσωπικού.

Στις κατηγορίες αυτές, ο Κώστας Μαυράκης κάνει λόγο για συκοφαντική επίθεση, αρνείται να αναφερθεί σε λεπτοµέρειες για την καταγγελλόµενη εµπλοκή της κόρης του στον διαγωνισµό χωροθέτησης της ΔΕΘ και προαναγγέλλει ότι µετά το Πάσχα θα καταθέσει αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια.

Υπογράµµισε ότι εφάρµοσε την απόφαση της κυβέρνησης για εγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, ενώ κατηγόρησε τον Γιάννη Κωνσταντίνου πως τον πίεζε να υπογράψει αδιαφανείς αποφάσεις. «Η συµπεριφορά του προέδρου εξουδετέρωνε την ισχύ και τη δύναµη του Διοικητικού Συµβουλίου. Δίχαζε το προσωπικό. Αµαύρωνε την εικόνα της ΔΕΘ. Για πρώτη φορά στη ζωή µου είχα να αντιµετωπίσω τέτοια ψυχοσύνθεση ανθρώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από news247