Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Η Άνοιξη ακριβή για τη Μέση Ανατολή

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λιβύη - Δραματική η κατάσταση στη Συρία
Αποχωρεί από την εξουσία ο πρόεδρος της Υεμένης

Την ώρα που η Δύση γιορτάζει το Πάσχα, η Μέση Ανατολή συγκλονίζεται από μάχες, αιματηρές επιθέσεις και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Μετά τις εξεγέρσεις σε Αίγυπτο, Αλγερία και Τυνησία, το σκηνικό των συγκρούσεων μεταφέρθηκε στη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη, όπου οι πολίτες διεκδικούν την ανατροπή των πολύχρονων καθεστώτων και τον εκδημοκρατισμό των χωρών τους.

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν μεταξύ των διαδηλωτών στην Υεμένη ύστερα από την ανακοίνωση του προέδρου της χώρας Αλι Αμπντάλα Σάλεχ ότι αποδέχεται το ....
σχέδιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC). Η απόφαση του Σάλεχ συνεπάγεται ότι θα παραδώσει την εξουσία ύστερα από 32 χρόνια στην εξουσία. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο συνασπισμός των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ενώ οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση.

Στη Λιβύη, όμως, οι εξελίξεις δεν είναι τόσο θετικές. Στην Τρίπολη οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, ενώ αβέβαιη είναι η κατάσταση στη Μισράτα, προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Χθες, υπουργός της κυβέρνησης Καντάφι ανακοίνωσε ότι ο στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις, αλλά παραμένει στην πόλη, δίνοντας έτσι μια ευκαιρία στις συνομιλίες των φυλάρχων με τους αντικαθεστωτικούς. Από την πλευρά τους, οι τελευταίοι ανέφεραν ότι οι μάχες συνεχίζονται, προσθέτοντας ότι κατόρθωσαν να απελευθερώσουν την Μισράτα. Ο απολογισμός των νεκρών και τραυματιών αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Μόνο στην Μισράτα, κατά τις μάχες του Σαββάτου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 28 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 100.

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Συρία. Άνδρες της μυστικής υπηρεσίας πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας εφόδους σε σπίτια ακτιβιστών κοντά στην Δαμασκό και προχώρησαν σε συλλήψεις. Χθες, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στις κηδείες διαδηλωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διαμαρτυρία της Παρασκευής. Η διαδήλωση της Παρασκευής βάφτηκε με αίμα, καθώς τουλάχιστον 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.