Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Οι Αμετανόητοι: Η Απογραφή και τα ψεύτικα στοιχεία

Ήταν λάθος η Απογραφή της οικονομίας που έκανε ο Αλογοσκούφης το 2004, δηλώνει τώρα η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. «Επιτέλους όλοι πλέον αναγνωρίζουν πως η Απογραφή ήταν λάθος» φωνάζουν αναλυτές, δημοσιογράφοι, κόμματα και ιδίως το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, όλοι μαζί φωνάζουν να συνεχιστεί η απάτη.

Δεν ήταν λάθος η Απογραφή, αλλά η Απογραφή του Αλογοσκούφη. Διότι όλοι θέλουν να ξεχνούν πως η Απογραφή ζητήθηκε από την Κομισιόν για να πάψουν να δίνουν ΨΕΥΤΙΚΑ στοιχεία οι έλληνες. Ζητήθηκε τον Οκτώβρη του 2003 και ήταν δέσμευση πρώτα της κυβέρνησης Σημίτη. Ο Αλογοσκούφης όμως έκανε μια Απογραφή που τον βόλευε και όχι μια Απογραφή που βόλευε την χώρα.

Το πολιτικό σύστημα ακόμα και τώρα που η χώρα έχει καταρρεύσει συνεχίζει αμετανόητο την τακτική του. Όλοι μαζί υπονοούν πως κακώς δόθηκαν στοιχεία στην ...
Κομισιόν, τον Απρίλιο του 2004, κακώς έγινε η Απογραφή από την οποία και μετά άρχισε να ξηλώνεται το πλόβερ της ισχυρής οικονομίας.

Το εκπληκτικό είναι ότι αυτή η άποψη είναι κυρίαρχη και σήμερα που οι νυν (Παπανδρέου –Σαμαράς) προσπαθούν να αφήσουν πίσω, τους πρώην (Σημίτη-Καραμανλή) και την πολιτική τους.
Οι αντιφάσεις είναι πολλές σε ότι αφορά την συζήτηση που έχει ανοίξει και πάλι με αφορμή την Απογραφή.

1. Η Απογραφή της οικονομίας – δηλαδή η πραγματική και ολοκληρωμένη αποτύπωση της κατάστασης- ήταν απαίτηση της Κομισιόν από τις αρχές του 2003.

2. Το θέμα έφτασε και στην Βουλή των Ελλήνων όπου παρουσιάστηκαν και στοιχεία για την ψεύτικη εικόνα των δημοσιονομικών με τους λεγόμενους ειδικούς λογαριασμούς (κάτι σαν διπλά βιβλία) , από τον τότε πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο.

3. Η κυβέρνηση Σημίτη δεσμεύτηκε το 2003, οτι μετά τις εκλογές του 2004, θα δοθεί πλήρη εικόνα της κατάστασης της οικονομίας.

4. Η Κομισιόν πίεζε για Απογραφή όχι γιατί δεν ήξερε, αλλά γιατί ήθελε να αναγνωρίσει η Αθήνα την κατάσταση η οποία ήδη ήταν ανησυχητική. Στην δημόσια αντιπαράθεση του με την Eurostat ο Γιάννης Στουρνάρας (όταν προέκυψε το θέμα των ψεύτικων στοιχείων το 2006), σωστά λέει ότι η Eurostat άρα και η Κομισιόν γνώριζαν τα πάντα. Διότι οι ευρωπαίοι γνώριζαν αλλά δεν έλεγαν γιατί οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες κονομούσαν.

5. Οι ευρωπαίοι γνώριζαν αλλά η επίσημη-τυπική εικόνα που όλοι άφηναν να φαίνεται στα χαρτιά ήταν ήπια, δεν αποτυπώθηκε δηλαδή ποτέ η τραγικότητα της κατάστασης, ότι η δημοσιονομική πολιτική οδηγεί την χώρα στον γκρεμό.

6. Ο Αλογοσκούφης σωστά προχώρησε σε Απογραφή. Όμως αυτή θα είχε νόημα αν ήταν ένα βήμα για να αποκατασταθεί σταδιακά η σχέση με την Κομισιόν και όχι απλώς να κατηγορηθεί η κυβέρνηση Σημίτη.

7. Το σημαντικότερο είναι ότι με η χωρίς Απογραφή ο Αλογοσκούφης και η ΝΔ προχώρησαν σε μια καταστροφική πολιτική. Συνέχισαν την πολιτική των ελλειμμάτων, απέφυγαν να αλλάξουν την δημόσια διοίκηση και δεν άλλαξαν, ούτε την δημοσιονομική ούτε και την συνολικότερη οικονομική πολιτική των Παπαντωνίου-Χριστοδουλάκη.

8. Το σύστημα είναι δυστυχώς αμετανόητο επι της ουσίας. Για τους πολιτικούς για όλα φταίνε «τα λαμόγια οι πολίτες», οι τεμπέληδες που πίεζαν τους δυστυχείς πολιτικούς να κάνουν ρουσφέτια.
Πως θα γλυτώσουμε απ όλους αυτούς;

Από το "Διαδίχτυ"