Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Επιθέσεις με τανκ κατά διαδηλωτών στη Συρία

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες στην κοιλάδα Ντεράα
Έκλεισαν τα σύνορα με την Ιορδανία-Την επιβολή κυρώσεων εξετάζουν οι ΗΠΑ
Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στην πόλη Ντεράα, όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες άνδρες των συριακών δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες άρματα μάχης και ελεύθεροι σκοπευτές «πυροβολούν προς όλες τις κατευθύνσεις». Τα πτώματα «εξακολουθούν να κείτονται στους δρόμους», δήλωσε ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμπντάλα Αμπαζίντ, που βρίσκεται στην πόλη. 

"Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας εισήλθαν κατά εκατοντάδες στην πόλη ...
υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης", δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Λευκωσία, ο ακτιβιστής Αμπντάλα Αλ-Χαρίρι.

"Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούν προς κάθε κατεύθυνση. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες είναι σχεδόν αδύνατες", τόνισε. 

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία, όπου έχουν εισέλθει εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας για να καταστείλουν το κίνημα αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, το οποίο ξεκίνησε από την πόλη αυτή πριν από έξι εβδομάδες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. 

"Τους είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια. Βρίσκονταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο το οποίο είναι διάτρητο από σφαίρες", δήλωσε τηλεφωνικώς αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

"Από τους μιναρέδες των τεμενών απευθύνονται εκκλήσεις για βοήθεια. Οι δυνάμεις της τάξης μπήκαν στα σπίτια. Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και πυροβολούν όποιους βγαίνουν από τα σπίτια τους. Πυροβόλησαν ακόμη και τις δεξαμενές νερού στις στέγες για να στερήσουν το νερό από τους ανθρώπους", προσέθεσε. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ μελών των υπηρεσιών ασφαλείας του στρατού. 

Παράλληλα συλλήψεις και βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων πραγματοποιούνται σε πολλές ακόμη πόλεις της χώρας. 

Μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν επίσης στο προάστιο Δούμα της Δαμασκού, τη Δευτέρα, ανοίγοντας πυρ εναντίον αμάχων και συλλαμβάνοντας δεκάδες ανθρώπους. 

Οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να συλλαμβάνουν διαδηλωτές, παρά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα. 

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 13 πολίτες στην παράκτια πόλη Τζάμπλα, ανακοίνωσε σήμερα το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και ένοπλοι πιστοί στον πρόεδρο Ασαντ, αναπτύχθηκαν χθες στην Τζάμπλα ύστερα από διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη την προηγούμενη νύχτα.
Ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία δήλωσε ότι οι Αρχές έχουν κηρύξει πόλεμο εναντίον των ανθρώπων που διαδηλώνουν  ειρηνικά. 

"Αυτός είναι ένας άγριος πόλεμος, σχεδιασμένος για να εξολοθρεύει δημοκράτες της Συρίας", δήλωσε ο Σουχάιρ αλ Ατάσι στο πρακτορείο Reuters. "Οι προθέσεις του πρόεδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ έχουν καταστεί σαφείς από τότε που βγήκε δημόσια και είπε ότι είναι "έτοιμος για πόλεμο", στην ομιλία του στις 30 Μαρτίου. Βρίσκομαι στο σπίτι μου στο προάστιο Ντουμάρ της Δαμασκού. Ελάτε να με συλλάβετε», είπε.
 
Οι διαδηλωτές άρχισαν να ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις τον περασμένο μήνα αλλά, πλέον, αρκετοί είναι αυτοί που απαιτούν την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ. Τουλάχιστον 350 άτομα έχουν σκοτωθεί από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση. Το ένα τρίτο αυτών σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες. 

Ο Ιορδανός υπουργός Πληροφοριών, Τάχερ Αντουάν δήλωσε ότι η Συρία έκλεισε τα σύνορά της με την Ιορδανία.

"Η Συρία έκλεισε τα σύνορά της με την Ιορδανία. Η συριακή απόφαση συνδέεται με την εσωτερική κατάσταση στη Συρία", δήλωσε ο Αντουάν, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το επίσημο ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra. "Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα επανέλθουν σύντομα στο φυσιολογικό", προσέθεσε. 

Κυρώσεις εξετάζουν οι ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα κατά της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η επιβολή κυρώσεων στους ανώτερους αξιωματούχους του συριακού καθεστώτος, πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση στις επιχειρηματικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ. 

Καταγγελία δημοσιογράφων και συγγραφέων
Πάνω από 100 συγγραφείς και δημοσιογράφοι στη Συρία υπέγραψαν σήμερα διακήρυξη με την οποία καταγγέλλουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ένδειξη οργής και αγανάκτησης στους κόλπους της ελίτ των διανοουμένων για την αιματηρή βία στις πέντε εβδομάδες των διαδηλώσεων. 

Οι ξένοι δημοσιογράφοι έχουν στην πλειοψηφία τους απελαθεί, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επαλήθευση της εικόνας στη χώρα. Εικόνες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από διαδηλωτές δείχνουν στρατιώτες να πυροβολούν άοπλους πολίτες. 

Μέλη οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν φόβους ότι οι δυνάμεις του Άσαντ ετοιμάζουν επίθεση στην πόλη Νάουα μετά τις πληροφορίες ότι εκσκαφείς και στρατιωτικά οχήματα κατευθύνονται εκεί. Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης ζήτησαν χθες στη διάρκεια της κηδείας διαδηλωτών, την ανατροπή του σύρου προέδρου.