Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Στενός κορσές 3,5 δισ. στους συνήθεις ύποπτους

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ **ΤΟ 1,6 ΔΙΣ. ΦΕΤΟΣ
Μεγάλες επιχειρήσεις, ενδοομιλικές συναλλαγές, καθώς και φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία και υπερβολικά χρέη αποτελούν τις ομάδες «υψηλού κινδύνου» και μπαίνουν πρώτοι στη μεγάλη λίστα ελέγχου και εντοπισμού της φοροδιαφυγής, που ξεπερνάει τα 30 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι «8» δράσεις καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μέσω των οποίων το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην ...
άντληση εσόδων 1,6 δισ. ευρώ φέτος και συνολικά 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, εντάσσονται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής, το οποίο ανακοινώνεται την ερχόμενη εβδομάδα από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον αρμόδιο υφυπουργό Δημήτρη Κουσελά.

Η κλοπή του ΦΠΑ υπολογίζεται κάθε χρόνο σε 12 δισ. ευρώ. Η φοροδιαφυγή από όλες τις πηγές εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 30 δισ. ευρώ ετησίως. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα είναι πεπεισμένοι πως τα έσοδα δεν πρόκειται να πάρουν ανοδική πορεία, αν δεν εφαρμοστεί, και μάλιστα άμεσα, ένα ισχυρό σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς.

Η απόκρυψη εισοδήματος με σκοπό την πληρωμή χαμηλότερου φόρου και η εμφάνιση υπερβολικών ή πλαστών δαπανών που προκαλούν ωφέλεια από εκπτώσεις και απαλλαγές φόρου, είναι οι δύο βασικοί τρόποι απόκρυψης της φορολογητέας ύλης, σύμφωνα με τα σχέδια των επιτελών του υπουργείου. Οι «8» καίριες δράσεις του σχεδίου τριετούς διάρκειας επικεντρώνονται σε:

1. Προγράμματα προληπτικών και τακτικών ελέγχων των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών.

2. Ειδικά προγράμματα τεκμηρίων και «πόθεν έσχες», καθώς και εντοπισμού προσαυξήσεων περιουσίας που υποκρύπτουν αδήλωτα εισοδήματα.

3.Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσω τριών οδών: α) παροχής υπηρεσιών ενημέρωσης και διευκόλυνσης προς φορολογουμένους, β) άρσης αδικιών, απλούστευσης και κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας και γ) εφαρμογής των φορολογικών διατάξεων για την ποινική καταστολή της φοροδιαφυγής.

4. Βελτίωση και επιτάχυνση της εισπραξιμότητας των βεβαιωθέντων εσόδων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

5.Αναγνώριση, ταξινόμηση, κατάταξη, μεταχείριση και αντιμετώπιση κινδύνων σε θέματα: α) ΦΠΑ και λοιπών έμμεσων φόρων, β) άμεσης φορολογίας και γ) φορολογίας κεφαλαίου.

6.Εισαγωγή κριτηρίων για την επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων στα πεδία φορολογίας και στην ανάπτυξη τεχνικών ελέγχου για ομάδες φορολογούμενων «υψηλού κινδύνου», στους οποίους παρατηρείται μεγάλο ποσοστό φοροαποφυγής ή φοροδιαφυγής, καθώς και για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε ενδοομιλικές συναλλαγές.

7.Συλλογή, ανάλυση, αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των πληροφοριών και στοιχείων που λαμβάνονται από τις υπηρεσίες για την αμοιβαία διοικητική και δικαστική συνδρομή των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τρίτων χωρών, χωρών με τις οποίες συνήφθησαν συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας σχετικά με φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου ή συμβάσεις ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και από διεθνείς υπηρεσίες και οργανισμούς.

8. Ισχυροποίηση φορολογικής διοίκησης με την εφαρμογή δράσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το σχέδιο, που έχει ήδη εγκριθεί από την τρόικα, θα έχει συνέχεια μέσα στο καλοκαίρι με την αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να οδηγήσει στη διατήρηση μόνο 84 εφοριών τύπου ΚΕΠ, που θα παρέχουν τις απλές τυπικές φορολογικές υπηρεσίες (πιστοποιητικό ακινήτου, φορολογική ενημερότητα κ.λπ.) στους φορολογουμένους.

Ο τελικός στόχος αφορά στην εξ αποστάσεως ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των φορολογουμένων σε συνδυασμό με εξ αποστάσεως ελέγχους βάσει του συστήματος Elenxis, το οποίο δεν διανύει και την καλύτερη εποχή του, λόγω των προβλημάτων που εμφανίζει το μηχανογραφικό σύστημα taxis.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ από enet