ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ
Ο ελεγκτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβάς Ντερούζ, πριν από λίγες μέρες, μιλώντας για τις δημόσιες επιχειρήσεις που πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, ώστε να συγκεντρωθούν τα 50 δισεκατομμύρια, κατονόμασε τη ΔΕΗ, προτρέποντας: «Πουλήστε την».
«Θα συμφωνήσουμε με την ιδιωτικοποίηση αν οποιοσδήποτε υπουργός μάς αποδείξει ότι οι Ελληνες θα πληρώνουν φθηνότερα την κιλοβατώρα», υποστηρίζουν συνδικαλιστές.
Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει συμφωνήσει με την ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης (22.582 εργαζόμενοι), δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το σωματείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ο πρόεδρος των εργαζομένων, Ν. Φωτόπουλος, δήλωσε στην «Κ.Ε.» ότι «πρώτα θα μας βάλουν φυλακή και μετά θα πουλήσουν τη ΔΕΗ».
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι η μάχη θα είναι σκληρή και αμφότεροι ετοιμάζουν τα όπλα τους. Η κυβέρνηση, και πρώτος απ' όλους ο Γ. Παπακωνσταντίνου, προετοιμάζεται για να ξεκαθαρίσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς με ...
τους συνδικαλιστές και ειδικά «τα δικά τους παιδιά», της ΠΑΣΚΕ, που «δεν δείχνουν διάθεση να συνεργαστούν».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί, και προσωπικά η Αγκελα Μέρκελ, ενδιαφέρονται για την εξαγορά της ΔΕΗ. Στην αγορά της ενέργειας είναι γνωστό ότι ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός της RWE επιθυμεί διακαώς την ελληνική επιχείρηση ηλεκτρισμού, παρ' ότι ενδιαφέρον (αλλά μικρότερο) έχει και η άλλη μεγάλη γερμανική ενεργειακή εταιρεία, η ΕΟΝ, και η γαλλική Electricite de France.
Το 2007 η Αγκελα Μέρκελ είχε ασκήσει πίεση για το θέμα της ΔΕΗ στην κυβέρνηση Καραμανλή, που τελικά είχε δώσει το πράσινο φως για να υπογραφεί, σχεδόν εν κρυπτώ, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ RWE και ΔΕΗ. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος, Τ. Αθανασόπουλος (που συγκαλούσε το δ.σ. σε ξενοδοχεία, για να μην τους διακόπτει η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ), είχε προχωρήσει και σε συγκεκριμένες συμφωνίες. Οι «Financial Times» είχαν γράψει τότε ότι «Η ΔΕΗ, η οποία παράγει περισσότερο από το 90% του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, θα μεταφέρει στην RWE το 51% κάθε νέου project». Ανέφεραν επίσης ότι η ΔΕΗ θα συμμετείχε, σε συνεργασία με την RWE, και στον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco. (Στελέχη της ΔΕΗ την ίδια περίοδο συζητούσαν και για πυρηνική ενέργεια και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο «το επενδυτικό άνοιγμα στην πυρηνική ενέργεια να γίνει με την RWE, η οποία έχει ήδη παρουσία στα Βαλκάνια σε ανάλογες επενδύσεις» («Κ.Ε.», 13/1/2008).
Η Γερμανία εδώ και αρκετόν καιρό επιχειρεί να μεταφέρει τις ρυπογόνους μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα Βαλκάνια. Οι τρεις μονάδες λιθάνθρακα που σχεδίαζε η RWE να εγκαταστήσει στην Ελλάδα με συνέταιρο τη ΔΕΗ (ελέγχοντας η ίδια το 51% και το μάνατζμεντ) είχε επιχειρηθεί παλαιότερα να εγκατασταθούν στη Γερμανία. Στο κρατίδιο του Σάαρ, όμως, όπου έγινε δημοψήφισμα για την εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα, το 70% των Γερμανών είπε «όχι».
Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ (οι οποίοι τότε κατάφεραν και χάλασαν τη δουλειά) είχαν χαρακτηρίσει τη συμφωνία με την RWE «κρυφή ιδιωτικοποίηση χωρίς διαγωνισμό». Η RWE, ωστόσο, δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της για τη ΔΕΗ και αναμένεται να επανέλθει.
Ανεξάρτητα με το ποιοι θα ενδιαφερθούν για τη ΔΕΗ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δείχνει διαθετειμένος να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή της, αν και δεν σχεδιάζει να είναι η πρώτη, λόγω μεγάλου βαθμού δυσκολίας. «Μεγάλο αγκάθι» στο εγχείρημα αυτό θεωρεί το ισχυρό σωματείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (το ισχυρότερο της χώρας), για το οποίο στην Καραγιώργη Σερβίας ακούγονται εδώ κι έναν χρόνο τα χειρότερα.
Εξίσου αρνητική γνώμη για τους συνδικαλιστές τις ΔΕΗ έχουν εκφράσει πρόσφατα, μέσω και ερωτήσεων στη Βουλή, τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και βουλευτές του ΛΑΟΣ, σχολιάζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν οι συνδικαλιστές να θέλουν να συνδιοικούν», ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αφήνουν αιχμές, τελευταία, για τα χρηματικά ποσά που έπαιρνε το σωματείο από τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση έχει στείλει τους σχετικούς φακέλους των δαπανών στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, και αφήνει να εννοηθεί ότι η έρευνα που ολοκληρώνεται θα βγάλει πολλά. Ακούγεται, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ετοιμάζει «επικοινωνιακή καταιγίδα» εναντίον των συνδικαλιστών.
Οι συνδικαλιστές, ωστόσο, υποστηρίζουν με βεβαιότητα ότι η έρευνα Ρακιντζή δεν θα βγάλει τίποτα το μεμπτό και αναρωτιούνται γιατί κάποιοι θυμήθηκαν τώρα τα χρήματα αυτά που παίρνουν εδώ και χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις. «Γιατί η κυρία Μπακογιάννη καταθέτει σήμερα αυτήν την ερώτηση και δεν ρωτούσε τότε τους Σιούφα, Φώλια, Χατζηδάκη, που είχαν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους;»
«Εδώ και τέσσερις μήνες προσπαθούν να σπιλώσουν το συνδικάτο μας προκειμένου να περάσουν τα σχέδιά τους» δηλώνει ο πρόεδρος, Ν. Φωτόπουλος, ο δημοφιλέστερος ίσως συνδικαλιστής σήμερα, ο οποίος προέρχεται από τους τεχνικούς της ΔΕΗ (οι οποίοι είναι το πιο δυναμικό τμήμα).
Πριν από λίγες μέρες προειδοποίησε τα μέλη του σωματείου ότι «βρίσκονται στο στόχαστρο» και ζήτησε απ' όλους να μη δίνουν δικαιώματα. «Σε περίπτωση αιφνιδιασμού της κυβέρνησης, έχουμε επεξεργασμένο σχέδιο» λέει, αλλά αρνείται να το παρουσιάσει, παρ' ότι πληροφορίες θέλουν να έχει συζητηθεί το σχέδιο επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών και οι καταλήψεις εργοστασίων. «Προς το παρόν ετοιμάζουμε εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών» επισημαίνει.
«Θα συμφωνούσαμε, αν οποιοσδήποτε υπουργός μάς αποδείξει ότι ιδιωτικοποιώντας τη ΔΕΗ αύριο οι Ελληνες θα έχουν φθηνότερη κιλοβατώρα. Αυτό δεν γίνεται όμως. Γνωρίζουμε ότι ο καταναλωτής θα την πληρώσει 2 και 3 φορές παραπάνω αν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ. Στην Τσεχία μετά την ιδιωτικοποίηση η κιλοβατώρα αυξήθηκε κατά 89%, στη Σουηδία κατά 71%, στην Ουγγαρία κατά 64%».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να λυγίσουμε. Θα ήταν εύκολο να σιωπήσουμε, αλλά μετά θα έπρεπε να περπατάμε με το κεφάλι σκυφτό. Εμείς επιλέγουμε να περπατάμε με το κεφάλι ψηλά».
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου