Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ετοιμάζει πρόταση μομφής

Η τακτική πόλωσης με την κυβέρνηση δεν κάλυψε τα φαινόμενα σύγχυσης στην αντιμετώπιση των δηλώσεων της τρόικας. Πανηγυρισμοί στην αρχή για τις αποκρατικοποιήσεις.
Το πεδίο για μια μετωπική σύγκρουση, η οποία θα κορυφωθεί με την κατάθεση πρότασης μομφής είτε στην κυβέρνηση είτε στον υπουργό Οικονομικών, προετοιμάζει η ΝΔ, λέγοντας «όχι» στην πρωτοβουλία για συναίνεση που ανέλαβε ο κ. Γ. Παπανδρέου για την οικονομία.
«Οι κραυγές της κυβέρνησης κατά της τρόικας είναι μια κακοστημένη παράσταση που κανείς δεν πιστεύει», τόνισε ο Αντ. Σαμαράς κρατώντας «ψηλά» τους τόνους της αντιπαράθεσης
Η αρνητική απάντηση στην πρόταση για συμμετοχή στον διάλογο, είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του ίδιου του κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος κατήγγειλε για αναποτελεσματικότητα την κυβέρνηση και προσωπικά τον ...
πρωθυπουργό. Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσονται και τα αιτήματα για παραιτήσεις δύο υπουργών που κατέθεσε μέσα σε λιγότερο από 72 ώρες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αρχή έγινε με τον κ. Χρ. Παπουτσή (για το θέμα της ανακοίνωσης που είχε εκδώσει ο αστυνομικός διευθυντής Σερρών) και συνεχίσθηκε με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τη συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας.

Ειδικά για το θέμα αυτό κρίθηκε απαραίτητη και η παρέμβαση του κ. Σαμαρά, μετά την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τα ξημερώματα του Σαββάτου η κυβέρνηση. «Οι κραυγές της κυβέρνησης κατά της τρόικας είναι μια κακοστημένη παράσταση που κανείς δεν πιστεύει», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κρατώντας «ψηλά» του τόνους αυτής της αντιπαράθεσης.

Ωστόσο, η τακτική πόλωσης δεν στάθηκε ικανή να καλύψει τα φαινόμενα σύγχυσης που παρατηρήθηκαν, ειδικά μετά την προκλητική συνέντευξη των εκπρόσωπων της τρόικας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως και η κυβέρνηση, έτσι και η αξιωματική αντιπολίτευση καθυστέρησε σημαντικά στην έκδοση ανακοίνωσης, κάτι που συνέβη το πρωί του Σαββάτου.

Το δεύτερο σημείο που πιστοποιεί τη σύγχυση αφορά την ουσία των όσων είπαν οι εκπρόσωποι της τρόικας. Αρχικά, η ΝΔ σχεδόν πανηγύρισε για την απόφαση περί αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ.

Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, με δημόσια δήλωσή του το βράδυ της Παρασκευής, θύμισε ότι το κόμμα του είχε την άποψη αυτή από τον περασμένο Ιούλιο.

Την επόμενη μέρα, όμως, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γ. Μιχελάκης, έκανε τη διευκρινιστική δήλωση ότι η πρόταση του κόμματός του «δεν σημαίνει να ''βγάλουμε στο σφυρί'' μνημεία ή χώρους που συνδέονται με την ιστορία μας ή με την εθνική μας ασφάλεια». «Αξιοποιώ» σημαίνει δίνω αξία σε κάποιο περιουσιακό στοιχείο που ως τώρα παραμένει ανενεργό ή απαξιώνεται. Και χωρίς το δημόσιο να χάσει την κυριότητα των ακινήτων του», υπογράμμιζε.

ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ντόρα: Ανάγκη εθνικής συνεννόησης

Σε αντίθεση με τη ΝΔ, η Δημοκρατική Συμμαχία απάντησε θετικά στην πρόσκληση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για διάλογο.

Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη, το κόμμα της οποίας συμμετέχει για πρώτη φορά σε μια τέτοια διαδικασία, τόνισε σε δήλωσή της ότι «είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίο να σταματήσουν άμεσα οι κομματικοί σκυλοκαβγάδες και να υπάρξει εθνική συνεννόηση τόσο για την περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων, όσο και για ένα οργανωμένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης και όχι εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο θα συμφωνηθεί από τις πολιτικές δυνάμεις σε βάθος δεκαετίας και θα μπορέσει να αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα και κυρίως ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Στη συνάντηση είναι πιθανό να μετάσχει η ίδια η κυρία Μπακογιάννη και όπως τόνισε «θα καταθέσει με σαφήνεια τις προτάσεις της, γιατί αν δεν υπάρξει εθνική συνεννόηση για τις δύσκολες αυτές αποφάσεις, είναι πολύ κοντά η απώλεια του ελέγχου της οικονομίας, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και τον λαό».

Γιάννης Σαραντάκος από το ΕΘΝΟΣ