Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ναι, πλυντήριο μαύρου χρήματος ο ΟΠΑΠ

Τα κυκλώματα σωματεμπορίας και ναρκωτικών εκμεταλλεύονται την αγορά κερδισμένων λαχείων τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ για να ξεπλένουν μαύρο χρήμα!
Τη διαπίστωση αυτή έκανε το 2009, και τη συμπεριέλαβε στην ετήσια έκθεσή της, η Επιτροπή καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η έκθεση, που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ανέφερε επί λέξει:

«Μέσω υπαλλήλων του ΟΠΑΠ, ιδιοκτητών πρακτορείων ΠΡΟΠΟ και με τη βοήθεια διάφορων μεσαζόντων, αγοράζονται από τους πραγματικούς τυχερούς κερδισμένα δελτία του Τζόκερ, του Λόττο και του Στοιχήματος, τα οποία δικαιολογούν έσοδα από διακίνηση ναρκωτικών και ροζ κυκλώματα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Στέλιος Γκρόζος, είχε επισημάνει ότι για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων νομιμοποίησης μαύρου ...
χρήματος, μέσω του ΟΠΑΠ, είναι απαραίτητη η καθιέρωση ονομαστικής συμμετοχής στα τυχερά παιχνίδια του Οργανισμού, πράγμα το οποίο, όμως, ουδέποτε έγινε...

Αυτά ως μία πρώτη τεκμηριωμένη απάντηση στο χθεσινό ισχυρισμό του ΟΠΑΠ, ότι ήταν, τάχα, συκοφαντικός ο χαρακτηρισμός του ως πλυντηρίου μαύρου χρήματος από την «Κ.Ε.» στο αποκαλυπτικό της ρεπορτάζ για την προσπάθειά του να φιμώσει τον Τύπο.

Και, φυσικά, έπεται συνέχεια...

Φ.Σ.

Η ΚΟΚΑΪΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ
Με σακούλες!
Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Για τουλάχιστον δύο χρόνια, από το 2002 μέχρι και το 2004, κάποιοι άνθρωποι έμπαιναν πολύ συχνά στο παλιό κτήριο του ΟΠΑΠ στην οδό Πειραιώς κρατώντας πλαστικές σακούλες, σαν μόλις να είχαν βγει από το σουπερμάρκετ.
Πήγαιναν σε ένα ειδικό γραφείο που χορηγούσε βεβαιώσεις κερδών για την εφορία, άφηναν τις σακούλες, έπαιρναν χαρτιά κι έφευγαν. Αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στη διαδικασία, όλο και κάποιο εσωτερικό τηλέφωνο χτυπούσε από κάποιον άλλον όροφο του κτηρίου. Γι' αυτά τα διαμεσολαβητικά τηλεφωνήματα και τις εξυπηρετήσεις στο πλαίσιο του μεγαλύτερου σκανδάλου ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω κερδισμένων δελτίων τυχερών παιχνιδιών, που αποκαλύφτηκε μέσω επίσημου πορίσματος του ΣΔΟΕ, ουδείς εκ των εμπλεκομένων, υπαλλήλων και στελεχών, τότε, της ΟΠΑΠ Α.Ε., έχει κληθεί από τη Δικαιοσύνη. Και ας έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε.

Οι άνθρωποι με τις σακούλες ήταν συνεργάτες, άμεσοι κι έμμεσοι, του μεγάλου κυκλώματος εμπορίας κοκαΐνης που λειτουργούσε υπό την επίβλεψη και το συντονισμό του καταδικασθέντος σε ισόβια Αλέξανδρου Αγγελόπουλου για την υπόθεση της μεταφοράς 5,5 τόνων κοκαΐνης με το πλοίο «Africa Ι» που εντοπίστηκε τον Ιούλιο του 2004.

Μια πολυπλόκαμη διαδικασία στην οποία εμπλέκονταν, σύμφωνα με το τότε πόρισμα του ΣΔΟΕ (Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων), τουλάχιστον έξι υπάλληλοι της ΟΠΑΠ Α.Ε. Κάποιοι από αυτούς, στις καταθέσεις τους στο ΣΔΟΕ, είχαν παραδεχθεί ότι ενημέρωναν τα διευθυντικά στελέχη για την περίεργη αυτή διαδικασία και δεν ήταν λίγες οι φορές που δέχονταν πιέσεις για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του ενδιαφερομένου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο σε μία ημέρα η ΟΠΑΠ Α.Ε. είχε χορηγήσει, με μία και μόνη αίτηση, βεβαίωση κέρδους για 4.130 δελτία στο όνομα Αλ. Αγγελόπουλος, ενώ το συνολικό ξέπλυμα ανερχόταν σε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

Η έρευνα εντόπισε δε και το γεγονός ότι από τον Δεκέμβριο του 2002 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2003, το κύκλωμα ξέπλυνε μέσω του ΟΠΑΠ 4.830 κερδισμένα δελτία (Λόττο, Πρότο, Τζόκερ, Πάμε Στοίχημα) τα οποία είχαν συμπληρωθεί σε 365 πρακτορεία σε όλη τη χώρα.

Υψηλόβαθμα, τότε, στελέχη του Οργανισμού, στις καταθέσεις τους στο ΣΔΟΕ, είχαν παραδεχθεί τις τρύπες του συστήματος, κάτι που από τότε δεν έχει αλλάξει και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι το γεγονός ότι τα δελτία συνεχίζουν να κατατίθενται ανωνύμως στα πρακτορεία. *

Ερώτηση 6 βουλευτών ΠΑΣΟΚ σε Γερουλάνο για το διορισμό Βενιέρη
Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, κατέθεσαν χθες έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το διορισμό του οικονομολόγου Π. Βενιέρη στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ. Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε η «Κ.Ε.» την περασμένη Κυριακή, φέρνοντας στη δημοσιότητα και υπενθυμίζοντας ότι το 2008, επί Νέας Δημοκρατίας, 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν καταγγείλει μέσω ερώτησης στη Βουλή την τότε απόφαση του υπουργείου Οικονομίας για διορισμό του ίδιου στελέχους στο διοικητικό συμβούλιο των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΕΚΟ.
Οι έξι βουλευτές (Χρύσα Αράπογλου, Δημ. Βαρβαρίγος, Ιωάν. Δριβελέγκας, Νικ. Ζωίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Δημ. Τσιρώνης) σημειώνουν στην ερώτησή τους ότι προκύπτει θέμα ηθικής τάξης και ερωτούν τον κ. υπουργό:

* Είσαστε γνώστης των τότε καταγγελιών;

* Διερευνήσατε την ορθότητα ή μη των καταγγελιών και τις κρίνατε αβάσιμες;

* Τι προτίθεστε να πράξετε όσον αφορά την παραμονή του κ. Βενιέρη σ' ένα κρίσιμο πόστο του δημοσίου τομέα, για τον οποίο μείζων λόγος γίνεται, ώστε να διασφαλίσετε το κύρος και την αξιοπιστία της πολιτείας έναντι του κοινωνικού συνόλου, που αφορά έναν τόσο ευαίσθητο οργανισμό;

Οι έξι βουλευτές ήταν ανάμεσα στους 17 του ΠΑΣΟΚ που είχαν καταθέσει ερώτηση και στις 30/7/2008 προς τους υπουργούς Οικονομίας και Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, που αφορούσε το διορισμό του κ. Π. Βενιέρη στις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια ως μέλους του διοικητικού συμβουλίου και στην ΕΚΟ ΑΒΕΕ ως αντιπροέδρου.

Με την ερώτηση, τότε, οι βουλευτές ζητούσαν από τους υπουργούς να απαντήσουν εάν είχε ελεγχθεί η πρότερη λειτουργία του κ. Βενιέρη όσον αφορά πιθανές παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, τυχόν ποινικές ευθύνες για καταχρηστική υλοποίηση προνομιακών πληροφοριών και τις προθέσεις τους για την αναγκαιότητα τυχόν απομάκρυνσης του εν λόγω προσώπου.

Τότε, ο μεν υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χατζηγάκης, δήλωσε αναρμόδιος, ο δε υπουργός Οικονομίας, κ. Αλογοσκούφης, δεν απάντησε