Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, σχέδιο "ήπιας αναδιάρθρωσης" εν όψει!

Μέχρι προ ολίγου, η Κομισιόν, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Φίλιππος Σαχινίδης ορκίζονταν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν ήταν στην ατζέντα τους. Δείτε εδώ.
Ακόμη και σήμερα, ο Πρωθυπουργός μας σε συνέντευξή του στην έγκυρη αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να  ...
εφαρμόσει το πρόγραμμα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, αλλά και τις προσπάθειές της για επιμήκυνση αποπληρωμής, απορρίπτοντας αναδιάρθρωση του χρέους. (Περισσότερα εδώ.)

Τώρα, όμως, τα γυρίζουν και μιλάνε για "ήπια αναδιάρθρωση", επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που μέχρι χτες διέψευδαν κατηγορηματικά.

«Λίγα 24ωρα μετά τις διαψεύσεις, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιβεβαίωσαν πως βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων ένα σχέδιο ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και στο πλαίσιο μιας συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση χρέους.» (kathimerini)
«Το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων στην τρέχουσα τιμή τους (περίπου 30% χαμηλότερη από την ονομαστική) θα οδηγήσει σε μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στο τελευταίο τεύχος του, το "μοντέλο Μανίλα" θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τους πιστωτές και τα ευρωπαϊκά κράτη. "Νονός" του ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είχε δοκιμάσει το συγκεκριμένο σχέδιο στις Φιλιππίνες κατά τη δεκαετία του ’80 με αρκετή επιτυχία.» (kathimerini)
«H ιδέα να επαναγοράσει η Ελλάδα δικά της κρατικά ομόλογα σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής θα άξιζε να συζητηθεί, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζονται χρήματα, δήλωσε την Παρασκευή από το Νταβός ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στην τηλεόραση Reuters Insider ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών.» (imerisia)

Κατόπιν αυτών, φοβάμαι ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου μας δουλεύει άγρια. Εκτός βέβαια αν δεν ξέρει τι λέει, πράγμα διόλου απίθανο, αν κρίνουμε από τη μέχρι τούδε αλλοπρόσαλλη και αδιέξοδη οικονομική πολιτική της ύφεσης που εφαρμόζει και την ανικανότητα του οικονομικού επιτελείου του να μαζέψουν τους φόρους...