Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Η κατάργηση των εκλογών

Οπωσδήποτε, η τεράστια αποχή από τις εκλογές είναι σοκαριστική για μια "δημοκρατική" χώρα και την εκθέτει στο εξωτερικό (ή όχι;). Ένας τρόπος για να γίνουν πάλι ελκυστικές οι εκλογές στους Έλληνες είναι να απαγορευτούν.

Αν οι εκλογές απαγορευτούν, οι Έλληνες θα πάρουν τα όπλα και θα τις διεκδικήσουν και πάλι. Βέβαια, αυτό δεν είναι απόλυτα σίγουρο αφού...
στη διάρκεια της χούντας - που δεν διεξάγονταν εκλογές - δεν υπήρξε ιδιαίτερη αντίσταση απέναντι στο καθεστώς.

Είναι εντυπωσιακό πως στην Ελλάδα παρουσιάστηκε μεγαλύτερη αντίσταση μετά την επιστροφή στη "δημοκρατία", παρά κατά τη διάρκεια της χούντας. Αυτό λέει πολλά για την ποιότητα της "δημοκρατίας" μας.

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι δεν διστάζουν να αναφέρουν τη λέξη "χούντα", όταν γράφουν ή μιλούν για το σημερινό πολιτικό καθεστώς - εννοούν τη χούντα του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου και των ΜΜΕ.

Φυσικά, οι πολιτικοί και οι τηλεδημοσιογράφοι που αναλύουν ενδελεχώς το "μήνυμα" των εκλογών αποφεύγουν την οποιαδήποτε αναφορά σε "χούντα" όπως ο διάολος το λιβάνι. Το γεγονός πως οι εκλογές έχουν μετατραπεί από γιορτή της δημοκρατίας σε πονοκέφαλο και πρόβλημα δεν τους εντυπωσιάζει ιδιαίτερα.

Ο Παπαδόπουλος κατήργησε τις εκλογές. Ο Παπανδρέου απείλησε με εκλογές. Δύο όψεις, ίδιο νόμισμα.

Εγραψε ο Pitsirikos