Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Υπάρχει.

Του Μανώλη Νταλούκα
Υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα μια γριούλα που ανοίγει το πορτοφολάκι της και μετράει ακριβώς τρία ευρώ και είκοσι πέντε λεπτά. Υπάρχει ένα καμένο εκκλησάκι πάνω σε καμένο βουνό. Αλλού, σε λουξάτο σπίτι, μένουν τρείς τσόγλανοι και έχουν στην ταράτσα πισίνα. Υπάρχει ένας υπόκωφος θόρυβος στην ατμόσφαιρα, σαν καζάνι που βράζει. Υπάρχει κάπου, κάποιος που σίγουρα αυτή τη στιγμή δαγκώνει με λύσσα το χέρι του.
Υπάρχουν τα εξής αντικείμενα σε μία τσάντα ξανθιάς: Ένα κουτί προφυλακτικά, ένα pan cake, δύο κινητά, μια λίστα επαφών και μια ρεζέρβα κιλότα.
Υπάρχει κάθε στιγμή και μια νέα ...
βασίλισσα, η Σκορδά, ο Ψινάκης-θεά κι η Μενεγάκη που τηλεφωνεί στον Ματέο. Υπάρχει ένας πατέρας στην Δραπετσώνα που καπνίζει κοιτάζοντας τον άνεργο γιό του. Υπάρχει κι άλλο μαγαζί που βάζει λουκέτο. Υπάρχει κάπου ένας νέος δημοσιογράφος που στέλνει με e-mail το βιογραφικό του παντού. Υπάρχει η μάνα του που φτιάχνει πίτα στον Άγιο Φανούριο. Υπάρχει ο Λάμπης που σχεδιάζει να περάσει την ΕΡΤ στην εποχή των Ταγματαρχών. Υπάρχει ένας χοντρός διευθυντής που ρεύεται ενώ υπογράφει απόλυση. Υπάρχει ένα κορίτσι με όνειρα, που σπουδάζει ηθοποιός αλλά δεν πρόκειται ποτέ να δουλέψει.
Υπάρχει η Ακρόπολη που απομακρύνεται γρηγορότερα και από πυραυλοκίνητο. Υπάρχει η Εύα Καϊλή που προβάρει ζαρτιέρες. Υπάρχει ένας συνταξιούχος που μόλις λαμβάνει το χαρτί της περαίωσης. Υπάρχει ο τάφος του Γκιόλια που ταξιδεύει σα μια κιβωτός πάνω στα νερά του κατακλυσμού χωρίς να βρει ποτέ την κορυφή του Αραράτ. Υπάρχει ένας γέρος τυπάς, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που παραγγέλνει espresso στην Ουκρανή υπηρέτρια. Υπάρχει μια ξεφωνημένη αδελφή στην TV, που γελάει. Υπάρχει ένας που υπηρέτησε στις Καταδρομές και τώρα φοβάται να σηκώσει το τηλέφωνο γιατί χρωστάει στην Τράπεζα. Υπάρχει η ερώτηση που σκοτώνει στα χείλη των άλλων: Πότε θα κάνει ξαστεριά; Υπάρχει η μνήμη του Φαληρέα που απαντάει: Ποτέ.

Υπάρχει ένα παιδί που θέλει να διαβάσει Ελύτη, αλλά δεν έχει λεφτά να αγοράσει βιβλίο. Υπάρχει ο Γιώργος Παπανδρέου που βλέπει στο laptop φωτογραφίες από τον Μαραθώνιο. Υπάρχει η Άντα που σιδερώνει τη μαύρη φόρμα. Η Ολυμπία που παθαίνει κατάθλιψη. Υπάρχει τόσος κόσμος με σφιγμένα τα χείλη που περπατά δίπλα μου ή μακριά μου. Υπάρχει ο πόλεμος αυτός με το σκοτάδι που απλώνεται και ο άλλος πόλεμος με τον φόβο. Υπάρχει η τεράστια αμφιβολία του ποιος θα νικήσει αλήθεια στο τέλος.

Δεν υπάρχει
Comments -anastasia andreadou
Δεν υπάρχει φράγκο. Δεν υπάρχει δουλειά( είμαι 35 και γέρασα). Δεν υπάρχει τηλέφωνο ( μας το έκοψε η wind αφού δεν πληρώσαμε). Δεν υπάρχει κάρτα να τραβήξουμε λεφτά ( είναι υπερχρεωμένη).Δεν υπάρχει ένα χτύπημα στο τηλέφωνο ( που το περιμένω με τόση λαχτάρα να μου πουν "Προσλαμβάνεσαι").Δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψω σαν δημοσιογράφος.Δεν υπάρχει χρήμα για ψυχίατρο. Δεν υπάρχει άλλη υπομονή. Και όπως έγραψε κάποτε η Κατερίνα Γώγου :
"Ξέρω πως ποτέ δεν σημαδεύουνε στα πόδια. Στο μυαλό είναι ο Στόχος.
Το νου σου, ε; "

Από το MediaSoup