Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Τουριστικός Μαραθώνιος

Με τεράστια επιτυχία διεξήχθη ο 28ος Μαραθώνιος της Αθήνας, που φέτος είχε ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της επετείου των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα αλλά, κυρίως, λόγω των 25 εκατομμυρίων ευρώ που άφησαν στην Αθήνα οι ξένοι δρομείς και οι παρέες τους• οι τουρίστες μας άφησαν ένα εκατομμύριο ευρώ για κάθε αιώνα.
Στο φετινό Μαραθώνιο συμμετείχαν κορυφαίες προσωπικότητες του διεθνούς τζετ σετ, όπως ο πρίγκιπας Λαυρέντης, δισέγγονος του βασιλιά της Τουρκαλβανίας, και ο νέος πρίγκιπας της Ζαμούντα, Εχεικέφια Οντρογκμπά.

Την παράσταση έκλεψε η πριγκίπισσα του Κοσόβου, Σουμέλα Χάνι Μπάνι, η οποία έτρεξε ...
γυμνόστηθη σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό στο θέμα του καρκίνου του μαστού, αλλά και για να μας δείξει τους δυο υπέροχους βύζους της, οι οποίοι έστελναν και ένα ξεκάθαρο αντιρατσιστικό μήνυμα, αφού ο ένας βύζος ήταν άσπρος -όπως τα όνειρα που έκανε παιδί- και ο άλλος βύζος ήταν μαύρος, σαν την πικρή της την κατάμαυρη ζωή.

Από ελληνικής πλευράς ξεχώρισε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος –αν και ήθελε να τρέξει Μαραθώνιο- έτρεξε τελικά μόνο δέκα χιλιόμετρα, επειδή το ΔΝΤ έχει απαγορεύσει στους Έλληνες πολιτικούς να τρέχουν Μαραθώνιο μέχρι να ικανοποιηθούν όλοι οι όροι του Μνημονίου και να πληρωθούν οι Γραφές. Ο Γιώργος Παπανδρέου έτρεξε τα δέκα χιλιόμετρα με στολή ποδηλάτη γιατί τη στολή του κωπηλάτη την είχε ξεχάσει στην Πάρο μαζί με τα βατραχοπέδιλα.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος έτρεξε παρέα με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, επειδή την προηγούμενη φορά που είχε τρέξει μόνος του χάθηκε και τον βρήκανε μετά από δυο εβδομάδες να μαζεύει σαλιγκάρια στο Ρούπελ.

Τις πρώτες θέσεις στο Μαραθώνιο κατέλαβαν -ως συνήθως- Αφρικανοί, οι οποίοι, όταν τρέχουν Μαραθώνιο στην κλασική διαδρομή, είναι τιμημένοι μαραθωνοδρόμοι και υποκλινόμαστε στο μεγαλείο τους, αλλά, όταν τρέχουν στην Ερμού για να γλιτώσουν από τους μπάτσους, είναι αλήτες, σκυλάραπες και μαϊμούδες.

Στον Μαραθώνιο –αλλά και στους αγώνες των 5 και 10 χιλιομέτρων- συμμετείχαν και ολόκληρες οικογένειες από διάφορες χώρες του κόσμου• αυτό αποδεικνύει πως η κατάθλιψη κάνει θραύση παγκοσμίως, αφού πρέπει να είσαι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση για να φύγεις από το Λος Άντζελες και να έρθεις στην Αθήνα για να τρέξεις μαζί με τη μάνα σου και την πεθερά σου στη Μεσογείων και στον κόμβο της Κατεχάκη.

Η πιο μεγάλη αναγνώριση για τον 28ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας και τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα ήρθε από την Google, η οποία –την ημέρα του Μαραθωνίου- παρουσίασε μια αρχαιοελληνική εκδοχή του λογότυπού της• αυτό ήταν τεράστια τιμή για τη χώρα μας, αφού η Google αλλάζει το λογότυπό της μόνο για κοσμοϊστορικά γεγονότα ή πολύ σημαντικές επετείους, όπως ήταν τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του Pac-Man.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια να αναδείξει τον Κλασικό Μαραθώνιο σε τουριστικό προϊόν. Αν θέλουν οι κυβερνώντες να βγάλουν χρήματα από το Μαραθώνιο, ας φροντίσουν τουλάχιστον να τον κάνουν πιο συναρπαστικό, βάζοντας ελεύθερους σκοπευτές σε όλη τη διαδρομή για να πυροβολούν τους αθλητές ή επιτρέποντας στους δρομείς να βάζουν τρικλοποδιές και να κοπανάνε ο ένας τον άλλον• το ιδανικό, βέβαια, θα ήταν να μη διακόπτεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου και να είναι υποχρεωμένοι οι μαραθωνοδρόμοι να αποφεύγουν τα αυτοκίνητα και τις νταλίκες, για να μη γίνουν χαλκομανία.

Κανείς δεν έχει καταλάβει ακόμα γιατί ο μαραθώνιος θεωρείται ιερό αγώνισμα στην Ελλάδα• οι ξένοι αναβίωσαν τον μαραθώνιο και εμείς που δεν πάμε ούτε μέχρι τη γωνία με τα πόδια συγκινηθήκαμε –και καλά- με τον δρομέα που έτρεξε από το Μαραθώνα στην Αθήνα για να πει «Νενικήκαμεν» και να τα τινάξει.

Επίσης, κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί οι Αθηναίοι δεν του έδωσαν ένα άλογο του ανθρώπου και αναγκάστηκε να κάνει 42 χιλιόμετρα με τα πόδια, με αποτέλεσμα να σκάσει από την πολλή τρεχάλα. Αν του είχαν δώσει ένα άλογο, ο μαραθώνιος θα γινόταν με άλογα και θα ήταν το εθνικό μας σπορ. Θα τρέχανε τα άλογα και εμείς θα ήμασταν αραχτοί πάνω στα άλογα με καφέ, τσιγάρο και κινητό.

Αν ο μαραθώνιος γινόταν με άλογα, την περασμένη Κυριακή 10 εκατομμύρια Έλληνες θα ήμασταν στημένοι έφιπποι στην αφετηρία στο Μαραθώνα και δεν θα είχαμε το απαράδεκτο φαινόμενο οι ξένοι να είναι περισσότεροι από εμάς.

Η επέτειος των 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα αποτελεί πια παρελθόν, αλλά το 2020 θα γιορτάσουμε τα 2500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, με χορηγό τη Siemens.

Ήδη, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει μια πιστή αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και να δώσει το δικαίωμα στους τουρίστες να υποδυθούν τους Έλληνες ή τους Πέρσες, αφού πρώτα πληρώσουν ένα ακριβό αντίτιμο.

Η μάχη θα γίνει με αληθινά όπλα, ώστε να υπάρξουν νεκροί τουρίστες, οι οποίοι θα ταφούν στη χώρα μας και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να κερδίζουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τους συγγενείς τους που θα έρχονται στην Ελλάδα για τα μνημόσυνα και τα τρισάγια.

Εγραψε ο Pitsirikos