Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Το ΚΡΑΤΟΣ ΑΙΤΕΙΤΑΙ και ο Σ.Ε.Β. ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ …

Οι συνταγματικοί και πολιτειακοί ρόλοι έχουν εδώ και πολλά χρόνια αντιστραφεί: το κράτος αιτείται και ο Σ.Ε.Β. απορρίπτει.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι κάτι πηγαίνει στραβά ; ότι κάποιοι δρουν ανεξέλεγκτα χωρίς η οργανωμένη σε κράτος κοινωνία να μπορεί να επέμβει; Είναι ζήτημα κοινωνικό και πολιτικό.

Ο «πτωχός Σ.Ε.Β.» , που τα μέλη του επί σειρά ετών δρουν στο πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς», ορίζοντας κατά το δοκούν τις τιμές των αγαθών και επί δεκαετίες εισπράττουν από το υστέρημα του ελληνικού λαού παχυλότατες ενισχύσεις – επιδοτήσεις, αρνείται και απορρίπτει το αίτημα του Υπουργού για μείωση των τιμών κατά 30%. Και ο Υπουργός σαν να επρόκειτο για κοινό πελάτη, τους ευχαριστεί και φεύγει !!!.

Γνωρίζει ο κ. Υπουργός ότι είναι ...
είναι εντολοδόχος του ελληνικού λαού ; ότι έχει την εκτελεστική εξουσία και τη νομοθετική πρωτοβουλία ; γνωρίζει ότι σε ευρεία κλίμακα αγαθών και δη βιοτικών μπορεί να επιβάλλει άμεσο έλεγχο των τιμών ;

Ας το πράξει, όχι ως αίτημα, αλλά ως απόφαση της οργανωμένης σε κράτος κοινωνίας και θα είμαστε στο πλευρό του.

Οι πτωχοί κύριοι του Σ.Ε.Β. να απαντήσουν όχι στον Υπουργό, αλλά στον ελληνικό λαό, πως είναι δυνατόν τα περισσότερα προϊόντα και αγαθά να πωλούνται στην ελληνική αγορά στις υψηλότερες τιμές της Ευρώπης;

Θα πρέπει να απαντήσουν από που προκύπτει αυτό το 5%, μήπως από το εργατικό κόστος των κακοπληρωμένων και υπεραπασχολούμενων υπαλλήλων τους; Μήπως από τις εξευτελιστικές τιμές που έχουν επιβάλλει στους παραγωγούς; Ή μήπως «προκύπτει» λόγω της κρατικής διαφθοράς;

Με τέτοιες συνθήκες που έχουν επιβάλλει στην αγορά και στην κοινωνία, τα αποτελέσματα που δηλώνουν και για τα οποία «φορολογούνται» δεν είναι εύκολα πιστευτά από κανένα Έλληνα. Επειδή μάλιστα, οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στην χώρα τους με την διαφθορά και την έλλειψη πραγματικών ελέγχων σε κάθε επίπεδο (ασχέτως του εάν δεν υπάρχουν δημοκρατικοί θεσμοί για να εκφραστούν και να αποφασίσουν οι ίδιοι) είναι ευνόητο ότι η δήλωση αυτή του προέδρου του Σ.Ε.Β. μπορεί να εκληφθεί είτε ως ομολογία επιχειρηματικής ανικανότητας κερδοφόρου δράσης σε ένα «ελεύθερο» και οριζόμενο από τους ίδιους περιβάλλον είτε να εκληφθεί ως δήλωση μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα.

Την απάντηση μπορούμε ως πολίτες – καταναλωτές να τους την δώσουμε με γενικευμένο μποϋκοτάζ στις επιχειρήσεις τους. Τούτο αποτελεί και προαναγγελία αποφασισμένων δράσεων σε αυτή την κατεύθυνση.

Επειδή η απόπειρα και το αίτημα του Υπουργού ανταποκρίνεται απολύτως στο, από 30/4/2010 δελτίο τύπου μας με τίτλο «ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑ 30%» είναι σαφές ότι εμείς «εγκρίνουμε» το αίτημά του αυτό και το συνυπογράφουμε. Τον καλούμε δε, να εφαρμόσει υπάρχουσες διατάξεις όπως π.χ. η υπ’ αριθμ. 7/2009 αγορανομική διάταξη ή να θεσπίσει και νέες όπως έχει και την λαϊκή εντολή και το Συνταγματικό δικαίωμα και υποχρέωση.

Επειδή το πολίτευμά μας είναι κατά την ονομασία του «Δημοκρατικό» και σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος, ορθό, εύλογο, αποτελεσματικά και πολιτικά και κοινωνικά νομιμοποιημένο (και για να μην υποθέσουμε ότι πρόκειται για ένα ακόμα επικοινωνιακό πολιτικό τέχνασμα ενός ακόμα υπουργού) θα ήταν στην συνάντηση αυτή, στην οποία προέβαλλε και «διαχειρίστηκε» ένα αίτημά μας, αλλά και σε κάθε μελλοντική συνάντηση με τους οιουσδήποτε επιχειρηματίες, να μας καλεί να συμμετάσχουμε, ώστε να τους υποβάλουμε σε ερωτήσεις και στην κοινωνική πίεση και έλεγχο με συγκεκριμένα παραδείγματα και ακαταμάχητα επιχειρήματα. Αυτό είναι ένα ελάχιστο δείγμα εφαρμογής των αρχών της δημοκρατίας και της κοινωνίας των πολιτών και απαίτηση του καταναλωτικού κινήματος.

Είναι, παράλληλα, και ένα μέσο αποτελεσματικής άσκησης πολιτικής, πίεσης και ελέγχου άμεσα εκ μέρους της κοινωνίας. Όποιος δεν καλεί τους φορείς της κοινωνίας σε τέτοιες συναντήσεις θέτει προς αμφισβήτηση την προσήλωσή του στις ανωτέρω αρχές και αφήνει το πεδίο ελεύθερο σε σχόλια σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις του.

Δεν είναι δυνατόν να καλούνται μόνο οι βιομήχανοι και οι λοιποί προμηθευτές και να αποκλείονται οι καταναλωτές και οι ενώσεις τους. Την επόμενη φορά που θα πραγματοποιήσει τέτοιου είδους συνάντηση εντέλλουμε ως Έλληνες πολίτες τον κ. Υπουργό να μας καλέσει σε αντιπαράσταση με τους παράγοντες της «αγοράς» για την έκφραση και προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Επίσης, ο κ. υπουργός ας παρέμβει και στο υπουργικό συμβούλιο για την λήψη μέτρων και την φορολογική ελάφρυνση της κατανάλωσης, ειδικά των βασικών βιοτικών αγαθών, που στηρίζουν άμεσα την ζωή των πολιτών αυτής της χώρας.

Τέλος και εάν επακολουθήσει άμεσα η λήψη μέτρων που θα θέτουν που θα χαλιναγωγούν την κερδοσκοπία της «αγοράς» και θα την θέτουν υπό τον άμεσο κοινωνικό έλεγχο, είναι σαφές ότι θα τεθούμε στο πλευρό του, ακόμα και εάν ο ίδιος δεν το θέλει.

Του Δημήτρη Καραμήτσα, μοντάζ φωτογραφίας το Γρέκι