Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Γνωρίζαμε αλλά δεν μιλούσαμε

ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ * ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Ποιος μου το' πε, ποιος μου το' πε»
«Γνωρίζαμε και δεν μιλούσαμε», παραδέχτηκε -αφοπλιστικά ή κυνικά;- ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, βάζοντας μια «βόμβα» στο εσωτερικό της και ξεμπροστιάζοντας τις δύο μεγαλύτερες χώρες της, Γερμανία και Γαλλία.

Ταυτόχρονα, έβαλε «φωτιά» και στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, με μια είδηση...
που μετέδωσε την Παρασκευή το Γαλλικό Πρακτορείο, και την οποία ο ίδιος διέψευσε χθες διά του εκπροσώπου του.

Ο Γιουνκέρ φέρεται να προειδοποίησε Ελληνα πρωθυπουργό για την κρίση που ερχόταν και εκείνος του απάντησε «διοικώ μια διεφθαρμένη χώρα».

Χθες διέψευσε ότι είχε μια τέτοια συνομιλία με Ελληνα πρωθυπουργό.

Οι δηλώσεις του Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού και προέδρου της ευρωζώνης που αφορούν την Ε.Ε. και την Ελλάδα αποτελούν κόλαφο:

* Για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, που γνώριζε το ελληνικό πρόβλημα, αλλά απέφυγε να κάνει ουσιαστική παρέμβαση. Αλλωστε, ο ίδιος μιλάει και με αυτοκριτικό τρόπο («γνώριζα»).

* Για τη Γερμανία και τη Γαλλία, που «κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα» και δεν είχαν, προφανώς, κανένα συμφέρον -το αντίθετο- να κάνουν κάτι για να σταματήσουν αυτήν την πορεία.

* Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σίγουρα γνώριζε καλύτερα από τον καθένα τα οικονομικά στοιχεία, έστω κι αν σήμερα ο προέδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ δηλώνει «έκπληκτος» από αυτήν την αναφορά του κ. Γιουνκέρ.

Η αναφορά του προέδρου της ευρωζώνης στην Ελλάδα έχει διπλή διάσταση:

* Πρώτον, θεωρεί ότι η σημερινή οικονομική κατάρρευσή της έχει τις ρίζες της πολύ πίσω «δύο ή τρεις δεκαετίες», κατά τη δική του φράση.

* Δεύτερον, μια «θολή» αναφορά του σε «Ελληνα πρωθυπουργό», στον οποίο (ο Γιουνκέρ) είχε πει ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα κι εκείνος (ο πρωθυπουργός) του είχε απαντήσει ότι διοικεί μια διεφθαρμένη χώρα, (αναφορά που τελικώς αποδείχθηκε λάθος του πρακτορείου ειδήσεων) προκάλεσε αναστάτωση στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Κ. Σημίτης διέψευσαν την αναφορά αυτή. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βρισκόταν στη σύνοδο του ΔΝΤ στις ΗΠΑ, μαζί με τον κ. Γιουνκέρ, είπε με έμφαση ότι ο πρόεδρος του «Γιουρογκρούπ» δεν εννοούσε τον νυν πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Και πρόσθεσε: «Ολοι μπορούμε να φανταστούμε σε ποιον αναφερόταν». Η φράση του αυτή ερμηνεύτηκε ως «φωτογραφία» του κ. Καραμανλή. Το ίδιο έλεγαν και κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα. 

! Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Irish Times» στην Ουάσιγκτον, Λάρα Μάρλοου, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είπε: «Πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια γνώριζα ότι ένα από τα βασικά ελληνικά χαρακτηριστικά είναι η διαφθορά... Τώρα ο Ελληνας πρωθυπουργός λέει: «Κυβερνάω μια χώρα διαφθοράς. Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Ελλάδα είχε συμπεριφερθεί με τελείως διαφορετικό τρόπο, αρχίζοντας πριν από δεκαετίες».

Υπονοούμενα Παπακωνσταντίνου για Καραμανλή
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Τα «υπονοούμενα» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου άναψαν «φωτιά» στην έδρα του ΔΝΤ εξ αφορμής των δηλώσεων του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ότι «Ελληνας πρωθυπουργός τού είχε πει πως διοικεί μια διεφθαρμένη χώρα» και ότι «Ευρωπαίοι γνώριζαν ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση».
Ολα ξεκίνησαν όταν ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε πως «η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με την αντιμετώπισή της το τελευταίο έτος. Επρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες».

«Ηταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα προέκυπτε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές γι' αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση», είπε χαρακτηριστικά. «Ηξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους (...) προς την Ελλάδα», παραδέχτηκε ο Γιουνκέρ. Αλλά «εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα», σημείωσε.

Το Γαλλικό Πρακτορείο και όχι το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ο κ. Γιουνκέρ «ενημέρωσε Ελληνα πρωθυπουργό πως η χώρα του θα αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα» για να λάβει την απάντηση «ότι διοικεί μια διεφθαρμένη χώρα». Η μετάδοση αποδείχτηκε χθές λανθασμένη, αλλά πρίν την διορθωσή της είχε ήδη βάλει φωτιά:

Συγκεκριμένα, ερωτήθηκε σχετικά από την προηγούμενη Παρασκευή ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αρχικά αντιμετώπισε με αμηχανία τις φερόμενες ως δηλώσεις του Γιουνκέρ, λέγοντας ότι είναι «διπλής ανάγνωσης».

Το Σάββατο σε ερώτηση ποιον πρωθυπουργό εννοεί ο κ. Γιουνκέρ, ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε ένα βήμα παρακάτω. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΔΝΤ αποφάσισε να αφήσει «υπαινιγμούς» χωρίς να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για τον Κ. Σημίτη ή τον Κ. Καραμανλή: «Νομίζω πως είναι απολύτως σαφές, ακόμη και χωρίς τη λέξη πρώην πρωθυπουργός, ότι ο κ. Γιουνκέρ δεν αναφέρεται στον κ. Παπανδρέου, αλλά σε προηγούμενο πρωθυπουργό. Και όλοι νομίζω μπορούμε να φανταστούμε σε ποιον αναφέρεται».

Ανώτατη κυβερνητική πηγή θέλοντας να δικαιολογήσει τα «υπονοούμενα» του κ. Παπακωνσταντίνου «κάρφωσε» με συμπληρωματική δήλωση και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Καραμανλής παρέλαβε μια διεφθαρμένη οικονομία και την παρέδωσε πιο διεφθαρμένη».

Ας σημειωθεί, ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, το περασμένο Σάββατο, είπε ότι εξεπλάγη από τις δηλώσεις Γιουνκέρ. «Είμαι πολύ, πολύ έκπληκτος που το ακούω αυτό, αλλά δεν έχω σχόλιο» απάντησε ο Τρισέ σε συνέντευξη Τύπου.

Αλλά οι τελικές διευκρινίσεις δείχνουν Γιώργο
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Αλλη διάσταση λαμβάνουν οι δηλώσεις του προέδρου της ευρωζώνης και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με τις οποίες ένας Ελληνας πρωθυπουργός τού είπε ότι κυβερνά μια χώρα στην οποία βασιλεύει η διαφθορά, όπως τις μετέδωσε από την Ουάσιγκτον το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Εκπρόσωπος του προέδρου των 16 προέβη χθες στην ακόλουθη δήλωση: «Ο κ. Γιουνκέρ δεν υπαινίχτηκε (στις δηλώσεις του) ότι είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου είπε δημόσια ότι η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς, την περίοδο που είχαμε αρχίσει να διαβλέπουμε την ευρύτητα της κρίσης των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα, δηλαδή το 2009».

Το Γαλλικό Πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι ο Ζ.-Κ. Γιουνκέρ δήλωσε πως «είχε προσπαθήσει να θέσει το πρόβλημα (της ελληνικής οικονομίας) σ' έναν Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε: "Κυβερνώ μια χώρα διαφθοράς"».

Ο εκπρόσωπος του Ζ.-Κ. Γιουνκέρ, λοιπόν, διαψεύδει ότι προέβη στη δήλωση αυτή ο πρόεδρος των 16, η οποία άφηνε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός που χαρακτήρισε την Ελλάδα χώρα διαφθοράς ήταν ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ή ο Γιώργος Παπανδρέου, δεδομένου ότι ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός εξελέγη πρόεδρος της ευρωζώνης το 2005, οπότε απομακρύνεται το ενδεχόμενο να έχει κάνει τη δήλωση ο Κώστας Σημίτης.

Τώρα, με τη διάψευση-διευκρίνιση του εκπροσώπου τού Ζ.-Κ. Γιουνκέρ φεύγει από τη μέση και ο Κώστας Καραμανλής και μένει ο Γιώργος Παπανδρέου...
Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ