Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

«Μερεμέτια» για τους φόρους

Οι διορθώσεις του υπ. Οικονομικών με στόχο την άμβλυνση των αντιδράσεων αφορούν: στην αποζημίωση λόγω απόλυσης (στα 60.000 ευρώ το αφορολόγητο, από 30.000 €).
Διορθώσεις στο παρά πέντε της κατάθεσης στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκαλούν οι αρχικές ρυθμίσεις σε ...
χαμηλόμισθους, συνταξιούχους, απολυμένους και δανειολήπτες.
Το τελικό σχέδιο του νομοσχεδίου τίθεται σήμερα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και ενδεχομένως αύριο να κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προχωρεί σε διορθωτικές κινήσεις για:
1. Αποζημίωση λόγω απόλυσης:
Σε αύξηση του αφορολόγητου ποσού από τα 30.000 ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου, ενδεχομένως στα 60.000 ευρώ για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Για ποσά αποζημιώσεων άνω των 60.000 ευρώ ο φόρος θα υπολογίζεται κλιμακωτά, ενώ παραμένει ο συντελεστής 40% για αποζημιώσεις άνω των 150.000 ευρώ.

2. Στεγαστικά δάνεια:
Αλλαγές εξετάζονται και για την έκπτωση της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων, για να μην επιβαρυνθούν όσοι απέκτησαν κατοικία μέχρι το 2002. Με τη ρύθμιση που προβλέπει το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου, «ψαλιδίζεται» η έκπτωση δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, καθώς θα εκπίπτει πλέον σε ποσοστό 20% από τον αναλογούντα φόρο, ενώ μέχρι σήμερα οι τόκοι για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που είχαν συναφθεί μέχρι το τέλος του 2002 εξέπιπταν κατά 100% από το εισόδημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η νέα ρύθμιση να ισχύσει μόνο για τα νέα δάνεια και η έκπτωση να συνδεθεί με τα τετραγωνικά μέτρα και το ύψος του δανείου.

3. Παρακράτηση φόρου:
Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 και όχι από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, όπως προέβλεπε η αρχική διάταξη, θα γίνεται η μειωμένη παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσιες αποδοχές έως 28.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών διορθώνει τη ρύθμιση μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αφού οι περικοπές επιδομάτων ισχύουν αναδρομικά από την αρχή του έτους. Από τη σύγκριση των κρατήσεων φόρου που προκύπτουν από τη νέα κλίμακα με τις κρατήσεις που δίνει η ισχύουσα αυτήν τη στιγμή φορολογική κλίμακα διαπιστώνεται ότι:

Για τους μισθωτούς χωρίς παιδιά και τους συνταξιούχους θα προκύψουν μειώσεις από 4,22 έως 16,89 ευρώ στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου, εφόσον οι μηνιαίες αποδοχές είναι μεγαλύτερες από 900 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 2.000 ευρώ. Αυξήσεις μηνιαίων κρατήσεων, κατά 5,63 έως 16,89 ευρώ, θα προκύψουν για όσους έχουν φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.000 έως 3.000 ευρώ.

Οι μισθωτοί με δύο προστατευόμενα παιδιά και μηνιαίες αποδοχές από 2.000 έως 3.000 ευρώ, θα έχουν αυξημένη παρακράτηση φόρου κατά 1,44 έως 12,66 ευρώ τον μήνα. Για τους μισθωτούς με δύο παιδιά που λαμβάνουν μηνιαίως από 1.100 έως 2.000 ευρώ θα προκύψουν μειώσεις στις κρατήσεις φόρου, οι οποίες θα κυμανθούν από 4,22 έως 21,11 ευρώ τον μήνα.


«ΛΟΥΚΕΤΟ»
Αποχή δικηγόρων από τα δικαστήρια
«Λουκέτο» μπαίνει σήμερα, αύριο και την Παρασκευή στα δικαστήρια, λόγω της 3ήμερης προειδοποιητικής αποχής που πραγματοποιούν οι δικηγόροι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, γεγονός που θα επιβαρύνει τους πολίτες κατά 21%, αφού σε αυτούς θα μετακυλιστεί το σχετικό βάρος.


ΕπιμελητέςΟι περισσότερες δίκες (εκτός από εκείνες όπου υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, αποφυλάκισης λόγω συμπλήρωσης 18μήνου κ.λπ.) θα αναβληθούν, ενώ θα «παγώσουν» οι κλήσεις και οι επιδόσεις, αφού τις ίδιες μέρες απέχουν και οι δικαστικοί επιμελητές.

Σήμερα το μεσημέρι επρόκειτο να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας (που πραγματοποιούν καθημερινά δίωρες στάσεις εργασίας) για να επιδώσουν ψήφισμα με το οποίο αντικρούονται τα οικονομικά μέτρα και ζητούνται λύσεις στα μισθολογικά - συνταξιοδοτικά προβλήματα, κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων κ.λπ.

ΔΗΜΟΣΙΟ
Αλαλούμ με το δώρο του Πάσχα

Αλαλούμ με το δώρο του Πάσχα, καθώς κάποιοι υπάλληλοι θα το πάρουν μειωμένο κατά 30% και κάποιο άλλοι ολόκληρο.

Κι αυτό καθώς το υπουργείο Οικονομικών στο «παρά πέντε», μόλις 24 ώρες πριν το δώρο πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δημοσίων υπαλλήλων, αναμένεται να εκδώσει σήμερα διευκρινιστική εγκύκλιο για τη μείωσή του.

Λόγω της χαρακτηριστικής αργοπορίας του υπουργείου, σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες το δώρο θα καταβληθεί κανονικά χωρίς την παραμικρή περικοπή.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στις περιπτώσεις αυτές το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του δώρου θα παρακρατηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Ακόμη και στις υπηρεσίες των οποίων το τμήμα προσωπικού «έκοψε» το δώρο, αυτό έγινε με βάση τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και όχι βάσει της απαραίτητης διευκρινιστικής εγκυκλίου.

Είναι απορίας άξιο γιατί το Γενικό Λογιστήριο, τη στιγμή που η εισοδηματική πολιτική έχει ψηφιστεί από τις αρχές του μήνα, δεν προχώρησε εγκαίρως στην έκδοση της εγκυκλίου ώστε να αποφευχθεί το αλαλούμ κάποιοι υπάλληλοι να πάρουν δώρο... άδωρον.

Δηλαδή να πάρουν το σύνολο του δώρου του Πάσχα και στη συνέχεια να τους παρακρατηθεί από τον μισθό τους.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μείωση των ονομαστικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων 6,9% κατά μέσον όρο και των πραγματικών αποδοχών κατά 9,5%, εφόσον ο πληθωρισμός διαμορφωθεί εφέτος στο 3%.

Οσον αφορά το εισόδημα των συνταξιούχων, αυτό θα μειωθεί κατά 1,4%.
Μαρία Βουργάνα από το ΕΘΝΟΣ