Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Τεκμήρια - δώρο στους έχοντες

Εμφανίζονται μειωμένα για τα πολύ υψηλά εισοδήματα!
Στο απυρόβλητο αφήνουν τα νέα, υποτίθεται «αυστηρά» τεκμήρια διαβίωσης, τα πολύ υψηλά εισοδήματα, παρά τις μεγάλες προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει το υπουργείο Οικονομικών για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.
Και μάλιστα όχι μόνο αυτό, αλλά το υπουργείο μειώνει και τα επίπεδα των τεκμηρίων που ίσχυαν, κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη ζωή των εχόντων και κατεχόντων, αντί να τη δυσκολεύει. Τα νέα τεκμήρια που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, είναι...
πολύ πιο ήπια από τα προηγούμενα, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε μείωση του εισοδήματος που οφείλουν να δηλώσουν και του φόρου που πρέπει να πληρώσουν όσοι έχουν καθιερώσει ένα πολυτελές μοντέλο διαβίωσης.

Τα παραδείγματα που επεξεργάσθηκαν «ΤΑ ΝΕΑ» δείχνουν εξόφθαλμα μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα ισχύοντα τεκμήρια.
Για παράδειγμα, έστω κάτοχος μονοκατοικίας 300 τετραγωνικών στην Εκάλη με πισίνα επιφάνειας 100 τετραγωνικών και καινούργιο αυτοκίνητο τύπου τζιπ 25 φορολογήσιμων ίππων (3.600 κυβικών εκατοστών).
Με βάση τα υφιστάμενα τεκμήρια διαβίωσης, ο φορολογούμενος αυτός ήταν υποχρεωμένος να δηλώσει εισόδημα τεκμαρτού ύψους 220.650 ευρώ. Με βάση όμως τα τεκμήρια που περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ο εύπορος αυτός φορολογούμενος θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα... μόνο 58.416 ευρώ.
Δηλαδή, με τα πιο αυστηρά- υποτίθεταιτεκμήρια, το υπουργείο Οικονομικών του δίνει δυνατότητα να εμφανίσει 162.234 ευρώ λιγότερα από εκείνα που θα εμφάνιζε με τα παλαιά!
Οι διαφορές μάλιστα φτάνουν στο σημείο της πρόκλησης: για τη μονοκατοικία στην Εκάλη, το τεκμήριο πέφτει από τα 95.550... στα 34.216 ευρώ. Για την πισίνα από τα 29.200 στα μόλις 12.000 ευρώ και για το τζιπ, το τεκμήριο από τα 95.900 ευρώ πέφτει... σε μόλις 12.200 ευρώ!

ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΙΣΙΝΑ από τα 29.200 ευρώ πέφτει στα 12.000 ευρώ, ενώ για ένα τζιπ 3.600 κ.ε. το τεκμήριο από τα 95.900 ευρώ πέφτει... σε μόλις 12.200ε υρώ!

«Δεν μπορούμε να τους συλλάβουμε!»
ΚΥΚΛΟΙ του υπ. Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το προηγούμενο σύστημα με τα υψηλά τεκμήρια διαβίωσης αποτελούσε κίνητρο για εγγραφή των περιουσιακών στοιχείων όσων έχουν πολυτελή και πολύ ακριβό τρόπο ζωής σε offshore εταιρείες, με αποτέλεσμα να μην πιάνεται ούτε ευρώ στα δίχτυα της Εφορίας.
Φυσικά το επιχείρημα αυτό δεν δικαιολογεί επ΄ ουδενί την κατακόρυφη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, που απλώς κάνουν έτσι πιο εύκολη τη ζωή των φοροφυγάδων και συνιστά πρόκληση για τον μέσο μισθωτό και συνταξιούχο.
Δείγμα του παραλογισμού είναι και το επόμενο παράδειγμα: επιτρέπει σε κάποιον να ζει σε βίλα 200 τ.μ. στη Γλυφάδα έχοντας Ι.Χ. 2.000 κυβικών και ιστιοφόρο μήκους 7 μέτρων, εμφανίζοντας ως συνολικό τεκμήριο διαβίωσης το «ιλιγγιώδες» ποσό... των 31.529 ευρώ, έναντι 105.900 ευρώ που έπρεπε να εμφανίζει με το ισχύον σύστημα.

Τεκμήριο 4.290 ευρώ για εξοχικό στις Σπέτσες! ΚΙ ΟΜΩΣ στο εξής αν κάποιος συντηρεί εξοχικό 150 τετραγωνικών στις Σπέτσες (στην πιο ακριβή περιοχή του νησιού με αντικειμενική αξία 4.400 ευρώ/τ.μ.), μπορεί να το δικαιολογήσει εμφανίζοντας μόνο 4.290 ευρώ! Πριν, έπρεπε να εμφανίσει τεκμαρτό εισόδημα 46.200 ευρώ...
Από ΤΑ ΝΕΑ