Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Νέα τεκμήρια χωρίς εξαιρέσεις

Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Ενεργοποίηση από το πρώτο τετραγωνικό των κατοικιών, για ΙΧ και μικρού κυβισμού, για δίδακτρα...
Nέα τεκμήρια διαβίωσης για 4 εκατομμύρια φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, για να «συλλάβει» τους φορολογούμενους, κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες, που, αν και δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, διάγουν πολυτελή βίο.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι διατάξεις του οποίου σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο για διαβούλευση, καθιερώνεται ένα νέο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των δαπανών που απαιτούνται για την κατοχή και χρήση περιουσιακών στοιχείων. Συγκεκριμένα, θεσπίζεται ένα ελάχιστο όριο εισοδήματος που θα απαγορεύει στους φορολογουμένους ...
να εμφανίζουν στις δηλώσεις τους εισοδήματα χαμηλότερα από αυτό. Από το μέτρο αυτό, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, θα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι.

Το σχέδιο, στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν στο υπουργείο Οικονομικών για τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, προβλέπει την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων - απαλλαγών. Σήμερα εξαιρούνται από το τεκμήριο η πρώτη κατοικία έως 200 τετραγωνικά μέτρα, οι δευτερεύουσες έως 150 τ.μ., αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας έως 50.000 ευρώ, ένα σκάφος αναψυχής έως 10 μέτρα. Τα νέα τεκμήρια θα ενεργοποιούνται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο των κατοικιών, για τα αυτοκίνητα ακόμη και μικρού κυβισμού, για τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, το βοηθητικό προσωπικό, δεξαμενές κολύμβησης και αεροσκάφη. Ειδικότερα θεσπίζονται νέα τεκμήρια για:

1.Αυτοκίνητα:
Το ποσό του τεκμηρίου θα εξαρτάται από τον κυβισμό του Ι.Χ. Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, τα τεκμήρια θα είναι «ήπια» για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην αγορά των αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, για αυτοκίνητο π.χ. 1.200 κυβικών, το τεκμήριο θα είναι 1.500 - 2.000 ευρώ. Για κάθε 100 κ.ε. και άνω εξετάζεται να αυξάνεται κατά 200 ευρώ. Ετσι για ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών το τεκμήριο θα φθάνει έως 3.000 ευρώ. Πάντως για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα, στο υπουργείο καταγράφονται δύο διαφορετικές απόψεις. Σύμφωνα με την πρώτη, τα τεκμήρια πρέπει να κινηθούν και αυτά σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι υποστηρικτές της δεύτερης άποψης θέλουν τα πολύ μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα να επιβαρυνθούν σημαντικά, ώστε να «συλληφθεί» ο πλούτος που φοροδιαφεύγει.

2.Ακίνητα:
Για τις κατοικίες το τεκμήριο θα υπολογίζεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο για κάθε μήνα ιδιοκατοίκησης. Το ποσό θα διαφοροποιείται ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου. Ετσι:

Για διαμερίσματα έως 100 τετραγωνικά, προτείνεται το τεκμήριο να ανέρχεται σε 3-4 ευρώ ανά τετραγωνικό και ανά μήνα. Δηλαδή, για ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα θα είναι 3.240 - 4.320 ευρώ.
Κατοικίες από 100-150 τ.μ., προτείνεται το ποσό να διαμορφώνεται στα 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά μήνα. Ετσι ένα σπίτι των 150 τετραγωνικών θα έχει τεκμήριο περίπου 9.000 ευρώ ετησίως.
Για σπίτια πάνω από 150 τετραγωνικά, το τεκμήριο ανά τετραγωνικό θα ανεβαίνει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο (π.χ. 6-7 ευρώ ανά τετραγωνικό).
Το τεκμήριο για τα εξοχικά θα υπολογίζεται και πάλι για τρεις μήνες τον χρόνο, ενώ προτείνεται να μην υπάρχει εξαίρεση ούτε για πρώτη κατοικία.

3.Δίδακτρα:
Για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, το τεκμήριο υπολογίζεται να φθάνει σε 4.000-5.000 ευρώ. Τεκμήριο θα αποτελούν και τα δίδακτρα σε ιδιωτικές σχολές και εκπαιδευτήρια.

4. Βοηθητικό προσωπικό:
Τεκμήριο 4.000-5.000 ευρώ θα έχουν οι φορολογούμενοι που απασχολούν οικιακές βοηθούς, κηπουρούς, οδηγούς, νταντάδες κ.λπ.

5.Πισίνες:
Για τις εξωτερικές πισίνες το τεκμήριο θα ανέρχεται στα 60 ευρώ ανά τ.μ. και τις εσωτερικές στα 100 ευρώ ανά τ.μ.. Ετσι μια εξωτερική πισίνα 50 τ.μ. θα έχει τεκμήριο 3.000 ευρώ.

Τεκμήριο θα υπολογίζεται και για τα σκάφη αναψυχής και τα αεροσκάφη. Ολα τα τεκμήρια θα αθροίζονται και θα προκύπτει ένα τεκμαρτό εισόδημα για κάθε φορολογούμενο. Οποιος δηλώνει χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με το τεκμαρτό, θα φορολογείται με βάση τα τεκμήρια.

Ομως το τεκμαρτό κόστος διαβίωσης δεν θα εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση του φορολογουμένου, ο οποίος εξακολουθεί να υπόκειται σε έλεγχο όσον αφορά την ακριβή δήλωση των εισοδημάτων του. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι εμφανίζουν εισοδήματα υψηλότερα από τα τεκμήρια, θα εξακολουθούν να είναι «ανοιχτοί» στον φορολογικό έλεγχο.
ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ από ethnos