Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Ό,τι κινείται φορολογείται!

Άγριο χαράτσι σε οδηγούς αυτοκινήτων, κατόχους κινητών τηλεφώνων, ιδιοκτήτες σκαφών, ακόμη και στους τυχερούς των λαχείων προβλέπουν τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, βάσει του νέου δόγματος «ό,τι κινείται, φορολογείται».
Την ερχόμενη εβδομάδα, εξάλλου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς θα δώσει τη χαριστική βολή ανακοινώνοντας χαράτσι και σε... ό,τι δεν κινείται, συγκεκριμένα τους ημιυπαίθριους χώρους.
Το συνολικό πακέτο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Παπαθανασίου, θα φτάσει το 1,9 δισ. ευρώ- και αυτό είναι μόνο η πρώτη δόση. Όπως ομολόγησε, τον Οκτώβριο θα υπάρξει και συνέχεια με νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό.
Υπολογίζεται ότι το ποσό που θα αναζητήσει τότε η κυβέρνηση θα είναι άλλα 3 δισ. ευρώ. Έτσι, μέσα σε ενάμιση χρόνο οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν 5 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους για να κλείσει η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, στερώντας αντίστοιχους πόρους από την ανάπτυξη της οικονομίας.
Εν τω μεταξύ φέτος η ανάπτυξη θα μηδενιστεί, σύμφωνα με τις νεώτερες εκτιμήσεις Παπαθανασίου, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί βλέπουν ακόμη και ύφεση της οικονομίας.
Τα μέτρα υπαγορεύονται από τον πανικό που έχει επικρατήσει εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και γι΄ αυτό χτυπούν αδιακρίτως σε κάθε πιθανή πηγή εσόδων. Χαρακτηριστικό του πανικού είναι ότι, ενώ η κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα κίνητρα που ευνόησαν τις πωλήσεις ακριβών αυτοκινήτων, τώρα τιμωρεί όσους τα αγόρασαν με νέο χαράτσι.
Από ta nea