Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Γι' αυτά πολέμησαν

Στο Αργος είχανε κάτι στρατιώτες, δύο αγάλματα ατόφια και τα πουλούσαν σ΄ Ευρωπαίους. Χίλια τάλαρα γύρευαν. Πήρα τους στρατιώτες παράμερα, τους μίλησα:
«Όσα τάλαρα και να σας δώκουνε, είναι ντροπή να βγούν από την πατρίδα μας. Γι' αυτά πολεμήσαμε» έγραψε αν και αγράμματος στα απομνημονεύματά του ο στρατηγός Μακρυγιάννης.
Η κλοπή των μάρμαρων του Παρθενώνα έγινε από τον Έλγιν o οποίος εκμεταλλευόμενος τη θέση του και τις διεθνείς πολιτικές συγκυρίες, κατόρθωσε μέσα σε εννέα χρόνια παράνομης δραστηριότητας να ακρωτηριάσει κυριολεκτικά το μνημείο της Ακρόπολης , αφαιρώντας του 253 κομμάτια, λίθους, μετόπες και μορφές, από τα σημαντικότερα του γλυπτού διακόσμου.

Οι άνθρωποι του Έλγιν συμπεριφερόμενοι ως βάνδαλοι κατέβασαν τα γλυπτά από το ναό, όπου βρίσκονταν επί περίπου 2.250 χρόνια, καταστρέφοντας τα γύρω τμήματα του μνημείου, πριονίζοντας το πίσω μέρος της ζωοφόρου για να τους αποσπάσουν, κόβοντας στα δύο ένα κιονόκρανο του Παρθενώνα και ένα γείσο του Ερεχθείου, σπάζοντας από απροσεξία μία μετόπη....
Στην Αγγλία τα μετέφερε έπειτα από πολλές περιπέτειες, με καράβια, τα διατήρησε στην ιδιωτική του συλλογή και το 1816, τα πούλησε για 35000 λίρες στο Βρετανικό Μουσείο.
Από τις 97 σωζόμενες λίθους της ζωοφόρου του Παρθενώνα οι 56 βρίσκονται στην Βρετανία και οι 40 στην Αθήνα. Από τις 64 σωζόμενες μετόπες οι 48 βρίσκονται στην Αθήνα και οι 15 στη Βρετανία και από τις 28 σωζόμενες μορφές των αετωμάτων οι 19 βρίσκονται στη Βρετανία και οι 9 στην Αθήνα. Σε πολλές περιπτώσεις το μισό κομμάτι του ίδιου γλυπτού βρίσκεται στην Αθήνα και το άλλο μισό στο Λονδίνο.
Επί δύο αιώνες, που διαρκεί ο ξενιτεμός των Μαρμάρων διανοούμενοι και προσωπικότητες ολόκληρου του κόσμου στιγμάτισαν και στιγματίζουν την πράξη του Έλγιν ως ιεροσυλία.
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ωστόσο, αλλάζει τα δεδομένα, καταρρίπτει το βασικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου για τη μη επιστροφή των κλεμμένων Μαρμάρων του Παρθενώνα «ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει μουσείο ικανό να φιλοξενήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα» και ακυρώνει κάθε δικαιολογία που έχει χρησιμοποιηθεί για να την παραμονή τους στο Λονδίνο.
Οι υπεύθυνοι του τώρα προσπαθούν να αρνηθούν όλα όσα υποστήριζαν και ισχυρίζονται ότι είναι « καλύτερα να μάρμαρα να βρίσκονται σε δύο μουσεία και όχι σε ένα».
Αν θα σταματήσει αυτή η κοροϊδία από τους Βρετανούς, δεν το πιστεύω.

Τώρα που έγινε το μουσείο, αντί να δούμε τι θα κάνουμε, εμείς αρχίσαμε την κριτική και τσακωνόμαστε μεταξύ μας το ποιος είχε το όνειρο για το μουσείο. Αν και η διχόνοια ερμηνεύεται ως χαρακτηριστικό εθνικό ιδίωμα των Ελλήνων, ας το παραδεχτούμε ότι κανένας έλληνας δεν είναι πιο Έλληνας από κάθε άλλο Έλληνα.

Κινήσεις τύπου ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και αποστολής Ε-Mail για την επιστροφή των μαρμάρων κρίνονται πλέον ανεπαρκείς.
Να το ζητήσει ξεκάθαρα η Κυβέρνηση, καθώς και τα άλλα πολιτικά κόμματα και να ασκήσουν όποιες πιέσεις χρειάζονται στην αντίστοιχη Βρετανική.
Να πάνε σε όσα διεθνή και ευρωπαϊκά δικαστήρια χρειάζεται.
Να τους ξεκαθαρίσουμε ότι πλέον δεν τους θεωρούμε φίλους μας και συμμάχους, άλλωστε τόσα χρόνια που ήταν, τι κερδίσαμε, τίποτα.
Όλοι οι υποτιθέμενοι «φίλοι μας και σύμμαχοι» στις δύσκολες στιγμές μας άφησαν μόνους μας και το ίδιο πιστεύω ότι θα κάνουν και στο μέλλον.
Ας το πάρουμε απόφαση ότι στα δύσκολα θα είμαστε και πάλι μόνοι μας, να σταματήσουμε να τους παρακαλάμε, να απαιτήσουμε και να «πολεμήσουμε» με ότι μέσο διαθέτουμε για αυτά που μας ανήκουν.

Δείτε στο βίντεο τον Παρθενώνα και τα κλεμμένα μάρμαρα στο Βρετανικό μουσείο.