Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Απάντηση από αναγνώστη στον κο Παρασκευόπουλο των Οικολόγων

Λάβαμε την παρακάτω επιστολή από το GreekBlock
Στα ερωτήματα για τον κο Τρεμόπουλο, δυστυχώς κατατέθηκε μια καθόλου πειστική απάντηση. Οφείλουμε λοιπόν να επανέλθουμε και να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.
Ξεκινώντας, ένα ερώτημα: Δέχονται ο κος Τρεμόπουλος και ο κος Παρασκευόπουλος να ελεγχθούν τα οικονομικά της Αντιγόνης από ορκωτούς λογιστές; Αν ναι, το κόστος είναι πρόθυμοι να το αναλάβουν ευαίσθητοι πολίτες που ενδιαφέρονται για την τεκμηρίωση της εντιμότητας του οικολογικού χώρου.
Συνεχίζοντας, μιας και ο κος Παρασκευόπουλος ισχυρίζεται ότι τα projects της Αντιγόνης δεν είναι θηριώδη και ότι δεν ξεπερνάνε τα 180.000 Ευρώ (δηλαδή 60 εκατομμύρια δραχμές), τα οποία θεωρεί λίγα για μια πρακτικά ανύπαρκτη στα δημόσια πράγματα οργάνωση (μην τρελαθούμε τώρα ότι η Αντιγόνη είναι κάτι σαν την Διεθνή Αμνηστία...) ιδού τα στοιχεία για το 2008 και μόνο [και όχι πονηριές, έχει κρατηθεί αρχείο, για την περίπτωση που κάποιοι "κατεβάσουν" το site της Αντιγόνης...].
Εάν προκληθούμε εκ νέου θα αναφερθούμε και σε προηγούμενες χρονιές.
Και κάτι ακόμη ...
Διαβάστε τη συνέχεια της απάντησης στα σχόλια (κάντε κλικ στον τίτλο) .
Έχει και συνέχεια Γιάννης Παρασκευόπουλος απαντά, δείτε τα σχόλια (κάντε κλικ στον τίτλο) .

3 σχόλια:

Greki είπε...

… Η συνέχεια της επιστολής αναγνώστη...

Τι αλχημεία είναι αυτή ότι 180.000 Ευρώ μοιράστηκαν δια 13, όσοι και οι εμπλεκόμενοι στην Αντιγόνη; Έφτιαξαν τον σοσιαλισμό οι φίλοι του κου Τρεμόπουλου και δεν μας είπαν τίποτε;

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

4 προγράμματα από το Υπουργείο Απασχόλησης (4Χ30.0000 = 120.000)

α) http://www.antigone.gr/eu_projects/avlona/ Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σημαίνει: 30.000 Ευρώ (πληροφορίες: www.prosonolotahos.gr)
β) http://www.antigone.gr/eu_projects/diavata/ Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σημαίνει: 30.000 Ευρώ
γ) http://www.antigone.gr/eu_projects/komotini/ Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σημαίνει: 30.000 Ευρώ
δ) http://www.antigone.gr/eu_projects/chios/ Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σημαίνει: 30.000 Ευρώ
Συνεχίζουμε
ε) http://www.antigone.gr/eu_projects/prequal_steps/. Αυτό είναι κοινοτικό πρόγραμμα Leonardo Da vinci, με εταίρους σε 5 χώρες. Συνήθως οι προϋπολογισμοί του Leonardo Davinci κυμαίνονται από 800.000 Eυρώ και πάνω, επομένως το ελάχιστο ποσό συμμετοχής για την Αντιγόνη είναι 150.000 Ευρώ
στ) http://www.antigone.gr/eu_projects/invip/. Αυτό είναι project από την Διεύθυνση Δικαιοσύνης της Κομισιόν, μιας εξαιρετικά συντηρητικής διεύθυνσης, που έχει ζητήσει με επίσημα έγγραφα την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί με ακρίβεια η συμμετοχή της Αντιγόνης, σίγουρα πάντως είναι αδύνατον να είναι μικρότερη από 100.000 Ευρώ. Για όποιον ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες, ιδού η τελική έκθεση: http://www.antigone.gr/eu_projects/violence_against_women/final_results.txt.

Χωρίς ακριβή ενημέρωση επί των πεπραγμένων -διατίθεται με αλληλογραφία στην Κομισιόν- φαίνεται ότι τουλάχιστον για το 2008 η Αντιγόνη λογικά είχε έσοδα μεγαλύτερα από 350.000 Ευρώ, ποσό διπλάσιο από τις 180.000 Ευρώ που ισχυρίζεται ο κος Παρασκευόπουλος.

Επί της ουσίας: Ας δώσει η Αντιγόνη στην δημοσιότητα όλα τα προγράμματα που έχει υλοποιήσει, τα ακριβή έσοδα από αυτά και τις ακριβείς αμοιβές του κου Τρεμόπουλου. Αν δεν το κάνει και ο κος Τρεμόπουλος εκλεγεί ευρωβουλευτής, προφανώς θα το πράξει η αρμόδια υπηρεσία της βουλής, μιας και θα κληθεί να δηλώσει πόθεν έσχες.

Τα υπόλοιπα περί Σόρος κλπ [http://www.cdsee.org/pdf/bh4_all.pdf] ή τα άλλα που δεν λέγονται, όπως πχ πόσες φορές και για ποιους λόγους έχει ταξιδέψει τα τελευταία 8 χρόνια στην Άγκυρα ο κος Τρεμόπουλος, είναι ένα άλλο κεφάλαιο, στο οποίο θα επανέλθουμε σύντομα.

Κλείνουμε προς το παρόν, με ένα ερώτημα στον κο Παρασκευόπουλο: Πώς ζούσε όλα αυτά τα χρόνια ο κος Τρεμόπουλος; Με τα 500 Ευρώ που ισχυρίζεστε ότι ελάμβανε μηνιαίως από την Αντιγόνη; Και το στεγαστικό του δάνειο πώς το πλήρωνε αλήθεια;

Ανώνυμος είπε...

Πρώτα είχαμε κάποιον Βεργή που δήλωνε πρόεδρος των Οικολόγων. Τώρα οι Πράσινοι είναι η εικόνα των Οικολόγων; Οι πράσινοι δεν είναι οι Οικολόγοι. Δεν μπορούν να κεφαλοποιήσουν πολιτικά, την τόση δράση περιβαλλοντικών Οργανώσεων. Τρεμόπουλος τρεμόπουλος και οικολόγοι οικολόγοι. Δεν είναι ένα και το αυτό. Στη συνέχεια θα έχουμε περισσότερα.

Ασλάνογλου Νίκος
Γραμματέας της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας

(Που δεν έχουμε καμία διάθεση να μας συνδέουν με τον κ. Τρεμόπουλο)

Greki είπε...

Απάντηση στην απάντηση (θέμα Τρεμόπουλου)

Ως Γιάννης Παρασκευόπουλος χαίρομαι που ο ανώνυμος τιμητής της οικολογικής διαφάνειας απέκτησε και αρμοδιότητες προέδρου της Βουλής.
Χρειάζεται λοιπόν να διευκρινίσω ότι συμμετέχω στους Οικολόγους Πράσινους και όχι στην «Αντιγόνη», ότι γνωρίζω προσωπικά το Μιχ. Τρεμόπουλο πάνω από 20 χρόνια και ότι για την «Αντιγόνη» ξέρω μόνο όσα αρκούν για να κρίνω αν πρέπει αν εμπιστεύομαι ή όχι τους ανθρώπους της και αν μπορώ να είμαι με κάποιους στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Οι διευκρινίσεις που ακολουθούν απευθύνονται στους μπλόγκερ και τους επισκέπτες τους.
Πηγή μου για τα 180.000 ευρώ ως συνολικά έσοδα της «Αντιγόνης» το 2008 αποτελεί η φορολογική τους δήλωση. Για εισπράξεις από δημόσιο χρήμα, δε μπορείς να κρύψεις από την Εφορία ούτε ένα ευρώ. Μπαίνω λοιπόν στον πειρασμό να ρωτήσω τους ευαίσθητους πολίτες που ενδιαφέρονται για την εντιμότητα του οικολογικού χώρου, αν σκέφτονται να ζητήσουν από την «Αντιγόνη» δωρεάν αντίγραφο της φορολογικής της δήλωσης, κρατώντας τα χρήματά τους για τον εαυτό τους και το οικολογικό κίνημα.
Ως μη μέλος της «Αντιγόνης», που δεν έχει καν περάσει από τα γραφεία της, δε μου πέφτει λόγος να δεχθώ ή να αρνηθώ οποιονδήποτε έλεγχο σ’ αυτή. Ο τιμητής μας όμως δηλώνει ότι όλα αυτά «διατίθενται με αλληλογραφία στην Κομισιόν», οπότε απορώ γιατί δεν τα έχει ήδη ζητήσει από εκεί.
Τα ελάχιστα που ξέρω για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, δε μου επιτρέπουν να κρίνω τους υπολογισμούς του ανώνυμου «φίλου»: Ξέρω όμως ότι ούτε όλα τα προγράμματα αφορούν μια μόνο χρονιά, ούτε πληρώνονται άμεσα. Ακόμη κι αν οι υπολογισμοί του έχουν οποιαδήποτε βάση, εύκολα υποκρύπτουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στην ονομαστική αξία των προγραμμάτων και στα πραγματικά ετήσια έσοδα.
Η υποθετική μου παρατήρηση ότι «αν τα έσοδα τα μοιράζονταν οι 13 βασικοί συνεργάτες…» βλέπω ότι παρουσιάζεται ως… «180.000 ευρώ μοιράστηκαν δια 13». Ελπίζω την κουκούλα της ανωνυμίας να μην τη φοράει και μπροστά στον υπολογιστή του.
Ο ανώνυμος συνομιλητής μου λέει ότι ξέρει για τον Τρεμόπουλο πράγματα που εγώ αγνοώ, όπως αν και πόσες φορές ταξίδεψε στην Άγκυρα ως δημοσιογράφος και ως στέλεχος μιας ΜΚΟ και ενός πολιτικού χώρου, και αν έχει στεγαστικό δάνειο. Άρα ξέρει σίγουρα σε τι γειτονιά και σε τι διαμέρισμα μένει ο Τρεμόπουλος, σε τι σχολείο στέλνει τα παιδιά του, τι αμάξι έχει και με τι βέσπα κυκλοφορεί στην πόλη. Αν λοιπόν τα 500 ευρώ το μήνα ήταν πολύ λίγα για τον τρόπο ζωής του, θα το είχαμε μάθει ήδη με πλήθος λεπτομέρειες. Κατανοώ πάντως το «πρέπει να μείνω ανώνυμος», όταν προέρχεται από κάποιον που κατέχει εμπιστευτικές πληροφορίες για τρίτους, πραγματικές ή όχι.
Για το ερώτημα, τέλος , «πώς ζούσε όλα αυτά τα χρόνια ο κος Τρεμόπουλος με τα 500 ευρώ μηναίως και πώς πληρώνει το στεγαστικό του», εγώ θα παραπέμψω σε μη εμπιστευτικές πληροφορίες: Η ιστοσελίδα της «Αντιγόνης» έχει αναρτημένους όλους τους μέχρι τώρα εργοδότες (και) του Τρεμόπουλου. Μια έρευνα στο υποθηκοφυλακείο θα δείξει ίσως κάποιο διαμέρισμα από κληρονομιά, ικανό να αποδώσει ενοίκια συγκρίσιμα με τη μηνιαία δόση του στεγαστικού. Και, επιπλέον, στις περισσότερες οικογένειες ξέρω ότι υπάρχουν δύο εργαζόμενοι.
Η αναφορά για «ανυπαρξία» της Αντιγόνης στα δημόσια πράγματα, δείχνει ότι οι πληροφορίες για το διαβατήριο του Τρεμόπουλου δε συμβαδίζουν πάντα με επαρκή πληροφόρηση για το χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Θα μπορούσε ο διευθυντής μιας οργάνωσης φτιαγμένης μόνο για να εισπράττει ευρωπαϊκά κονδύλια, να συμμετέχει ως τακτικό μέλος στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επίσημο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής πολιτείας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Η συμβολή μου στον ιδιότυπο αυτό διάλογο, νομίζω ότι τελειώνει εδώ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι απευθυνόμαστε κυρίως σε πολίτες που πιστεύουν στην κοινωνική ενεργοποίηση για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και θεωρούν την ενασχόληση με αυτά τίτλο τιμής και όχι σκιά υποψίας.

Γιάννης Παρασκευόπουλος