Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Πρώτη φορά ρουφιάνος (part time)

 Η κουκούλα, η κυβέρνηση, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες.
  
Όλοι κρεμόντουσαν από τα χείλη του. Ενδεικτικό είναι ότι, στην πρώτη σειρά, καθόταν (και) ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, ο οποίος – λίγο νωρίτερα – επισήμανε, στο 1ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής», ότι ο κλάδος είναι υπεράνω κομμάτων», καθώς και ότι απαιτείται απόλυτος σεβασμός στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη ναυτιλία στην Ελλάδα, προκειμένου...
να μην διαταραχθεί η ανταγωνιστικότητα της».

Οι σύνεδροι, κυρίως εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών, περίμεναν (με αγωνία) την ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη και κυρίως, πιθανές αναφορές στη μετατροπή της εθελούσιας συνεισφοράς των εφοπλιστών σε υποχρεωτική, κ.ά.

Τελικά, ο κ. Σταθάκης, ο οποίος πιθανότητα θα αναλάβει το υπερ-υπουργείο Ανάπτυξης, εμφανίστηκε «διπλωμάτης» στις δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός. «Όποιες αλλαγές γίνουν, θα γίνουν στο πλαίσιο διαλόγου και συζήτησης. Θα πρυτανεύσει η λογική».

Την προηγούμενη Παρασκευή η κυβέρνηση εξήγγειλε το μέτρο της δράσης «μυστικών της πρακτόρων», που θα εμφανίζονται ως πελάτες σε καταστήματα (κυρίως σε τουριστικές περιοχές), θα καταγράφουν με κρυφές κάμερες και μικρόφωνα φορολογικές παραβάσεις… έναντι αμοιβής 200 ευρώ μηνιαίως.

Σε αυτή την τακτική της κυβέρνησης έσπευσαν να συνεπικουρήσουν και να συγχαρούν, τα κανάλια της διαπλοκής… (έτσι τα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικώς), οι εφημερίδες των εργολάβων… (έτσι τις έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικώς) και διάφοροι αρθρογραφούντες περί του κύκλου της κυβερνητικής κατάστασης.

Η «αριστερή» κυβέρνηση «ξέχασε» τις προεκλογικές εξαγγελίες για «χτύπημα των ολιγαρχών» (έτσι ονομάζει τους καπιταλιστές) και φόρεσε την κουκούλα σε «πρόθυμους», για να καρφώνουν τον μέγιστο φοροφυγά της τυρόπιτας…

Ας δούμε,όμως και σε ποιους η κυβέρνηση φροντίζει,να μην στείλει ποτέ κανέναν «χαφιεδοτουρίστα» είτε με περιβολή παραλίας είτε με κοστούμι.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο στην Ελλάδα ελέγχει αυτή τη στιγμή το 16.2% του παγκόσμιου εμπορίου διά θαλάσσης και το 46.7% του ευρωπαϊκού (Ημερησία 20/2/2014).

Εξ αυτής της οικονομικής δραστηριότητας οι Έλληνες εφοπλιστές απέδωσαν ως φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο το 2014, 140 εκ. (εκατόν σαράντα εκατομμύρια).

Ως φόρο εισοδήματος, οι ίδιοι απέδωσαν το ποσό των 59 εκατομμυρίων, ενώ οι Έλληνες ναυτικοί 57 εκατομμύρια.

Δηλαδή, ως φυσικά πρόσωπα, εφοπλιστής και ναυτεργάτης περίπου βγάζουν τα ίδια.

Το πρακτορείο BLOOMBERG στις 12/6/2012 γράφει για τους Έλληνες εφοπλιστές»: Οι Έλληνες εφοπλιστές έβγαλαν καθαρά κέρδη τη δεκαετία 2002-2012 175 δισεκατομμύρια ευρώ και δεν απέδωσαν στο Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα.

Τα καθαρά  κέρδη των ελληνικών εφοπλιστικών εταιρειών κατά τις εκτιμήσεις των τροικανών συμβούλων του Υπ. Οικ. ανέρχονται σε 19 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία επανεπενδύονται ένα μέρος τους σε νέα πλοία (το 2014 επένδυσαν σε χτίσιμο νέων πλοίων 8.41 δις. – εφ. «Κέρδος» 20/2/2015) και τα υπόλοιπα «αποθηκεύονται» σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Η Suddeutsche Zeitung και η LE MONDE τον Απρίλιο του 2013 γράφουν εκτενή άρθρα για τα υπερκέρδη των Ελλήνω εφοπλιστών και τη νόμιμη φοροαποφυγή του από Ελληνικό Δημόσιο.

Η LE MONDE γράφει:Οι Έλληνες εφοπλιστές μαζί με τους Ρώσους ολιγάρχες είναι οι καλύτεροι πελάτες φορολογικών παραδείσων, σε έναν ανυπολόγιστο κύκλο χρήματος της παγκόσμιας οικονομίας.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

Μπορεί ο ελληνικός λαός,να συντηρεί διά του υστερήματός του τις τράπεζες, για να συνεχίσουν να τον «ευεργετούν», αλλά οι τράπεζες δεν είναι καθόλου «φτωχές».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ισολογισμών,η ΕΤΕ εμφανίζει καθαρά κέρδη το α΄εξάμηνο του 2014 1.14 δις. Ευρώ ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013 είχε κέρδη 343 εκ.,η ALPHA BANK εμφανίζει καθαρά κέρδη 264,4 εκατομμύρια ευρώ,η EUROBANK 508 εκατομμύρια,ενώ ο Όμιλος Πειραιώς για το έτος 2013 είχε ανακοινώσει καθαρά κέρδη το ποσό των 2.532 Δις. Ευρώ.

Συνολικά μπορούμε να υπολογισούμε τα ετήσια κέρδη των ελληνικών τραπεζών στο ποσο των 3.5-4 δις.

* * *

Όμως φυσικά οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες δεν έχουν να «φοβηθούν» τίποτα από την αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση της «αριστεράς», που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα από την 25η Ιανουαρίου.

Η στόχευση της είναι άλλη. Είναι η κατατρομοκράτηση των ήδη πεινασμένων, η δημιουργία μαζικού κλίματος ενοχής και η διάχυτη υποψία «λες, αυτός που μπήκε, να είναι ρουφιάνος της κυβέρνησης»?

Ποιος είναι όμως ο σκοπός της?

Μήπως δεν γνωρίζει, ότι ο εξαντλημένος φοροδοτικά, ημιάνεργος, οφειλέτης διακανονίζων με το Δημόσιο,Ταμεία,προμηθευτές, μικροέμπορος, δεν μπορεί πλέον να δώσει ούτε 1 ευρώ επιπλέον φόρους? Ή περιμένει να ανακαλύψει… πακτωλούς χρημάτων σε σουβλατζίδικα?

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τις απαντήσεις και στα δύο.

Ο σκοπός της είναι άλλος. Είναι να δημιουργήσει συνείδηση μαζικής ενοχής και κοινωνικού αυτοματισμού,ώστε να συνεχίσουν οι προστάτες και προστατευόμενοί της απρόσκοπτα την υπερκερδοφορία τους σε βάρος όσων τώρα τους απειλεί με το Νόμο της Κουκουλας.

Για να πιστέψει ο υδραυλικός ότι του φταίει ο σουβλατζής ή ο σουβλατζής να πιστέψει, ότι του φταίει ο δημόσιος υπάλληλος και ο δημόσιος υπάλληλος αυτόν, που πουλάει λουκουμάδες στην παραλία και να μην σκεφθούν ποτέ, ότι το σύστημα, όπως είναι δομημένο και οι κυβερνήσεις του,δουλεύουν για μία μόνο τάξη.

Γι’ αυτή, που ο «μάγος του χρηματιστηρίου» Warren Buffet έγραφε κυνικά αλλά αληθινά στις 19/1/2013 «δεν υπάρχει καμία κρίση. Απλώς δεν γίνεται να κερδίζουν όλοι. Για να κερδίσει κάποιος,κάποιος πρέπει και να χάσει».

Γράφει ο Δον Τομασίνο από atexnos