Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Διευκρινίσεις για μια δικαστική διαμάχη

Εξηγήσεις για τα αναληθή δημοσιεύματα στον Τύπο
δίνουν κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Εξωτερικών
Διευκρινίσεις σχετικά με συκοφαντικά (όπως τα χαρακτηρίζουν) δημοσιεύματα στον Τύπο, τα οποία αφορούν δικαστική διένεξη του Νίκου Κοτζιά με το περιοδικό «Athens Review of Books», δίνουν κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Εξωτερικών.

Κατ’ αρχάς, σημειώνουν ότι η υπόθεση δεν αφορά καμία περίπτωση λογοκρισίας ή την ελευθερία του Τύπου, αλλά τη συκοφαντική δυσφήμιση, για την οποία, άλλωστε, το περιοδικό έχει ήδη καταδικαστεί πρωτοδίκως και προσέφυγε στο Εφετείο. Παράλληλα τονίζουν ότι το ποσό που ζητούσε ο κ. Κοτζιάς ήταν 10.000 και όχι 250.000, όπως γράφτηκε στον Τύπο, ενώ προσθέτουν ότι...
οι μηνυθέντες δεν ζήτησαν συγγνώμη, αλλά προσέφυγαν στην έφεση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για «το άρθρο με τίτλο “Από τον Χαρίλαο Τρικούπη… στον Χόνεκερ”, στο οποίο μεταξύ άλλων αναληθών, εξυβριστικών και συκοφαντικών ισχυρισμών υπήρχαν ενδεικτικά και τα ψευδή γεγονότα ότι ο Ν. Κοτζιάς σπούδασε στην Αν. Γερμανία με την ευγενική φροντίδα του χασάπη Χόνεκερ, ότι ήταν διαφημιστής της Στάζι, γκαουλάιτερ του σταλινισμού κ.λπ. Γίνεται επίσης η ψευδής αναφορά περί δήθεν επιστολής αναγνώστη, ενώ, όπως η ίδια η «A.R.B.» έχει παραδεχτεί σε αναρτήσεις της, πρόκειται για κανονικό άρθρο της εφημερίδας».

Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνιζαν, επίσης, ότι συνήγορος του κ. Κοτζιά είναι ο Γ. Μαντζουράνης και όχι ο Φαήλος Κρανιδιώτης, όπως αναληθώς γράφτηκε, και αναρωτιούνταν εάν κάποιος δεν έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψή του έναντι τόσο πολλών και καταφανών ψευδών. Τέλος, εξέφραζαν την απορία τους για ποιο λόγο οι περισσότεροι απ’ όσους αναπαρήγαγαν τα αναληθή δημοσιεύματα δεν επικοινώνησαν με τον υπουργό για να μάθουν, ως όφειλαν, και τη δική του άποψη.

Από efsyn