Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

Τα μέτρα που άνοιξαν το δρόμο για ροή χρήματος στην Ελλάδα

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
      
Στο... φουλ μπαίνουν μηχανές για την εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους, χωρίς καθυστερήσεις, ώστε να προωθηθούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις και να λυθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.

Υστερα από έντονο παρασκήνιο, άνοιξε ο δρόμος για την αξιολόγηση από τους θεσμούς (τρόικα) και την έναρξη των συζητήσεων από αύριο στις Βρυξέλλες κατ' αρχάς, για την εξειδίκευση...
και κοστολόγηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει η Αθήνα.

Βάση των διαβουλεύσεων είναι οι Βρυξέλλες και στην Αθήνα θα φτάσουν μόνο τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Αν όλα εφαρμοστούν σε συμφωνία, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει μια άμεση προκαταβολή του 50% της δόσεως των 7,2 δισ. ευρώ που έχει παγώσει προς τη χώρα μας.

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι η γνωστή λίστα Βαρουφάκη των εφτά σημείων μέσα στην οποία θα μπαίνουν συνεχώς νέα μέτρα.

Άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει διάταξη για την νέα περαίωση για αδήλωτα εισοδήματα, τροπολογία για τις τριγωνικές συναλλαγές (transfer pricing) και μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, με ισοδύναμα 200 εκατ. ευρώ από εξοικονομήσεις λειτουργικών δαπανών.

Το πρόσθετο πακέτο μέτρων που θα πρέπει να πάρει την έγκριση των θεσμών προβλέπει νέα διαδικασία περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, πρόσθετα κίνητρα προς τους φορολογούμενους για τη συλλογή αποδείξεων με λοταρία και ειδικό τρόπο ελέγχου των «τριγωνικών συναλλαγών» που αποσκοπούν στη φοροαποφυγή.

Οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν καθόλου δηλώσεις ή υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις για εισοδήματα παρελθόντων ετών θα μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις, για τα έτη αυτά, και να δηλώσουν όποια ποσά απέκρυψαν από την εφορία χωρίς να υποστούν καμία κύρωση, δηλαδή χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο τους φόρους που αναλογούν στα ποσά εισοδημάτων τα οποία απέκρυψαν από την εφορία και τα οποία θα συμπεριλάβουν στις εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις.

Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι θα γίνει εξειδίκευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τους τέσσερις μήνες της «περιόδου γέφυρας». Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης που θα καταλήξει στη συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή. Σε μια συμφωνία, όπως είπε, μεταξύ της Ελλάδας της Ευρώπης και των θεσμών για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μία μέρα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς, ενδεχομένως, και αρκετά πριν τις 20 Απριλίου.

Από newsbeast