Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ιταλία: Κρατικά ομόλογα 150 δισ. ευρώ θα αγοράσει η ΕΚΤ

Η Τράπεζα της Ιταλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσουν συνολικά ιταλικά κρατικά ομόλογα αξίας συνολικά 150 δισεκ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που μόλις ξεκινά η ΕΚΤ, ανακοίνωσε το ιταλικό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα νωρίτερα σήμερα.

Ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ιταλίας θα αυξηθεί κατά 30% ως τα τέλη του προγράμματος λόγω των αγορών κρατικών ομολόγων, εγγυημένων τιτλοποιημένων ομολογιών και καλυμμένων αξιόγραφων, ανέφερε η Τράπεζα της Ιταλίας σε...
ένα έγγραφο που δημοσίευσε στον ιστότοπό της.

Η ΕΚΤ άρχισε σήμερα τις αγορές τίτλων κρατικού χρέους χωρών μελών της ευρωζώνης, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας η οποία προβλέπεται να οδηγήσει στη χορήγηση ρευστότητας ύψους 1,1 τρισεκ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας ανέφερε ότι θα αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας 130 δισεκ. ευρώ, ενώ η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα αξίας 20 δισεκ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Ιταλίας θεωρεί ότι ήδη, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει επιπτώσεις στις χρηματαγορές.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 0,9% την περίοδο από την 5η Νοεμβρίου, λίγο πριν η ΕΚΤ αρχίσει να συζητάει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και την 22η Ιανουαρίου, όταν ορίστηκε η ημερομηνία έναρξής του, εξήγησε η ιταλική κεντρική τράπεζα.

Από imerisia